Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM/DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bonolar 5, 10 ve 30 yıl içinde geri ödenecekken, Suudi Arabistan Ekonomi Bakanlığı henüz konuya dair bir açıklama yapmış değil. Krallığın servetinde değişim yaşanırken, Suudi Arabistan için bu beş yıl önce adeta imkansız bir durumdu ve muazzam petrol kaynaklarına sahip ülkenin yurt dışından borç para alması düşünülemezdi.
Fakat petrol fiyatlarındaki yüksek değişim Suudi Arabistan'ın devasa bütçesinde ciddi bir boşluk yarattı ve hükümet Suudi bankalardan borç para almak zorunda kaldı, yabancı para kaynakları rezervinde de eksilme oldu.
Riyad'daki Araştırma Merkezi'nin ekonomik bölümünden sorumlu yönetici John Sfakianakis, bu durumun oldukça olumlu bir adım olduğunu dile getirirken, satışların yerel bankalar üzerindeki baskıyı azaltacağını, alternatif gelir seçeneklerinin çoğalacağını ve yabancı varlıkların tükenme oranının düşeceğini aktardı.
Gelirinin dörtte üçlük kısmını petrol yoluyla edinen Suudi Arabistan, 2015 yılında yaklaşık 100 milyar dolarlık bir bütçe açığıyla karşı karşıya gelmişti. Bu sebeple daha fazla borç para almanın yanında, aynı zamanda petrole sübvansiyon uygulanmış ve harcamalarda da kesintiye gidilmişti.
Üstelik bu yaşananlar sadece Suudi Arabistan için geçerli değil. Aynı zamanda diğer Körfez ülkeleri de borç para almıştı. Örneğin, geçtiğimiz Nisan ayında petrol zengini Birleşik Arap Emirlikleri 5 milyar dolar değerinde bono satışı gerçekleştirmişti, ardından komşu ülkeler Katar ve Kuveyt de benzer politikalar uygulamıştı.
Bu yılın başında da Suudi Arabistan hükümeti oldukça istekli bir çeşitlilik planı açıklamıştı. Plana göre Suudiler petrol dışı gelirleri altı kat artırarak 266 milyar dolara çıkaracak, ulusal petrol şirketi Aramco'nun bir kısmını satacak ve 1.9 trilyon dolarlık yurt içi ve yurt dışı fon yatırımı yapacaktı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.