Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hırvatistan ziyaretinde ona eşlik eden gazetecilerden olan Hürriyet yazarı Vahap Munyar bugünkü köşesinde o ziyarette tanık olduğu bazı olayları yazdı. Süzer Grubu Onursal Başkanı Mustafa Süzer'le otel girişinde karşılaşan Munyar Süzer'in planlarını ve Kentbank'ın son durumunu kaleme aldı. Süzer Grubu Onursal Başkanı Mustafa Süzer bankacılık sektörüne dair sorunları değerlendirdi. İşte Munyar'ın o yazısı;
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de konakladığı otele girişinde karşılayanlar arasında Süzer Grubu Onursal Başkanı Mustafa Süzer'i gördüm:
- Hayırdır?
- Bizim burada bankamız var. 2-3 gün önce geldik.
Sonra anımsattı:
- Hırvatistan’da 2011’de 10 milyon Euro’ya satın aldığımız bankaya 60 milyon Euro da sermaye koyduk. Şu ana kadar yatırdığımız kaynak 70 milyon Euro’yu buldu.
Bankayı temkinli şekilde büyüttüklerini belirtti:
- Satın aldığımızda bankanın 9 şubesi vardı. Önce adını Kentbank’a dönüştürdük. Şu anda 14 şubemiz var.
Ardından Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanları Sefer Turan ve Hamza Yerlikaya ile birlikte Kentbank’ın merkezine doğru yürümeye başladılar. Bir saat sonra meslektaşlarımla yürüyerek kenti dolaşmaya çıktığımızda yolda karşılaştık:
- Bankamızın merkezi biraz ileride. Görmenizi isterim.
Otele döndüklerinde fırsatını bulunca Cumhurbaşkanı’nı bankaya davet etti. Erdoğan, Süzer Grubu’nun Hırvatistan’a Kentbank’la yerleşmiş olmasından memnuniyetini dile getirmekle yetindi.
Erdoğan, ertesi gün Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç ile birlikte Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Hırvatistan Ticaret Odası’nın düzenlediği İş Forumu’na katıldı. Forum’da Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Hırvatistan Ekonomi Bakanı Tomislav Panenic hazır bulundu.
Forum sonrası Süzer Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Baran Süzer’e Hırvatistan’daki hedeflerini sordum:
- Avrupa’da kriz sürerken, 2011’de gelip temiz bir bankayı aldık. 2 yılda kâra geçirdik. Bu durum, ülkedeki diğer yabancı bankaların dikkatini çekti. Yabancı bankalardan birini satın alma konusunu değerlendireceğiz. Yani, organik büyümenin yanı sıra satın alma ile de büyümeye hazırız.
Kentbank’la başka ülkelere gitmeyi düşünüp düşünmediklerini merak ettim:
- Orta vadede Almanya ve Avusturya’da şube açmayı düşünüyoruz. Bu iki ülkeden mevduat toplamaya başladık.
Bankanın Hırvatistan’da iş yapmak isteyen Türkleri için önemli bir kapı olduğuna işaret etti:
- Hırvatistan’a girmek isteyen Türk şirketlerine yardımcı oluyoruz, hesaplarını açıyoruz.
Süzer Grubu’nun Türkiye’deki Kentbank’ını 2001 krizinin “el koyma dalgası” alıp götürdü. Daha sonra Danıştay, Kentbank’a el koyma kararını iptal etti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bu karara uymadı. Süzer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gitti, 4.1 milyar dolar tazminat kazandı. Bu karar uzlaşma getirdi:
- Süzer Grubu 4.1 milyar dolarlık davadan feragat edecek. İki taraf da açılmış davalardan çekilecek. Süzer, Türkiye’de bankacılık lisansı ısrarından vazgeçecek.
Türkiye’de “iadei itibar”la yetinen Süzer, Kentbank bayrağını şimdilik Hırvatistan’da dalgalandırıyor...
ZAYIF BANKALARI BİR POTADA ERİTİN
Süzer Grubu Onursal Başkanı Mustafa Süzer, Hırvatistan’da yayınlanan ekonomi gazetesi Poslovni Dnevnik’te kendisiyle yapılan röportajı gösterdi. Röportajda şu soru ve Süzer’in yanıtı dikkatimi çekti:
- Hırvatistan’da bankacılık sektörünün önündeki en büyük sorun nedir?
- Hırvatistan hâlâ zayıf bankaları yaşatmaya çalışıyor. Bu, dünyanın hiçbir yerinde yapılmaz. Bankalar iflas ettirilmesin ama AB’den alınacak fonla bir potada eritilsin.
Hırvatistan’da gökdelen yapmaya kalkmasın , gökkafes'in çirkinliğini gördükçe Süzer aklıma geliyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.