Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Suudi Arabistan ve İran, OPEC'in düşen fiyatları dengelemenin yollarını tartışmak için resmi olmayan görüşmeler gerçekleştireceklerini açıklamasından sadece birkaç gün sonra dahi, pazar payı savaşından pes etmiyor.
OPEC, üye ülkelerin Pazartesi günü gelecek ay Cezayir'in başkentinde gayrı resmi görüşmeler gerçekleştireceklerini açıklamıştı. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan, OPEC'e Temmuz ayı günlük petrol üretimini rekor seviye olan 10.67 milyon varile çıkardığını belirtti. Fars haber ajansının Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh'e dayandırığı habere göre, İran'ın petrol üretimi günlük 3.85 milyon varil oldu. Böylece Bloomberg tarafından toplanan veri bu rakamın 2008'den beri en yüksek seviye olduğunu gösterdi.
Natixis Oil Markets analisti Abhishek Deshpande, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Bu piyasalara sadece bir sinyal veriyor. O da; Suudilerin, özellikle de İranlıların piyasaya daha fazla petrol sürmesiyle birlikte, üretimi azaltmayacağıdır." dedi ve "Yapılacak görüşmelere rağmen somut bir anlaşmanın olacağını pek sanmıyorum." diye görüş bildirdi.
Suudi Arabistan yaz aylarında, klima tesisatlarından doğan yüksek enerji talebini karşılamak için tipik olarak daha fazla petrol üretiyor. Krallık ayrıca rakibi olan İran'la pazar payı savaşına tutuştu ve iki ihracatçı ülke içinde en büyük piyasa olan Asya'daki müşterileri için fiyatları düşürdü. Kuveyt'de bugün itibariyle Asya için, Ağustos ayında varil başına 1.70 dolarlık indirimi Eylül ayı için 2.65 dolara genişletti.
OPEC'in üretimi sınırlama kararı için çağrılar yapan daha küçük üreticileri, 2014'ün ortalarından beri yüzde 50'den fazla düşen petrol fiyatlarını sadece seyirci kalabiliyor. OPEC üyesi olmayan Rusya'yı da içeren üretimi dondurma çabaları en son Nisan ayında yapılmış ve Suudi Arabistan'ın İran'ın da anlaşmanın bir parçası olmasını talep etmesi sonucu başarısızlığa uğramıştı. İran üretimi sınırlamayı reddetmeye devam ederken, herhangi bir sınırlamayı kabul etmeden önce yaptırımlar öncesindeki OPEC toplam üretim payını geri istiyor.
OPEC'in aylık raporuna göre, fiyatları üç ayın düşüğüne getiren küresel petrol piyasalarındaki zayıflık, talebin sezonluk olarak yavaşlamasıyla ve stokların dolu olmasıyla sürmeye devam edebilir. Brent petrol fiyatları Londra'da saat 14:35 itibariyle varil başına 45.16 dolarda seyrederken, 2 Ağustos'ta 41.51 dolara düşerek 18 Nisan'dan beri en düşük güniçi seviyesine gelmişti.
Frankfurt'ta Commezbank AG emtia araştırma müdürü Eugen Weinberg, "Piyasayı dengelemek için yapılması planlanan OPEC görüşmeleri düşük bir olasılık olarak görünebilir." dedi ve "Bu görüşmeler, OPEC'in gereksiz yardım çağrılarından ötürü sadece piyasanın birliğe olan güvenini zedeleyecektir." diye konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.