Suriye'ye müdahale çok yakın...
ABD’li üst düzey bir yetkili, Suriye'ye askeri müdahalenin hangi gün başlayacağını ve kaç gün süreceğini açıkladı...
Kimyasal saldırı sonrası gündeme gelen Suriye'ye yönelik askeri müdahalenin ayrıntıları netleşiyor. Amerikan NBC News kanalı, üst düzey ABD'li yetkililerden aldığı bilgiye dayanarak Suriye'ye üç gün sürecek askeri müdahalenin en erken perşembe günü başlayabileceğini duyurdu.
Hürriyet'in haberine göre, NBC News'a konuşan üst düzey ABD'li yetkililer, Suriye'ye yönelik füze saldırısının "en erken Perşembe" günü düzenlenebileceğini söyledi. Aynı yetkililer, "üç gün sürecek sınırlı operasyonun" Suriye lideri Beşar Esad'a mesaj verme amacı taşıdığını söyledi.
Suriyeli muhaliflerle Batılı ülkelerin temsilcileri arasındaki görüşmelere katılan kaynaklar ise Reuters'a yaptıkları açıklamada batılıların Suriyeli muhalifleri birkaç gün içinde Suriye'de bazı hedeflerin vurulacağı konusunda bilgilendirdiğini söyledi. Kaynaklar operasyonun hedefinin Suriye'de bir kez daha kimyasal silah kullanımını caydırmak olduğunu söyledi. Karşılığında muhaliflerin Batılı ülkelere bir hedefler listesi sunduğu bildirildi.
ABD ORDUSU VURMAYA HAZIR
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ise BBC'ye yaptığı açıklamada Amerikan askerlerinin Başkan Barack Obama'nın istemesi halinde Suriye'ye bir saldırı düzenleyebilecek durumda olduğunu söyledi.
Hagel, "Başkan hangi seçeneği tercih ederse etsin taleplerini yerine getirebilecek şekilde varlıklarımızı düzenledik" diye konuştu.
ABD’nin Washington Post gazetesi iseeri harekatın BM heyetinin Şam'dan ayrılmasının ardından gerçekleşebileceğini yazmıştı... Washington Post gazetesi, Suriye'ye yönelik askeri harekatın süre ve kapsamının sınırlı tutulacağını belirtti. Gazeteye göre, harekat iki günden fazla sürmeyecek. Suriye'deki hedefler, denizden fırlatılacak Cruise füzeleriyle vurulacak.
ABD'nin Akdeniz'de, Suriye'ye yakın noktada 4 savaş gemisi bulunuyor. Askeri harekatta uzun menzilli bombardıman uçaklarının da kullanılması gündemde. Hava saldırılarında Şam rejiminin deniz, hava ve kara savunma sistemleri hedef konumunda. Başkent Şam, Humus, Halep, Hama ve Lazkiye gibi kentlerde veya yakınlarında bulunan askeri tesisler de vurulacak.
İNGİLTERE’DEN DESTEK GELECEK
İngiliz Independent gazetesi ise Şam rejiminin vurulması için bastıran İngiltere'nin, harekata Tomahawk ve Tornado füzeleriyle donatılmış denizaltılarıyla destek vereceğini yazdı.
Gazeteye göre, askeri müdahaleden yana olan Fransa da Charles de Gaulle uçak gemisi ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) savaş uçaklarıyla harekata katılacak.
Suriye'ye müdahale ihtimali değerlendirilirken, Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki İngiliz üssünde hareketlilik dikkat çekiyor. Üsse inen askeri uçak sayısında artış olduğu bildirildi.
İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin savaş ve kargo uçakları adanın güneyindeki "Ağro-tur" üssüne gitmeye başladı. İngiltere'nin Suriye sınırına 160 kilometre mesafede bulunan hava üssüne bir nakliye uçağının indiği görüldü. Üssün, uluslararası müdahale halinde merkez olarak kullanılacağı belirtildi.
İNCİRLİK DE KULLANILABİLİR
ABD’nin başını çektiği bir hava ve deniz operasyonu başlatılması halinde, Adana’daki İncirlik üssünün de kullanılabileceği belirtildi.
Suriye’nin başkentine 400 km mesafede bulunan üssün, hava operasyonlarının yanı sıra askeri müdahale için de uygun olduğu biliniyor. Türkiye, Gaziantep ve Adana’da ayrıca NATO’nun bataryalarını bulunduruyor.
Akdeniz’de bekleyen Amerikan savaş gemilerinin, operasyona Tomahawk ve Cruise füzeleriyle destek vermesi bekleniyor. Menzilleri 1100 km olan füzelerin, operasyon halinde öncelikli olarak Suriye’nin hava savunma sistemlerini hedef alması bekleniyor.
5. FİLO HAZIR
ABD’nin aynı zamanda Ürdün’de 300 ABD askerinin bulunduğu bir üssü bulunuyor. Suriye’ye en yakın mesafede bulunan bu üste 24 tane F-16 savaş uçağı bulunduğu iddia ediliyor.
ABD’nin Basra Körfezi’nde bulunan ve bir kasabayı dolduracak personele sahip uçak gemileri bulunan 5. Filosu olası operasyona yer alabilir.
İngiltere’nin ise Adriyatik denizinde 4 savaş gemisi bulunuyor. Ancak operasyonda rol alıp almayacakları belli değil. İtalya’nın Napoli kentindeki NATO üssünün ise uzak kalmasından dolayı kullanılması planlanmıyor.
ABD YUNANİSTAN'DAN TALEPTE BULUNDU
ABD’nin, Suriye’ye askeri müdahale durumunda Yunanistan’dan müttefik kuvvetlere kolaylık ve katkı sağlaması talebinde bulunduğu bildirildi.
Yunan medyasına yansıyan haberlerde, ABD’nin, Yunanistan Savunma Bakanlığı'ndan müdahale anında Suda ve Kalamata’daki askeri üsleri ile deniz ve hava sahasını kullanma talebinde bulunduğu belirtiliyor. Atina’nın, transatlantik anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerini sonuna kadar yerine getirmeye hazır olduğu, ancak askeri operasyonlarda fiilen yer almayacağı kaydedildi.
Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı'nın operasyon merkezine ulaşan bilgilere göre, bölgede müttefik kuvvetlere ait çok sayıda geminin toplandığı, bunun da operasyonla ilgili kararın alındığı şeklinde değerlendirildiği ifade ediliyor. Yunanistan’ın, sadece çatışmaların genel bir hal alması durumunda silahlı kuvvetlerini bölgedeki Yunanlıların uzaklaştırılması için harekete geçirebileceği kaydedildi.
“ATİNA, ORTADOĞU KRİZİNİ FIRSAT OLARAK GÖRÜYOR"
Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesi, Ortadoğu’da son günlerdeki gelişmelerin Yunan hükümeti tarafından Yunanistan’ın bölgedeki jeostratejik rolünün yükseltilmesi için önemli bir fırsat olarak değerlendirildiğini belirtti.
Kathimerini, ABD’nin “Ankara’nın, Suriye krizine olan yoğun siyasi katılımı nedeniyle Türkiye’deki askeri tesisleri ve geçiş yollarını kullanmakta son derece ihtiyatlı ve çekinceli davrandığını” ileri sürdüğü haberinde, ortaya çıkan bu durumun değerlendirilmesi için Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nda toplantı düzenlendiğini yazdı.
Yunanistan’ın Arap ülkeleri için "güvenilir bir muhatap" olmayı sürdürmesinin, rolünün yükseltilmesinde kilit noktası oluşturduğu ifade edilen haberde, bu kapsamda, Dışişleri Bakanı Venizelos’un 5 Eylül’de gerçekleştireceği Mısır ziyaretinin büyük önem taşıdığı değerlendirmesi yapıldı.
ABD’nin taleplerinin, Yunan askeri çevreler tarafından Suriye’ye askeri bir müdahale durumunda Yunanistan’ın kilit rolü oynayacağı şeklinde değerlendirildiği belirtilen haberde, şunlar kaydedildi:
“Son günlerdeki gelişmeler Yunan hükümeti tarafından ülkenin jeostratejik rolünün bölgedeki istikrarsızlık ve değişkenlik ile krizin yayılma riski göz önüne alındığında kalıcı biçime dönüşebilecek şekilde yükseltilmesi için önemli bir fırsat olarak algılanıyor. Bununla birlikte askeri bir müdahalenin beklenmedik boyutlara ulaşma olasılığı da endişe yaratıyor. Atina için önemli olan, zor ve talepler içeren bir ortamda dengeleri koruyabilmek.”