Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Suriye Halk Meclisi Milletvekili Nasır Yusuf en-Nasır, fiyat artışları sebebiyle Şam sokaklarında ‘ekmek parasını temin etme sıkıntısının’ hâkim olduğu bir ortamda milletvekillerinin de bu durumdan etkilendiğini söyleyerek Başbakan Hüseyin Arnus’u istifaya çağırdı.
Nasır, Facebook üzerinden paylaştığı bir gönderisinde, ülkedeki vatandaşlar arasında fakirlik, açlık, yolsuzluk ve acıların yayılmasından söz ederek Suriye Başbakanı Hüseyin Arnus’u istifaya çağırdı.
Ekonomideki çöküşü durduramayan hükümetin, üzerindeki yükü hafifletmek amacıyla bu malzemelere yönelik devlet desteğini azaltma eğiliminin bir sonucu olarak akaryakıt, elektrik, ekmek, ilaç ve en temel malzemelerin fiyatlarını birkaç kez yükselterek Suriyelilere çok acı verici darbeler indirmesinin ardından Arnus, Pazar günü parlamentoda düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, "Petrol türevlerinin dağıtımındaki yolsuzlukla mücadele için sübvansiyonlu benzin ve motorin fiyatlarının dünya pazarındaki fiyatlarla eşit olacak şekilde yükseltilmesinin ardından hak sahibi olanlara doğrudan nakit desteği sağlanacak" dedi.
Suriye'nin başkenti Şam’da Şarku’l Avsat’a konuşan 40 yaşında olan bir kadın, Başbakan Hüseyin Arnus’un açıklamalarını duyduğunda şok olduğunu belirterek, “İhtiyaç içinde olan insanlar, evlerde ve sokaklarda durumlarını konuşmaya başladılar” dedi.
Şoka sebebiyet veren durum yoksullarla sınırlı kalmayıp, ABD doları cinsinden havaleleri ayda 100 ila 200 dolara ulaşan, ülke dışında mültecileri veya gurbetçileri olan aileler de dahil olmak üzere, ekonomik durumu iyi olanları da kapsadı.
Durumdan etkilenen bir kişi şunları söyledi, “Hükümet uygulamak dışında başka bir şey yapmıyor. Benzin ve motorine her zam yaptıklarında her şeyin fiyatı daha da pahalı oluyor. Yani fakirler daha da yoksullaşıyor, onların durumunda yaşayanlar da hükümetin kararları nedeniyle yoksullaşacak.”
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Şarku'l Avsat tarafından yayınlanan yakın tarihli bir haberda, Suriye felaketinin derinliğini ve tehlike çanlarının çaldığını göstererek Güvenlik Konseyi üyelerini şoke etti ve Suriyelilerin yüzde 90'ının yoksulluk içinde yaşadığını ve bunların yüzde 60'ının gıda güvensizliği olduğunu söyledi.
Suriyeli ekonomi uzmanları Arnus'un açıklamalarının uygulanması halinde, bunun, yoksulların büyük çoğunluğunu tüketecek olan fiyatlarda eşi görülmemiş büyük bir artışa yol açacağını, çünkü durumun onlar için satın alma gücünü daha da aşındıracağını aktardılar.
Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ülkenin kuzey ve kuzeydoğusundaki petrol ve doğal gaz sahalarının kontrolü ve ABD yaptırımları nedeniyle yurtdışında petrol güvenliğinin sağlanmasının zorluğu nedeniyle hükümet kontrolündeki bölgeler uzun süredir ciddi bir yakıt kriziyle boğuşuyor.
Suriye hükümeti son bir yılda bir litre benzinin fiyatını 4 kez artırdı. 10 yılı aşkın süredir devam eden savaşın patlak vermesinden önce yaklaşık 45 Suriye lirası olan ABD doları, şu anda 3 bin 500 liranın üzerinde bir değere sahip.
Kasım ayında hükümet, kontrolündeki tüm alanların yıllardır süren savaşın en kötüsü olan ciddi bir elektrik krizinden geçtiği , elektrik kesintilerinin günde 22 ila 23 saate ulaştığı, birçok bölgenin ise üst üste iki gün boyunca, bazıları üç gün boyunca karanlığa gömüldüğü bir dönemde, tüm ev tüketim gruplarının elektrik fiyatlarına yüzde 100 zam yaptığını duyurdu.
Hükümet akaryakıt fiyatlarını her yükselttiğinin ardından gıda, sebze, yaşam ihtiyaçları ve ulaşım ücretlerinin çoğunda yeni bir zam dalgası yaşanırken, bir devlet çalışanının aylık maaşı 80 bin Suriye lirasını geçmiyor.
Araştırmalar, 5 kişilik bir ailenin benzeri görülmemiş yüksek maliyetler ışığında bir buçuk milyon liradan fazlasına ihtiyacı olduğunu vurguluyor.
Suriye’nin kuzeybatısındaki hastaneler kapanabilir
BM, Suriye’ye sınır ötesi yardımları 6 ay uzattı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.