Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğindeki sivil toplum kuruluşları ekibiyle 7 Ağustos 2016 günü öğlenden sonra "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" için Yenikapı'ya giderken İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'a sordum:
- Mecit Bey nasıl?
Bahçıvan Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kurucusu Mecit Bahçıvan’ı mesleğe ilk başladığım yıllarda İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclis ve yönetim kurulu üyeliği döneminde tanımıştım.
Erdal Bahçıvan, sorum üzerine hüzünlendi:
- Şu anda yoğun bakımda. Babayı sen de çok seversin. Dua et.
Haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin seyahati nedeniyle Hangzhou’dayken 2 Eylül 2016 akşamı Kerim Sallancı’dan geldi:
- Mecit Amca’yı kaybettik.
Dönünce Erdal Bahçıvan’ı aradım, Mecit Bey’in bana olan sevgisini anlattı:
- Gazetede yazını gördüğünde, “Bak, Vahap’ın yazısı” der, gururla okurdu. Başarınla mutlu olurdu.
Hangzhou’da Sallancı’dan gelen mesajı okurken, 7 Ekim 2007’deki yazımın başlığını anımsadım:
- Süt Allah’ın nimeti, parayla satılır mı?
Mecit Bahçıvan’ın anılarını topladığı “Rahva Krallığından Peynir Krallığına” başlıklı kitabındaki bölümlerden biri, kaşar peyniri üretmek üzere Muş’un köylerinden süt toplamakta nasıl zorlandığına dönük anılarıydı. Oradan bazı ayrıntıları 7 Ekim 2007’de yazmıştım.
Erivan doğumlu Azeri Mecit Bahçıvan, kaşar peynirini Diyarbakır’da görüp “Ben bunu üretmeliyim” diye kafaya koymuş, soluğu ailesiyle birlikte İran üzerinden kaçtıkları Türkiye’de ilk yerleştikleri Muş’ta almıştı.
Köylerde süt toplayacaktı. Karşısına bir engel çıktı:
- Süt Allah’ın nimeti, satmak günah.
Bu durumu kitapta şöyle aktardı:
- Anadolu’nun kanaatkar insanı, sütü Allah tarafından verilmiş nimet görüyor, “Sütü üretmek için bizim emek vermemiz gerekmiyor, satıp para kazanmak doğru olmaz” diyordu.
Köylüyü ikna için şu mesaja sarıldı:
- Süt veren hayvanların bakımı ve beslenmesi için onca zahmet çekip, emek harcıyorsunuz. O sütü satmanız günah değil. Bunun dinimizde de dayanağı yok.
Derken Bulgaristan’dan gelen bir kaşar ustasıyla anlaştı, İstanbul’dan malzeme toplayıp, Willys cipiyle Malazgirt’in (Muş) yolunu tuttu. İlk kaşar peyniri üretimine o zamanki adı Şebboy (şimdi Hasanoğlan) olan beldede girişti.
Şebboy’da başlayan serüven, zamanla O’nu “kaşar peyniri kralı” yaptı. Oralardan Lüleburgaz’daki modern peynir fabrikasına kadar uzandı.
Zamanı gelince kenara çekildi, yerini oğluna Erdal Bahçıvan’a bıraktı.
Allah rahmet eylesin Mecit Amca...
Mekanın cennet olsun...
VAHAP MUNYAR - HÜRRİYET
yaratılan bütün nimetler allah cc ayitir bitek süt deyil
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.