BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatSuze Orman açıkladı: Gençlere zengin olma formülü----

Suze Orman açıkladı: Gençlere zengin olma formülü

Suze Orman açıkladı: Gençlere zengin olma formülü
16 Temmuz 2024 - 17:34 www.finansgundem.com

Ünlü finans uzmanı Suze Orman erken yaşlarda düzenli olarak birikim yapmaya başlayan gençlerin bileşik faizin gücüyle emekliliklerinde milyoner olabileceğini belirtiyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bireysel finans uzmanı ve New York Times’ın ‘Bestseller’ yazarı Suze Orman gençlerin doğru formülü uygulamaları halinde milyoner olarak emekli olabileceğini belirtiyor.

Wall Street Journal’ın haberinde Orman gençlerin mali durumlarını yönetirken nerede yanlış yaptığına dikkat çekti. Bireysel finans uzmanına göre gençleri derinden etkileyen tek bir yanlış finansal davranış bulunuyor.

Orman, “Bileşik faizin değerini ve finansal bağımsızlıklarının anahtarının yaşları olduğunu anlamıyorlar” dedi.

GoBankingRates’in konuyla ilgili haberinde genç yetişkinlerin emeklilik tasarruflarını nasıl daha fazla artırabileceklerine dair tavsiyeler veriliyor.

Gençler mutlaka erken yaşlarda yatırım yapmalı

Orman emeklilik planlamasına mümkün olan en erken yaşlarda başlanması gerektiğini belirtiyor. Genç nesillerin sahip olduğu avantajsa emeklilik dönemine kadar sahip oldukları uzun yıllar.

Orman 25 yaşında bir gencin 65 yaşına kadar her ay bir S&P 500 Endeksi fonuna 100 dolar yatırması halinde emekliliğinde milyoner olabileceğini belirtiyor.

Bireysel Finans uzmanı, “40 yıl boyunca ortalama %12’lik bir getiri oranı elde etmeniz oldukça muhtemeldir. Bu yılların sonunda ise bir milyon dolarınız olur. 35 yaşına gelene kadar 10 yıl beklerseniz ne mi olur? 65 yaşında 300 bin dolarınız olur. Gençlerse bunu anlamıyor. Havalı giyinmeyi veya TikTok’larına devam etmeyi tercih ediyorlar” açıklamasında bulundu.

Orman bileşik faizin gücünden sıklıkla bahsediyor. Örneğin 2019 yılında CNBC’de yayınladığı bir makalesinde 20’li yaşlarda 30’lu yaşlarda olduğundan daha fazla yatırım yapılması gerektiğine işaret etmişti.

2023 yılında LinkedIn’de paylaştığı bir gönderisinde ise Orman kaybedilen bileşik faizin telafi edilemeyeceği uyarısında bulunmuştu.

Orman LinkedIn gönderisinde, “30'lu, 40'lı ve 50'li yaşlarınızda tasarruf etmediğiniz her dolar, bileşik faize girmeyen bir dolardır. 45 yaşında yapılan 10.000 dolarlık bir yatırım %6’lık yıllık getiri varsayıldığında 65 yaşında 32.000 dolar değerinde olacaktır. Aynı 10.000 doları 55 yaşında yatırın ve 18.000’dan daha az bir değere sahip olacaktır” ifadelerini kullandı.

Buna ek olarak, Orman ayrıca "bütçelerden nefret ettiğini" de söylüyor. Bireysel finans uzmanı insanların kendini kısıtlaması halinde birdenbire patlayacağını ve her şeyi bir kerede alacağını belirtiyor.

Orman’ın bütçeleme yerine önerdiği çözüm ise bireylerin kendilerine önce ihtiyaç duydukları ve karşılayabildikleri ürünü ne zaman satın alacaklarını, ardındansa ihtiyaç duydukları ancak karşılayamadıkları ürünü ne zaman satın alacaklarını sorması gerekiyor.

Bireysel finans uzmanı kendisinin ve eşinin sürekli olarak kendilerine şu soruları sorduklarını da ekledi:

“Bu bir istek mi yoksa ihtiyaç mı? Önünüzdeki üç ay boyunca her seferinde bu soruyu sorun. Sadece deneyin, farkı göreceksiniz.”

 

Bankacılığı bıraktı YouTube’da milyoner olduBankacılığı bıraktı YouTube’da milyoner oldu

 

Zenginler servetlerini nasıl koruyor?Zenginler servetlerini nasıl koruyor?

 

Mobil bankacılığın 5 büyük avantajıMobil bankacılığın 5 büyük avantajı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)