Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Suudi Arabistan, emeklilik sistemini vatandaşlarının daha uzun süre çalışmasını gerektirecek şekilde yenileme planlarını devreye soktu. Düzenlemenin Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın petrole bağımlı ekonomiyi yeniden şekillendirme çabalarına verilen halk desteğini baltalayabileceği düşünülüyor.
Suudi devlet yetkililerinden verilen bilgilere göre, Suudi Arabistan, aktüerya dengesindeki yaklaşık 800 milyar riyal (213 milyar dolar) tutarındaki açık nedeniyle emeklilik yaşını artırmayı planlıyor. Ayrıca işçilerin maaşlarından sosyal güvenlik için yapılan kesintilerin daha da artacağı bildirildi. Ancak planlanan değişikliklerin detayları henüz net değil.
Suudi yetkilileri, mevcut emeklilik sisteminin sürdürülebilir olmadığını ve insan ömrünün uzaması nedeniyle dünyanın her yerinde benzer değişikliklerin yapıldığını belirtti.
"20 YIL ÇALIŞAN EMEKLİ OLABİLECEK"
Ortalama yaşam süresinin 75 yıl olduğu Suudi Arabistan’da resmi emeklilik yaşı 60 olsa da 20 veya 25 yıl çalışanlar istedikleri takdirde emekli olabiliyor. Suudi Arabistan’da çalışanların üçte biri halihazırda bu opsiyonu kullanıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne üye ülkelerde ortalama emeklilik yaşı erkekler için 64,3, kadınlar için 63,5.
Bloomberg’in analizine göre, Veliaht Prens Muhammed bin Salman, ülkenin sahip olduğu petrol zenginliğini vatandaşlara ucuz benzin ve elektrik, üniversite bursları gibi faydalar sağlamak için kullanacağına dair beklentiyi şimdiden yok etti. Petrole dönük bağımlılığı azaltmak amacıyla yapılan bazı sübvansiyon kesintileri ve vergi sistemi değişiklikleri, orta gelir grubunda huzursuzluklara neden olmuş durumda.
Ülkenin resmi sosyal sigorta kurumu olan GOSI’nin başkan yardımcısı Nader Al Wahibi, geçtiğimiz günlerde devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, erken emekliliğin ve uzayan yaşam sürelerinin devletin kontrolündeki sosyal güvenlik fonunun geleceğini tehlikeye attığını savundu. Paranın yeterli olmadığını da dile getiren Wahibi şunları söyledi;
Şimdi erken emekli olan insanlar fondaki tüm parayı boşaltacaklar. Artık daha uzun yaşıyorlar ve astronomik yatırım getirileri elde etsek bile bu para yeterli değil
Suudi Arabistan'dan ilk kez dijital bankaya ruhsat!
Çocuklara ‘Bireysel Emeklilik’ yürürlüğe girdi
Emeklilik tasarruflarını borsada yönetmenin 10 kuralı
İNSANLARINIZ/EMEKLİLERİNİZ 150 YIL YAŞAMAYA BAŞLAYINCA NE YAPACAKSINIZ ?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.