BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinSürücüler polislere dikkat!----

Sürücüler polislere dikkat!

Sürücüler polislere dikkat!
31 Ağustos 2012 - 06:59 www.finansingundemi.com

Emniyet Genel Müdürlüğü, alkol denetimleri için kişinin rızasının gerekmediğini açıkladı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), polisin alkol denetimlerinin “muayene” niteliğinde olduğu, kişilerin zorla muayene edilmesinin anayasayla yasaklanması nedeniyle, kişilerin rızası olmadan alkol denetimi yapılamayacağı yönündeki tezlere yanıt verdi.
EGM, resmi internet sitesinden yaptığı duyuruda, geçtiğimiz günlerde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı’nın alkol denetimleri ile ilgili yaptığı açıklamalar anımsatıldı. Duyuruda, Hancı’nın, alkol denetiminin muayene olduğu, anayasanın 17. maddesindeki hükme göre kişinin “zorla muayene edilemeyeceği”, bu nedenle alkol denetimi yapılan kişinin buna direnebileceği yönündeki açıklamaları tekrarlandı.EGM’nin duyurusunda, anayasanın kişilere zorla muayene yapılmasını yasaklayan 17. maddesinde, “kanunda yazılı haller dışında” ifadesinin yer aldığı anımsatıldı. Duyuruda, buna göre, zorla muayene yasağının kanunla sınırlanabileceği belirtilirken, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Yasası’nın 48. maddesinde de anayasaya uygun olarak böyle bir sınırlamanın yer aldığına işaret edildi. Duyuruda, söz konusu kanunda, “alkollü içkilerin etki dereceleri ve kandaki miktarlarının tespiti amacıyla, trafik zabıtasınca teknik cihazlar kullanılacağının” hükme bağlandığı kaydedildi.
Özel kanunda yer alıyor
Duyuruda, Hancı’nın, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre, 2 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlarda kişiden kan ve benzeri biyolojik örneklerle saç, tükürük, tırnak gibi örnekler alınamayacağını vurguladığı da anımsatıldı. Duyuruda, bu teze karşılık olarak da yine CMK’da “Özel kanunlardaki alkol muayenesine ve kan örneği alınmasına ilişkin hükümler saklıdır” düzenlemesinin yer aldığı vurgulandı. Duyuruda, “Trafik zabıtasınca teknik cihazlar kullanılarak yapılan alkol denetimleri mevzuata uygundur” denildi. Açıklamada, alkol denetiminin iddia edildiği gibi “tıbbi muayene işlemi olmadığını”, teknik cihaza nefes üflemesi yoluyla yapılan bir “tespit işlemi” olduğuna da dikkat çekildi.
‘ZOR KULLANMA YETKİMİZ VAR’
Duyuruda, Hancı’nın, sürücülerin alkol denetimini kabul etmemesi halinde polisin nasıl bir yol izleyeceği ve uygulanacak yaptırım konusunda yasal boşluk olduğu yönündeki tezlerine karşılık olarak da şunlar kaydedildi:
“Sürücünün trafik zabıtasına ölçüm yaptırmaması nedeniyle götürüldüğü sağlık kuruluşunda alkol ölçüm cihazına üflememesi veya kan vermemesi ve polise direniş göstermesi durumunda 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 16 ncı maddesinde yer alan ‘Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir’ hükmü gereğince şahsın mukavemetini kıracak ölçüde ve bu amaca yönelik olarak zor kullanılabilmekte, şahsın mukavemeti Türk Ceza Kanunu’nun ‘Görevi yaptırmamak için direnme’ başlıklı 26. yer alan yoğunlukta olması durumunda şahıs, hakkında adli işlem yapılarak Cumhuriyet Başsavcılıkları’na sevk edilmektedir.” Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)