Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, geçtiğimiz günlerde başkent Riyad'da düzenlenen Future Investment Initiative konferansındaki bir panelde “Yenilenebilir enerji konusunda başka bir Almanya olacağız. Hedefimiz bu konuda öncü olmak” dedi. Almanya çok fazla güneş alan bir ülke olarak bilinmemesine rağmen devlet sübvansiyonlarıyla dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticilerinden biri haline geldi.
Doğaya duyarlı yeşil hidrojen üretimi, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlanabiliyor. Mavi tür hidrojen ise doğal gazdan üretiliyor ve sera gazı emisyonlarının atmosfere karışmaması için önlem alınması gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynakları ile yeşil hidrojen üretimi ise mavi türe göre daha maliyetli olmasıyla biliniyor.
NEOM'DA DÜNYANIN EN BÜYÜK TESİSİ İNŞA EDİLİYOR
Suudi Arabistan'ın enerji devi Saudi Aramco, mavi hidrojen konusunda ülkede başı çekiyor. Diğer yandan yeşil hidrojen üretimi söz konusu olduğunda, Pennsylvania merkezli Air Products & Chemicals Inc. Ve yerel ACRA Power International firması, Kızıldeniz kıyısındaki NEOM'da dünyanın en büyük yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji üretim tesisini kuruyor. Proje ilk olarak Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından duyurulmuştu.
Veliaht Prens'in diğer adımlarından biri de ülke ekonomisini petrol bağımlılığından kurtarmak için Japon şirket SoftBank'la bir anlaşma imzalamak olmuştu. Japon şirketle 200 gigavatlık bir güneş enerjisi santrali için adımlar atılmıştı. Bu santral 200 milyar dolara mal olacak ve 100 bin kişiye istihdam sağlayacak. Santralle birlikte elektrik üretimi harcamalarındaki tasarruf 40 milyar dolara ulaşacak.
HEDEF PARİS İKLİM ANLAŞMASI TAAHHÜTLERİNE ULAŞMAK
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, katıldığı panelde, Suudi Arabistan'ın elektrik sektörünün yarısını gaza dönüştürmeyi planladığını, geri kalan enerjinin ise yenilenebilir enerji ile besleneceğini ifade etti. Ülkenin karbon nötrlüğünü taahhüt ettiğini söyleyen Enerji Bakanı, Paris İklim Anlaşması'na da değinerek, anlaşmada belirlenen hedeflere ulaşacak olmanın, Suudi ekonomisini petrole daha az bağımlı hale getireceğini vurguladı. Şu anda, krallık elektrik santrallerinde bol miktarda petrol yakıyor.
PETROL SUUDİ ARABİSTAN İÇİN HALA ÇOK ÖNEMLİ
Suudi Arabistan, dünyada petrol ihracat eden ülkeler arasında birinci sırada. Petrol, ülke ekonomisi için çok büyük bir anlam ifade ediyor. Suudi Arabistan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) tedarikleri kısıtlama ve fiyatları artırma çabalarına da öncülük ediyor. Aynı zamanda Ekonomi Bakanı Abdülaziz, dünyayı etkisi altına alan Covid-19'un ekonomiye olabilecek olumsuz yansımalarından da endişeli değil. Bakan Abdülaziz, yine aynı panelde yeni corona virüsü dalgasının etkisinden, Krallığın endişe duymadığını dile getirdi ve “Daha fazla endişelenmemizi gerektirecek bir durum yok” ifadelerini kullandı.
PETROL STOKLARI CORONA VİRÜSÜNE RAĞMEN DÜŞTÜ
Almanya ve Çin'in de dahil olduğu dev ekonomiye sahip birçok ülkede, ciddi Covid-19 kısıtlamalarına rağmen, petrol stoklarında düşüş meydana geldi. Bakan Abdülaziz bu durumu “İyiye işaret” olarak nitelendirerek, “Umarım bu kısıtlamalar daha yüksek seviyelere çıkmaz. Ancak biz ülke olarak her türlü duruma hazırlıklıyız. Bizim mottomuz ihtiyatlı olmak” açıklamasında bulundu.
(Merthan Sümbelli /Sözcü)
Milli Eğitim Bakanı'ndan flaş EBA paylaşımı
Borsada yükseliş trendi bitti mi?
Arkadaşlar Suudi Arabistan hakkında ve ne yapmaya çalıştıkları konusunda hiç bir fikriniz yok maalesef...
Petrole gerek olmayacaksa Suudi Arabistan'ın tek parça olmadına da gerek yok gibi. Yakında Arabistan'ın parçalanmasını izleyecrğiz gibi.
Diyelim ki çok yüksek Elk enj ürettiler. Bu kadar enerjiyi napacaklar. Sanayilerde de yok. Teknoloji desen hiç yok. Enerjiyi satsalar petrol geliri gibi çok yüksek gelirleri de olmayacak. Stratejik önlemleri de kalmayacak. Biden in neden bu ulkelere F35 vermediği anlasildi. 30 yıl sonra bunların alayı fisss.
Petrolün bitmesi yakın ki araplar hidrojen ,güneş vb enerji kaynaklarına yöneliyorlar. Teknoloji yine Abd den vb ülkelerden, Yine bağımlılar yani
Arap yarım adadı birleşip tek ülke olmalı. ( suudi arabistan, katar, umman, Bae, bahreyn, yenen kuvet, ürdün) Büyük potansiyel olur. Ayrıca yarım ada civarı muhteşem plajları yılın 24 ayı için turizme müsait iklimi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.