Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin ülke genelinde birliklere üye 250 binin üreticinin gıda arzına katkı sağladığını belirtti.
Süt üretiminde artışın devam ettiğini ifade eden Keskin, "Süt üretimimiz pandemiye rağmen hız kesmedi, arttı. Pandemi nedeniyle dünyada emtia fiyatları arttı. Yem ve girdi fiyatlarındaki artışa rağmen üreticimiz gıda arzına katkı sağlamayı sürdürdü. Süt üretimimiz 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 1,5 arttı. Geçen yıl 23 milyon ton süt üretimimiz var. Devlet teşviklerle üreticimizi destekliyor." diye konuştu.
Süt tüketiminde de Türkiye'nin iyi noktada olduğunu vurgulayan Keskin, "Türkiye olarak yeterli süt tüketimine sahibiz. Süt üretiminde ise dünyada 8'inci, Avrupa'da ise Almanya ve Fransa'dan sonra 3'üncü sıradayız. Süt üretiminde ülke olarak kendine yeten bir noktadayız." ifadelerini kullandı.
"Süt tozu ihracatıyla yeni dönem başladı"
Keskin, Konya'nın Karapınar ilçesinde Süt Üreticileri Birliğince Çin'e yapılan 250 ton süt tozu ihracatıyla yeni dönemin başladığını anımsattı.
Sütte mevsimsel artışlarda üreticinin yaşadığı sıkıntılara çare aradıklarını aktaran Keskin, ülkedeki diğer birliklerin de ihracata yöneldiğini aktardı.
Keskin, ihracat konusunda ilgili kurumlardan destek aldıklarına işaret ederek, "Çin'e süt tozu ihracatı yaptık, diğer ülkelere de yapacağız. Merkez Birliği olarak süt tozu fabrikası kuracağız. Üreticinin menfaati neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Üreticimizin daha fazla kazanmasını istiyoruz. Sütün bozulma döneminde, mevsimsel artışlarda çareler arıyoruz." diye konuştu.
Üretici yem fiyatlarının düşmesini bekliyor
Gıda Komitesinde açıklanan çiğ süt satış fiyatının üreticiyi tatmin etmediğini söyleyen Keskin, şunları kaydetti:
"Bakanımızla görüşüyoruz, piyasanın durumunu da biliyoruz. Yem ham maddesi fiyatının düşürülmesi konusunda girişim var. Sütte maliyetimiz şu anda 3,15 lira. Bunu üretim yapacak seviyelere getiremezsek, Ulusal Süt Konseyini toplayıp, Bakanlığımıza bildirip, fiyat güncellemesi yapabiliriz. Ayrıca desteklemelerin 40 kuruşa çıkmasını Bakanımızdan talep ettim. Değerlendirilecek, uygunsa da açıklanacak. İnşallah iyi günler bekliyoruz. Üreticilerimiz müsterih olsun."
Keskin, Merkez Birliği olarak süt üretimini anlık kayıt altına almak için çalışma yürüttüklerini de sözlerine ekledi.
Çin'e 250 ton süt tozu ihracatı
Soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı belirlendi
Korona virüse karşı süt kalkanı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.