Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ukrayna ile Rusya arasında geçtiğimiz cuma günü Türkiye’de imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşmasının ardından tahıl sevkiyatında önemli bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna limanından ilk tahıl yüklü geminin pazartesi günü yola çıkabileceğini söyledi.
Sözcü Kalın, "Hangi koordinattan nasıl çıkacak, uluslararası karasularına girdiğinde, Türk kara sularına girdiğinde kim yükleyecek gibi detaylar var” ifadeleriyle süreci anlattı.
Kalın Rus ve Ukrayna tarafı ile sürekli temas halinde olunduğunu da söyledi.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, tahıl sevkiyatı anlaşması başarıyla sonuçlanırsa “Barış müzakerelerinin başlaması imkansız değil” değerlendirmesini de yaptı.
BBC’ye konuşan Türk bandıralı Polarnet yük gemisinin kaptanı da, pazartesi günü yerel saatle 12’de demir almayı beklediğini söyledi.
Ukrayna lideri Zelenskiy’nin bizzat kendisini aradığını söyleyen Yücel Alibeyler, Çornomorsk limanındaki gemilere tahıl yüklenmeye devam ettiğini kaydetti.
Volodimir Zelenskiy, Cuma günü Altyapı Bakanı ile Çornomorsk limanına geldi.
Ukrayna limanlarında toplam 17 gemiye tahıl yüklendiği, bu gemilerden 10’unun yola çıkmaya hazır olduğu kaydediliyor.
Ukrayna'nın güney kıyılarında hem Ukrayna'nın döşediği mayınlar hem de Rus savaş gemilerinin uyguladığı abluka nedeniyle 20 milyon ton civarında tahıl yaklaşık 6 aydır bekliyor.
Tahıl koridoru anlaşması
Ukrayna ve Rusya tahılının savaş aylardır Karadeniz'den çıkamaması yüzünden Afrika'da gıda sıkıntısı yaşanıyor, kıtada sekiz bölgede açlık tehlikesi başgösterdi.
Rusya'nın işgalinden önce Rusya ve Ukrayna'nın tahıl ihracatı dünyadaki toplam buğday ve arpa ihracatının üçte birini oluşturuyordu. Rusya da kendi tahıl ve gübresini ihraç etmeye istekli.
Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından, Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına taşınmasına olanak sağlayan anlaşmaya 22 Temmuz günü İstanbul'da imza atmışlardı.
Anlaşma, Rusya ve Ukrayna, birbirleriyle bir anlaşmaya imza atmayı kabul etmediği için iki ayrı belgenin imzalanması suretiyle sağlanmıştı.
İki anlaşmanın da adı aynıydı: Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi.
Bunlardan ilki Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve BM Genel Sekreteri Guterres tarafından imzalandı.
İkincisi ise Milli Savunma Bakanı Akar, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ve BM Genel Sekreteri Guterres tarafından imzalandı.
İlk tahıl gemisi açlık tehdidindeki Somali'ye
Ukrayna'dan ilk tahıl sevkiyatı Türk gemisiyle
Lübnan'daki patlamada harabeye dönen tahıl silosu her an yıkılabilir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.