Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, “Tüm seçenekler önümüzde açık” ifadeleri ile ülkesinin enerji alanındaki geleceğinden bahsetti ve Krallığın 2030 yılına kadar yaklaşık 4 milyon ton hidrojen üretmeyi ve ihraç etmeyi planladığını açıkladı.
Prens Abdülaziz, Suudi Arabistan’ın her tür enerji için güvenilir bir kaynak olmak için çalıştığını, yeni enerji şekilleri üreterek ülke ekonomisine ve ihracatına dahil etme imkanlarına sahip olunduğunu belirtti. Krallığın elektrikli otomobil üretebilecek imkana sahip olacağını da vurguladı.
Bakan “Tüm yöntemleri dahil etmeye açığız, Krallıkta bazı şeyler eksik olduğundan bahseden kişiler için üzülüyorum. Dünyanın en düşük maliyeti ile elektrik enerjisi üretmek için çalışacağız” ifadelerini sözlerine ekledi.
Suudi Enerji Bakanı’nın bu açıklamaları, Suudi Arabistan’ın çevre girişimleri kapsamında Riyad’da düzenlenen Yeşil Gençlik Zirvesi’nin açılışı çerçevesinde geldi.
Prens Abdülaziz, Suudi Arabistan’ın hidrojen tariki konusunda dünya genelinde ön saflarda ve en büyük tedarikçilerden olacağına yönelik söz verdi. 2030 yılına kadar yaklaşık 4 milyon ton hidrojen üretme ve ihraç etmek istediklerini belirtti.
Prens Prens Abdulaziz bin Selman: “Enerji ihracatında en iyisiyiz, şu anda uluslararası düzeyde kimyasal kaynakların tedarik seviyesini yükseltmek için çalışıyoruz, ev içi kullanımlarda yakıt olarak gaz kullanıyoruz ve endüstriyel kullanımı için de gazı dönüştürüyoruz. Bununla birlikte kilovatsaat başına en düşük maliyete sahibiz ve çok büyük imkanlara sahibiz. Söylediğimiz gibi yatırım yaparak hidrojen alanında çalışıyoruz. Aynı zamanda mavi hidrojenden alınan amonyak üzerinden enerji ihracatı da yapıyoruz. Yenilenebilir enerjide bir rekorumuz var, buna özel teknolojilerimiz de var. Artık suyu tuzdan arındırmak için elektrik kullanıyoruz bu da yeşil hidrojen üretmemizi sağılıyor. El-Cafura’da mavi hidrojen üretmek için kullanabileceğimiz büyük bir stoğumuz bulunuyor” şeklinde konuştu.
Aramco CEO’su Amin Nasser bu yılın başlarında yaptığı bir açıklamada, Aramco’nun üretimini artırmak için hidrojen ana piyasalarındaki anlaşmaları tamamlamak istediğini söyleyerek güçlü bir büyüme potansiyeli gördüğünü belirtmişti.
Suudi Enerji Bakanı, yeni girişimlerle ilgili olarak eğer dengeli bir bakış açısı sunmuyorlarsa verimli sonuçlara ulaşılamadığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Devam eden sürdürülebilirlik sağlama yolculuğumuz için hırs ve ilham gerekli şeylerdir ancak şimdiki genç nesli ve gelecekteki gençleri ekonomik ve çevresel büyüme ve refahı sağlamak için onları destekleyecek araçlarla güçlendirmemiz gerekiyor. Zira finansal kaynaklara ve enerji güvenliğine ihtiyacımız var.”
Tüm dünyayı sera gazı sorununa çözüm bulma ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için işbirliği yapma çağrısında bulunan Prens Abdülaziz, “Suudi Arabistan bu meydan okumayı kabul etti ve döngüsel karbon ekonomisi kavramını ortaya çıkardı. Biz bu yolculuğun başlama işaretini verdik, G20 ve çok taraflı konferanslarda ortaklarımız var” açıklamasında bulundu.
İnsanlığın karşılaştığı zorluklara ve sorunlara rağmen insan zekasına olan inancını dile getiren Suudi Enerji Bakanı, “Yüz yıl öncesine göre dünyanın ve teknolojinin nasıl geliştiğini bir düşünün, bu meydan okumayı kabul edip çözümler üretebiliriz. Bakın, dünya Kovid-19 ile mücadele etmek için aşıları nasıl buldu. İmkanlara sahip olduğumuza ve teknolojinin bu konunun çözümü olacağına inanıyorum. Evde yemek pişirmek için temiz enerji kaynaklarına sahip olmayan yaklaşık 700 milyon insan var. İşleri önceliğe göre sıralamalı ve düzenlemeliyiz. Mevcut olması gereken enerji unsurlarını ve kaynaklarını sağlamaya yönelik kapsamlı çözümler belirlerken herkesi dahil etmek ve kimseyi dışarıda bırakmamak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Son iki gün içinde açıklanan tüm girişimlerin Suudi Veliaht Prensi tarafından geldiğini vurgulayan Prens Abdülaziz, “Veliaht Prens bizi iklim değişikliğiyle başa çıkmak için ülke içi koşullarımızı yeniden düzenlemeye yönlendirdi. Daha önceki girişimler ve başlatılacak olanlar, birçok sektörün üzerinde çalıştığı toplu girişimlerdi” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan’ın dünya çapında enerji alanında hızlanan dönüşüm sürecinde ana merkez haline geleceğine yönelik söz veren Enerji Bakanı sözlerini şöyle sonlandırdı: “Dünyanın temiz gaza, daha temiz enerji ve petrole aynı zamanda yenilenebilir enerjiye ihtiyacı var. Bunları ciddi bir şekilde düşünmeliyiz, yenilenebilir enerjiye dayalı bir ülkeyiz. Elde ettiklerimiz ve başardığımız her şeyle birlikte, bu konuda birbirleri ile yarışanları izleyecek olan tarafın biz olacağımızı söyleyebilirim.”
Suudi Arabistan petrol üretimini durduruyor
Küresel mal ticareti konteyner krizine takıldı
Küresel ekonomik büyüme tehdit altında
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.