BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiSürpriz! Aynı adrese taşınıyorlar ----

Sürpriz! Aynı adrese taşınıyorlar

Sürpriz! Aynı adrese taşınıyorlar
09 Eylül 2012 - 19:34 www.finansgundem.com

YTÜ Rektörü Yüksek: Ziraat Bankası Ar-Ge merkezi Teknopark’a geliyor. Arçelik de taşınacak, görüşüyoruz

Yıldız Teknopark’a 105 şirket çekti 400 milyon dolarlık işe kapıyı açtı
YILDIZ Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. İsmail Yüksek, doçentlik yıllarında bir küçük ölçekli tekstil makinesi üreticisi şirketten danışmanlık teklifi aldı. İlk gittiği gün şirketin sahiplerine ricada bulundu:
- Şimdilik bana birşey danışmayın. Önce şirketinizi, nelere yaptığınızı, nasıl yaptığınızı tanımam, öğrenmem lazım.
Yüksek’in ilk gözlemi, şirkette bırakın bir doçenti, mühendislere bile küçümseyerek bakıldığı oldu:
- Bunlar bizim yaptığımız işten ne anlar? Zaten fazla kalamazlar.
Derken bir gün halı saha üreticisi bir şirketin yöneticisi, Yüksek’in danışmanı olduğu şirketin kapısını çaldı, patronun oğluyla görüştü:
- Çin’den bir halı dokuma makinesi alıyoruz. 400 bin dolara mal olacak.
Patronun oğlu o anda teklifini yaptı:
- Abi bize biraz süre ver. Bu makinenin aynısını sana 400 bin liraya yapalım.
Halı saha üreticisi şirketin yöneticisi bu teklife sıcak baktı. El sıkışıp, fabrikadan ayrıldı. İsmail Yüksek, bu duruma itiraz etti:
- Yaptığın ayıp değil mi? O makinenin aynısını nasıl üreteceksiniz? Böyle bir deneyiminiz var mı?
Patronun oğlu iddialıydı:
- Yapınca görürsün.
İddia ettiği gibi 2 bin 500 iğlik makineyi söz verdiği sürede üretip, çalıştırdı. Ancak, makine normalin çok üstünde gürültülü çalışıyor ve titreme yapıyordu. Yüksek, hemen kolları sıradı:
- Şimdi bana danışmanızın zamanı geldi. Ben normali aşan gürültü ve titreşim sorununu çözerim.
Geçen gün askeri kışla olduğu dönemlerde evim hemen yakınında olduğu için her gün önünden geçtiğim Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’ne gittim. YTÜ Rektörü Prof. İsmail Yüksek, Yıldız Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş, yönetim kurulu üyeleri Kudret Akın, Süleyman Caner, Ar-Ge Danışmanı Prof. Ali Rıza Büyükuslu, Sürekli Eğitim Merkezi sorumlusu Hakan Karataş, Teknopark Genel Müdürü Şeref Naci Engin ve Program Koordinatörü Tolga Yalnız’la buluştuk.
Prof. Yüksek, yıllardır üniversite-sanayi işbirliği üzerinde durulduğunu anımsatıp, şu noktanın altını çizdi:
- Geçmişte kimileri, “Kendine profesör danışman alan batar” tezine inanırdı. Bazı durumlarda belki doğru da çıkardı. Ancak, artık durum tümüyle değişiyor. Üniversitelerle sanayi gerçek anlamda içiçe giriyor.
YTÜ Teknopark’ın 2 yılda ulaştığı noktaya dikkat çekti:
- Buradaki ilk birim 2010 yılında devreye girdi. Şimdi 105 şirketin 1600 Ar-Ge p personeli toplam 40 bin metrekarelik alanda çalışmalarını yürütüyor. Buna 30 bin metrekarelik alan daha eklenecek. İnşaatları da şuanda gördüğünüz gibi sürüyor.
Yıllarını otomotiv sektörüne veren, şimdi YTÜ Teknopark’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Erdem Bektaş araya girdi:
- Aslında Teknopark şirketimiz 2003’te kuruldu. Ancak, 2008 yılına kadar çok fazla ilerleme sağlayamadık. Rektörümüz göreve geldiğinden itibaren işleri çok hızlandırdı.
Prof. Yüksek, önceki rektörlerden Prof. Ayhan Alkış’ın hakkını teslim etti:
- Davutpaşa Kampüsü’nün üniversitemize kazandırılması çok önemliydi. Yoksa şimdi Yıldız’daki kampüsümüzde sıkıntı çekiyor olacaktık.
Yeniden Teknopark’ı anlatmaya koyuldu:
- Ziraat Bankası’yla anlaştık. 500 kişinin çalıştığı Ar-Ge merkezini olduğu gibi Tekpopark’ımıza taşıyor. Üniversitemizden 15 öğretim üyesi Arçelik’in araştırmalarına destek veriyor. Arçelik’le de Ar-Ge merkezini buraya taşıması konusunda görüşmelerimiz sürüyor.
- YTÜ Teknopark’ı ne büyüklükte bir ekonomi yarattı?
- Önümüzdeki birkaç yıl içinde burada çalışacak Ar-Ge personeli sayısı 4 bine ulaşacak. O günlerde iş hacmi de 300-400 milyon dolar dolayına ulaşır sanıyorum.
Prof. Yüksek’in dediği gibi bir dönem, “Danışmanı profesör olan batar” tartışmaları yapılırken, şimdi üniversiteler bünyelerinde kurulan teknoparklarla yarışıyor.
YTÜ, bununla da yetinmeyip, sanayiciye daha yakın olmak amacıyla İkitelli OSB’nin içinde de 25 bin metrekarelik ek tekponark kurmaya hazırlanıyor.
Üniversitelerin teknopark yarışı, ihracatta “akıl teri”nin öne çıkacağı dönemin çok da uzak olmadığını gösteriyor.
Warwick’le ortak lisansüstü eğitim programı başlatıyor
YILDIZ Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. İsmail Yüksek, Teknopark’ın Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş ile Ar-Ge Danışmanı Prof. Ali Rıza Büyükuslu, İngiltere’deki The University of Warwick’le yaptıkları işbirliğine değindi:
- Teşviklerle birlikte Türkiye’de Ar-Ge merkezi sayısı 150’ye, çalışanların toplamı da 50 bine ulaştı. Önümüzdeki dönemde bu merkezlerin sayısı artacak, daha fazla elemana ihtiyaç duyulacak. Warwick’le işbirliğimiz çerçevesinde “Endüstriyel Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Lisansüstü Sertifika ve Master Programı” başlatıyoruz.
Erdem Bektaş, YTÜ Yıldız Kampüsü’nde gerçekleşecek eğitimin İngilizce olacağını vurguladı:
- The University of Warwick Manufacturing Group (WMG) işbirliği ile yürüyecek eğitim için İngiltere’den öğretim üyeleri derse gelecek.
Prof. Ali Rıza Büyükuslu, söz konusu eğitimin fiyat açısından avantajına vurgu yaptı:
- Böyle bir eğitim için İngiltere’ye gidenlerin 18 bin pound (50 bin 400 lira) ödemesi gerekiyor. Bizde 12 bin lira olacak.
Erdem Bektaş, Warwick Manufacturing Group (WMG) Direktörü Prof. Lord Kumar Bhattacharyya’yı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’le birlikte ziyaret ettiklerini kaydetti:
- Programı bakanlığımız da destekliyor. Lord Kumar, işbirliğilizle yakından ilgileniyor.
- Eğitim ne kadar sürecek? Nasıl bir eğitim olacak?
- Programda modüler sistem uygulanacak. Her bir modülü başarıyla tamamlayabilmek için 5’er gün 40’ar saatlik ders alınacak. Alınan modül ve çalışılan işyeriyle ilgili 4-5 bin kelimelik bir proje çalışması yapılacak. Sertifikaya hak kazanabilmek için 4 zorunlu 2 seçmeli modülü başarıyla tamamlamak gerekecek. Her modül yaklaşık 8 hafta sürecek, sertifika programı 12 ayda tamamlanacak.
- İlk ders ne zaman başlayacak?
- YTÜ Beşiktaş (Yıldız) kampüsünde 7 Kasım 2012’de ilk ders başlayacak. 6 modülü başarıyla tamamlayan katılımcılar, Warwick lisansüstü Endüstriyel Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi sertifikasına hak kazanacak. Warwick Üniversitesi tarafından düzenlenecek bu
sertifika uluslararası geçerliliğe sahip olacak.
Otağ-ı Hümayun’da restorasyon sürüyor
YTÜ Rektörü Prof. İsmail Yüksek,
Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Bektaş, yönetim kurulu üyeleri Kudret Akın, Süleyman Caner, Ar-Ge Danışmanı Prof. Ali Rıza Büyükuslu, Sürekli Eğitim Merkezi sorumlusu Hakan Karataş, Teknopark Genel Müdürü Şeref Naci Engin ve Program Koordinatörü Tolga Yalnız’la birlikte Davutpaşa Kampüsü içindeki Otağ-ı Hümayun’u gezdik. Prof. Yüksek, Muhteşem Yüzyıl dizisinin çekildiği Otağ-ı Hümayun’da restorasyon çalışmalarının da bir taraftan sürdüğünü vurguladı.
500 lojman yapıyor, 4 butik otel planlıyor
REKTÖR Prof. İsmail Yüksek, 1 miyon metrekareyi aşkın alana yayılan Davutpaşa Kampüsü’nü gezerken, 30 bin öğrencinin eğitim gördüğü YTÜ’den 60 dolayında öğretim üyesinin Teknopark’daki şirketlere danışmanlık verdiğini belirtti:
- Biz artık öğretim üyesi arkadaşlarımızın Teknopark’ta şirket kurmasını da teşvik ediyoruz.
İnşaatı yeni biten kongre merkezini hızla gezdik:
- Hem üniversitemizin, hem de Teknopark’ta faaliyet gösteren şirketlerin burada bir kongre merkezine ihtiyacı vardı.
Sonra lojmanların yapılacağı alanı gösterdi:
- 500 dairelik lojman yapıyoruz.
Kampüs alanındaki bazı eski binaları gösterdi:
- Buradaki binalardan 4’ünü butik otele çevireceğiz. Her biri 25-30 odalı otel olacak.
- Burada otele ihtiyaç var mı?
- Teknopark’ta şirket sayısı artıyor. Onların dışarıdan gelen konukları olacak. İhtiyaç olduğunu öngörüyoruz.
Teknopark’ta çalışanların sosyal ihtiyaçlarına değindi:
- Ar-Ge personeli klasik mesai yapmıyor. Gece-gündüz buralarda olanları var. Onların arada spor yapacağı, rahatlayacağı spa merkezi de planlıyoruz. Açık yüzme havuzumuz vardı. Kapalısı da bitmek üzere. Yani, burası onlar için bir yaşam merkezi haline dönüşecek.
- Teknopark’taki şirketlerden yıllık kira geliriniz ne kadar?
- 3 yıl içinde 10 milyon lirayı bulur.
(VAHAP MUNYAR/HÜRRİYET)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)