Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in açıklamalarının ardından süt bir anda Türkiye'nin gündemine oturdu. Sağlıklı süt için harekete geçen bakanlık, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) ile birlikte yeni bir sistemi hayata geçiriyor. Zaman'ın haberine göre üretilen sütün gün ve saat olarak nerede, ne zaman ve ne kadar toplandığına dair bilgilerin yer alacağı bir sistem oluşturuluyor. Bu kapsamda yaklaşık bir aya kadar süt için takip sistemini getiren 'Süt Kart' uygulamasına geçiliyor. Birlik Başkanı Ali Koyuncu, sütün sağılmasından sanayiye getirilmesine kadar geçtiği her aşamanın izleneceği yeni sistemin daha sağlıklı ve güvenli olacağını söylüyor. Projede süt toplayıcılarına eğitim vererek sertifikalandırmayı planladıklarını belirten Koyuncu, sertifikası olmayan kişilerin süt toplayıp sanayiye satış yapamayacağını kaydediyor.
Süt, içerisinde antibiyotik kalıntılarının olduğuna dair söylemlerle son günlerin en çok konuşulan gıdalardan biri oldu. Bakan Mehdi Eker'in "Antibiyotik kalıntısı bulunan süt binde birden bile az!" sözleri ve TV'de canlı yayında bir bardak içmesi, sütü vatandaşın gündeminden düşürmedi. Sütün kayıt altına alınması, denetlenmesi ve piyasaya sunulma şartları medyada geniş yer buldu. Tüm bunları göz önünde bulunduran TSÜMB, hazırladığı yeni bir projeyle gıda güvenliğinde yeni bir sistem geliştiriyor. 2009 yılında süt üretimini kayıt altına almak için harekete geçtiklerini söyleyen Birlik Başkanı Ali Koyuncu, bu sistemle Türkiye'de 1,5 milyon ton olan kayıtlı süt miktarını 7 milyon tona çıkardıklarını belirtiyor. Fakat bu sisteme göre veriler merkeze ancak 15 günde bir ulaşıyordu. Bunu yetersiz bulan birlik, yeni hazırladığı yazılımla günlük ve dakikalık olarak takip yapabilecek. Projeyi bakanlığa sunan Birlik Başkanı Koyuncu, uygulamanın en geç bir aya kadar başlayacağını bildiriyor. Sütün üretim aşamasından tüketime hazır hale getirilene kadar geçtiği her aşamanın takip edileceği sistemde TSÜMB'e kayıtlı süt üreticilerine 'Süt Kart' verilecek. Sütü sağıp soğutma tankına getiren üretici, süt kartını kredi kartlarında kullanılan POS makinelerine benzer bir sisteme okutacak. İlk okutma çiftlikte, ikincisi ise toplama tankının yanında yapılacak. Süt soğutma tankına toplandığında eğitimli ve sertifikası olan toplayıcı, sanayiye götüreceği zaman yine kart okutacak. Toplayıcı sütü sanayiye götürürken son kez kart okutacak. Böylece sütün ne zaman sağıldığı, ne kadar süre sonra toplama tankına getirildiği ve sanayiye hangi süre zarfında ulaştığı TSÜMB merkezinden takip edilebilecek. 'Süt Kart' sistemiyle üreticinin ismi, sütü hangi firmaya sattığı gibi bilgiler anlık olarak merkezden görülecek. Yeni sistemin gıda güvenliğine büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Başkan Koyuncu, "Burada amaç, vatandaş için hem hijyen şartlarını hem de sütün üreticiye ulaşma süresinde gıda güvenliğini sağlamak." ifadelerini kullanıyor. En önemli noktanın sütün sanayiye ulaşma süresinin takip edilebilmesi olduğunu dile getiren Koyuncu, projenin Türkiye'de gıda güvenliği adına büyük bir adım olduğunu dile getiriyor.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkanı Koyuncu, kapı kapı dolaşılarak ve toplama merkezlerindeki soğutma tanklarına getirilerek yapılan süt toplama işlemini yapan görevlilere de eğitim vereceklerini anlatıyor. Giyimden hijyene, eldivenden çizmeye kadar süt toplayıcılarının eğitimden geçeceğini anlatan Ali Koyuncu, bu eğitimin sonunda sertifika verileceğini söylüyor. "Sertifikası olmayan kişi, süt toplayamayacak." diyen Koyuncu, üreticinin sütü toplayıcıya verdiği an sistemin başlayacağını ifade ediyor.
Öte yandan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı 2011 yılının 11 ayında sadece süt üretim yerlerinde 5 bin 960 denetim yaptı. Bu denetimlerde üretim yerlerine 584 idari para cezası kesildi, 16 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Bu cezaların işletme izninin olmaması, cihaz eksikliği ve hijyen şartlarının sağlanmaması gibi çeşitli sebeplerle verildiği belirtiliyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.