Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Vatandaşın temel besin kaynağı olan et ve sütteki tarım politikaları hayvancılığı krizden krize sürüklerken, çiftçinin kazancı, vatandaşın ise bütçesi ağır yara alıyor.
Sayime Başçı'nın Sözcü'deki haberinde piyasada 11-12 TL seviyesine çıkan çiğ süt alım fiyatlarının son 1 aydır 1 TL geriye çekildiğini kaydeden üreticiler, süt tozu ithalatına kapı açmak isteyen sanayicilerin suni olarak alım fiyatlarında indirim, raflarda ise artış yolunu devreye aldıklarına dikkat çekti.
Tarım Bakanlığı'nın ilk etapta ithalat kapılarını açmadığını ve bu kararın ardından sanayicilerin süt almayı bıraktıklarını ya da fiyat düşürdüklerini aktaran Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, “Alım fiyatlarını 1 TL aşağı indirdiler. Süt tozu üretenler daha da aşağı indirmeye çalışıyor. Piyasa zaten 11 TL seviyesine gelmişti. Marketler de buna göre fiyat güncellemesi yaptı. 1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 10 TL'nin üstünde. Fiyatları düşürünce şimdi kafa kafaya geldi. Şimdi üreticiyi sıkıştırıp fiyatları aşağı çekiyorlar ama markette fiyatlar düşmüyor” diye konuştu.
ÜRETİCİ BATACAK
Ürettiği çiğ sütü neredeyse maliyetine satan üreticiye karşılık marketlerin sanayiciye göre fiyat güncellemesi yaptığını aktaran Keskin, tüm süt ve süt ürünlerine ithalat kapısının kapatılması gerektiğini kaydetti. Sektörün diğer türlü toparlanamayacağını belirten Keskin, şöyle devam etti: “Yine üretici batacak, bu defa yine hayvanlar kesilmeye başlayacak. Sanayici bir taşla iki üç kuş vurmaya çalışıyor. Çok tehlikeli bir durum bu. Süt tozu fabrikaları genelde Konya'da. Buradan ithalata kapıyı açıp, bütün Türkiye'ye yaymak istiyorlar. Ama bu süt hayvancılığına ciddi darbe vurur. Geçen temmuzdan beri söylüyorduk böyle gitmeyeceğini sonunda fiyatlar patladı. Şimdi tekrar üreticiyi sıkıştırıp fiyatları aşağı çekiyorlar ama markette fiyatlar düşmüyor.”
İKİ YILDAN ÖNCE TOPARLANMAZ
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu süt sorununa çözüm bulmadan Türkiye'nin et fiyatlarını düşüremeyeceğini aktardı. Son bir ayda sanayicinin çiğ süt alım fiyatını 1 TL azaltarak 10.5 TL seviyesine çektiğini aktaran Sencer Solakoğlu, “Şu andaki inek varlığı ile Türkiye'de 2 seneden önce daha iyiye gideceğine beklemek çok mantıklı değil” dedi.
Süt üreticileri çiğ süt tavsiye satış fiyatında artış talep etti
Süt üreticilerinden ortak çağrı
Süt üreticilerinden 14 maddelik talep
İthalat kapatılınca daha çok kazıklasınlar halkı bütün süt ürünlerine halkın alım gücünün üstünde hemen hergün zam yaparak sürekli ağlaşarak ürünlerim değerinde değil diyerek haksız fahiş kazanç elde ediyorlar bütün süt ve süt ürünlerinden üretende paketleyip satanda enflansyonun üstünde korkunç karlar elde ediyorlar ezilen sürekli alttaki büyük cogunluk halk
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.