Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), Toroslar'dan 300'e yakın tıbbî aromatik bitki topladı. Kaybolmaya yüz tutmuş bu bitki türleri, geçtiğimiz yıl Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) desteğiyle kurulan BATEM Tıbbî ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi'nde koruma altına alındı. Enstitü Müdürü Dr. Suat Yılmaz, toplanan bitkilerden fide üretimi yapacaklarını söyledi. Yılmaz, "Daha sonra ticarî değere dönüşmesi için firmalara vereceğiz." dedi. Dünyada tedavi amacıyla kullanılan tıbbî bitki sayısı 20 bin civarında. Bunun 4 bini yaygın olarak kullanılıyor. Avrupa'da ticareti yapılan tıbbî bitki sayısı 2 bin. Türkiye ise bitki florası ve tıbbî bitki sayısı yönünden oldukça zengin potansiyele sahip. Bu yüzden, Türkiye'de bilinen bitki tür sayısı 12 bin 54 olmasına karşın, tüm Avrupa kıtasında bu sayı yaklaşık 12 bin civarında. Anadolu sadece bitkisel zenginlik yönüyle değil, aynı zamanda bünyesinde barındırdığı endemik (sadece dünyanın bir bölgesinde bulunan) bitki tür sayısı bakımından da dikkat çekiyor. Türkiye'de endemik bitki tür sayısı 3 bin 905. Batı Akdeniz'de yetişen 750 endemik türün, 500'ü Antalya'da yayılış gösteriyor. Bu yüzden Antalya, Türkiye'nin en çok endemik bitki türüne sahip ili olma özelliği taşıyor. Anadolu'da yetişen bu bitkilerin yaklaşık 500 kadarı tıbbî özellik taşıyor.
Bu doğal zenginliklerin değerlendirilmesi için son yıllarda ciddi çalışmalar yapılıyor. BATEM bünyesinde geçtiğimiz yıl 2,5 milyon liralık yatırımla kurulan Tıbbî ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi, doğal hazinenin ekonomiye kazandırılmasında önemli görev üstleniyor. Merkezdeki koleksiyon bahçesinde, aralarında kolyon, biberiye, peygamber çiçeği, tulbanya, ayakotu, mizuna ve zencefil gibi doğadan toplanıp koruma altına alınan 300'e yakın bitki türü bulunuyor. Bu bitkilerin neredeyse yarısı aynı zamanda süs bitkisi olarak da kullanılıyor. İç mekân ve peyzaj düzenlemesi yapılıyor, kesme çiçek olarak yetiştiriliyor. Yapılan çalışmalar sonucu koleksiyon bahçesinde koruma altına alınan ters lale, bazı orkide türleri, düğün çiçeği, liliyum ve siklamen türü bitkiler sektöre kazandırıldı. zaman
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.