Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Marketlerde bir litre sütün fiyatı 9 liraya dayanırken, üreticiden alınan bir litre süt 3 lira 20 kuruş idi. Zarar eden üreticinin çaresizlikten anaç hayvanlarını kesime göndermesinin ardından USK, çiftçiden alınan sütün fiyatını artırdı. Ancak bu kez de yeme ciddi zam geldi. Üretici "Bu gidişle çiftçi üretemeyecek, vatandaş tüketemeyecek" diyor.
Bir yıldır ürettiği sütü zararına satan süt üreticisi, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) çiğ süt fiyatlarını artırmasının ardından bir nebze de olsa rahatlamıştı ancak yem fiyatlarına yapılan yeni zamlar bu sevince gölge düşürdü.
Tire Süt Kooperatifi’nden yapılan açıklamada, “Çiğ Süt fiyatının 3.2 TL'den 4.7'ye çıkarılmasının açıklandığı günün ertesine yemlere fahiş zamlar gelmesi üreticiyi çileden çıkardı” denildi.
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, “Üretici çaresizlikten ineklerini kesimi kesime göndermeye başlamıştı ki, bakanlığımızın açıkladığı fiyat ile bir nebze rahatlamıştık. Ancak daha ertesi sabahı uygulanan beklenmedik yem zammı ile şok olduk. Sevincimiz ve umudumuz 3 gün sürdü. Yine başa döndük” dedi.
YEME 2 AYDA YÜZDE 48 ZAM
Marketlerde bir litre sütün fiyatı 9 liraya dayanırken, üreticiden alınan bir litre süt 3 lira 20 kuruş idi.
Gıda Komitesi’nin toplanmasının ardından hafta başına USK tarafından yapılan açıklamada, 3 lira 20 kuruş olan çiğ süt litre tavsiye satış fiyatının yüzde 46.8 artırılarak 4 lira 70 kuruşa çıkarıldığı duyurulmuştu.
Ancak 8 Aralık’ta uygulanmaya başlayacak yeni referans fiyatlarına sıra gelmeden hayvancılıktaki önemli girdilerden yeme yeni bir zam geldi.
Üretim modelleriyle ülke geneline örnek gösterilen Tire Süt Kooperatifi’nin Başkanı Eskiyörük, “2 ekim 2021’den bugüne 2 aylık süreçte yeme ortalama yüzde 48 zam yapıldı” dedi.
"Şimdi tekrar gelen zammın dövizdeki artışla alakası olmadığını ve hammadde stokçularının durumdan rant elde çabası olduğunu düşünüyorum” dedi.
VATANDAŞA YENİ ZAM SİNYALİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020-2021 Ekim aralığında süt fiyatları yüzde 37 zamlanarak 7 liraya dayanmıştı. Bu fiyat marketlerde 8-9 liraya kadar çıkıyor. Girdi maliyetlerindeki yeni artışlar ise vatandaşa yeni zamlar olarak yansıyor.
Bu şartlar altında çiftçinin üretemeyeceğine, vatandaşın da tüketemeyeceğine vurgu yapan Mahmut Eskiyörük, Türkiye tarımının uçurumun eşiğine getirilmeye çalışıldığına dikkat çekti.
Seyirci kalındığı takdirde tarımda yaşanan sıkıntıların tüm sektörleri etkileyeceğine değinen Eskiyörük, şöyle devam etti:
“Kısır döngü sürekli devam ediyor. Bu zamların tüketiciye yansıması da katlanarak büyüyor.
Baktığınızda son bir yılda üreticinin girdi maliyetlerinde ortalama yüzde 80 civarında artış oldu.
Ambalaj malzemelerinde ise yüzde 100'ün üzerinde artış oldu. Üretici zarar ediyor, tüketici de raftaki fiyatlarla evine yeterince süt ve süt ürünleri alamıyor.
Derhal önlem alınmazsa ülkemiz büyük bir kaosa sürüklenecek. Yangın daha da büyüyecek ve söndürmek imkansız hale gelecek. Çünkü tarımdaki kriz her sektörü vuracak ve Türk Tarımı yıkılırsa geleceğimiz bitecek. Biz üreticiler, bakanlığımızın gereken müdahaleyi yarın geç olmadan yapmasını bekliyoruz.”
Süt sektöründen 'fiyat' isyanı
BELEDIYELER KARA YOLLARI EKİPLERİNCE TARIM ORMAN BAKANLIĞI EKİPLERİNİN ARAÇLARIYLA MERALARDA YÜZEYLER TARIM ALETLERİ/TRAKTÖRLER İLE TEMIZLENİP TORAK BUĞDAY/ARPA YONCA YETISECEK HALE GETİRİLMELİDİR AYRICA YAĞMUR SULARININ BİRİKECEĞİ YALAKLAR/SULAMA YERLERİ YAPILMALIDIR BUNDAN HEM EVCİL HEM DE YABANİ YAŞAM HAYVANLARI YARARLANMALIDIR HER GÜN PARAYLA YEM ALIP ONLARCA KUZU/KEÇİ BESLEMEYE PARA YETMEZ DEVLET KOYUN/KECI HAYVAN YETİSTIRİCILERİNDEN 100 ADET HAYVAN BESLEYENE AYLIK 10 BİN TL 200 ADET 20 BİN TL MADDİ YEM/CALISMA DESTEĞİ SAGLAMALIDIR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.