BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazin“Sürdürülebilir Geleceğe Mektuplar” büyüyor----

“Sürdürülebilir Geleceğe Mektuplar” büyüyor

“Sürdürülebilir Geleceğe Mektuplar” büyüyor
16 Eylül 2014 - 12:29 www.finansingundemi.com

Ekonomi medyasının usta ismi, yazar Fatih Çil, alanında Türkiye’de bir ilk olan dev eseri anlatıyor

SERAP SÜRMELİ  - BORSAGUNDEM.COM

“Hatırlarsanız Neyzen, bir şiirinde “Efsane-i Adem de geçer” der. İnşallah bu “Dünya’da” efsaneyi sürdürmek üzere Adem’in sorunlarını çözme ve onun şerefine yakışır bir dünya kurma noktasında…” diye yazar Rifat Başkan.  Ekonomi medyasının ve mali piyasaların ünlü, tecrübeli ve başvuru isimleri, Fatih Çil – Dursun Ali Yaz ikilisinin Türkiye’de bir ilke imza attığı eserinin tanıtım yazısında “Neyzen’e selam, aklıselim Ademiyete devam” mesajını veren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, eserden o kadar etkilenmiş ki şu satırları okurlarla paylaşmış:

“… Yaşadığımız gezegeni bir emanet olarak görüp, dünyanın sorunlarına çözüm önerebilen insanların fikirlerinden mürekkep bu kitapta yer alan “Mektuplar”, daha yaşanabilir bir Türkiye, daha yaşanabilir bir dünya ve daha mutlu bir gelecek bakış açısından yöneltilen sorularımızın, bu toprakların yetiştirdiği seçkin insanlar tarafından cevaplanmasıyla gerçekleşen röportajlar, “Sürdürülebilir Geleceğe Mektuplar” adını verdiğimiz bu kitabı ortaya çıkarmıştır…”

Evet, bu mektuplar, gezegenin sahip olduğu kabiliyetlerin körelmesini önlemek adına geleceğe öyle bir umut, öyle bir inanç taşıyor ki inanılmaz. Yeryüzünün her köşesinde, her saniye, emanete ihanetin yaşandığı, ümitsizliğin körüklendiği bir zaman diliminde özgüveni yeniden inşa eden sürdürülebilir geleceği beynimize işleyen, kalbimize nakşeden bu eser, tahminlerinizin çok çok üstünde bir değer.

Borsagundem.com’un “Sürdürülebilir Geleceğe Mektuplar”dan yayınladığı, ekonomi dünyasına yön veren ünlü isimlerin düşünceleri, stratejileri, vizyonları, yaşanabilir dünyaya ait misyonları çok ses getirmişti. O alıntılar bu kitabın, dünyaca ünlü enerji şirketi ExxonMobil katkılarıyla yapılan 2. baskısına aitti. Yakında ise 3. baskı geliyor. Fatih Çil, insanlığa, şirketlere yeni bir pencere açan “Sürdürülebilir Geleceğe Mektuplar”ın kapısını yeniden aralıyor. İşte Çil’in yanıtları…



 “SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞE MEKTUPLAR” 3. BASKIYA HAZIRLANIYOR

-“Sürdürülebilir Geleceğe Mektuplar” kitabı alanında bir ilk. Fikir nasıl doğdu?

Fatih Çil -
Bu kitap fikri, Türkiye’nin önde gelen insanları ile yapılan ekonomi sohbetleri sonucunda ortaya çıktı. İlk olarak Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz Bey’e açtık. Kendisi çok beğendi, destekledi. Kitabın ilk baskısı onun desteği ile oldu.
TOBB Basın Müşaviri değerli gazeteci büyüğümüz Sayın Azmi Özgür Bey ve Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu Bey’e de çalışmamızdan bahsettik. Onlarda konseptimizi ve çalışmamızı çok beğendiler. Başkanımız bu fikirleri çok önemsediğini, Türkiye’nin 10’uncu büyük ekonomi olma noktasında sürdürülebilir ekonomik temellere oturtulması gerektiğini, bu konuda çalışma yapan iş adamlarının çok önemli misyon üstlendiğini bizlere de ileterek kendisi bu kitabımıza sunuş yazısı yazdı. Daha sonra kitabımızın ilk baskısı Katılım Bankaları Birliği’nin katkısıyla basıldı.

Ardından, Türkiye’nin önde gelen kişi ve kuruluşlarının röportajlarıyla konuk olduğu  kitabımızın ikinci baskısı ExxonMobil tarafından gerçekleştirildi. Bu aşamada şirketin Enerji Sektörü Koordinatörü Güney Devrim İldiri Bey’in çok ciddi katkısı vardır.
ExxonMobil’den kısaca bahsetmek gerekirse dünyanın en büyük halka açık şirketi ve dünyanın en büyük enerji firması olarak dikkat çekmektedir. ExxonMobil’in böyle bir eserin yanında olması ülkemiz adına önemli bir hadisedir. Bu katkı hem halka açık firmaların sürdürülebilirliğe verdiği önemi hem de dünyanın gittiği yönü gösterir.
Biliyorsunuz dünyada artık sürdürülebilirlik çalışmaları olarak adlandırılan finans-dışı raporların da diğer finansal raporlara eklenmesi ve dolayısıyla entegre raporlama sistemine geçiş söz konusu. Finansal analiz resmin sadece bir parçasıdır anlayışıyla The Sustainability Accounting Standards Board (SASB), The Global Reporting Initiative (GRI), The International Integrated Reporting Council (IIRC) gibi kuruluşlar standartlar ve çerçeveler üstünde çalışmalara devam ederken sürdürülebilirlik bilimi yavaş yavaş kökleşiyor.
Dünyanın gittiği yön ve yeni normal bu yönde şekil alırken bir sürdürülebilirlik bilimi kitabı olarak kitabımız üçüncü baskıya hazırlanıyor. Biliyorsunuz Baker Tilly – Güreli Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. dünyanın ve Türkiye’nin en önemli denetim şirketlerinden bir tanesidir. Bu noktada Sayın Hüsnü Güreli’nin engin vizyonuyla kitap üçüncü baskısını yapacak ve yine Türkiye’nin önde gelen işadamlarının ve siyasilerinin görüşleri kitabımızda yer alacak.



Üçüncü baskıya hazırlandığımız bu günlerde, ‘Sürdürülebilir Geleceğe Mektuplar’ isimli eserimizin daha nice baskılara erişmesini temenni ediyorum.

KENDİ KONSEPTİ İÇİNDE TÜRKİYE’DE BİR İLK

-Kitabın Türkiye’ye katkısı ne oldu?

Fatih Çil –
Dünyadaki ekonomik aktörlerin yüzde 97’sini şirketler oluşturuyor. Global şirketlerin, yeni kalkınma paradigması sürdürülebilirlik ilkeleri üzerine inşa edilmektedir. Kitabımız, ülkemizdeki seçkin şirketlerin sürdürülebilirlik alanındaki fikri veya somut çabaları ortaya koymaktadır.

Bu açıdan her baskıda, sürdürülebilirliğin önemini vurgulamaya devam ederken, ilgililer açısından bilgi kaynağı olmaya devam edecektir. Zaten kendi konsepti içinde Türkiye’de bir ilktir.

Zira sürdürülebilirliğin önemli konusu ve tarafı olan iş dünyası noktasında bu kadar geniş spektrumlu ve sürdürülebilirliği bütünsel açıdan ele alan bir başka çalışma mevcut değildir. Bu kitapla beraber ben zannediyorum ki, Türkiye’de çoğu şirket sürdürülebilirlik yaklaşımını benimseyerek çalışmalara başlamış ve bu çalışmaları raporlar halinde yayınlamıştır. O konuda sevinçliyiz.

İnşallah az önce de dediğim gibi mektuplar sonsuza kadar devam edecek, ülkemizin sürdürülebilir rekabet gücüne ve milletimizin yaşam kalitesine katkıda bulunacaktır. Ama büyük resme bakarsak aslında biz, siz, hep beraber sürdürülebilir değerlerin Türkiye’de oturtulması noktasında değerli işler yapıyoruz. Sizler borsayla, finansla alakalı çalışmalar yapıyorsunuz, biliyorsunuz ki sürdürülebilirliğin olmazsa olmazı eğitim, geniş katılım ve bunun piyasalar tarafından finanse edilmesidir.

Bir başka ifade ile yeni tüketim ve üretim davranış ve süreçleri ortaya koyarken, şirketlerin borsa performansı göstermesi,  tüketicilerin ürünlere sahip çıkması ve sivil toplumun kararlara katılmasıdır. Dünya’daki trend bu yöndedir. Sürdürülebilirlik anlayışı şirketlerin DNA’sına kodlanırken Türkiye bunun dışında kalamaz.

Mali piyasaların otorite ismi akademisyen Dursun Ali Yaz ile birlikte bu kavramın Türkiye gündemine taşınmasına ve popülerleşmesine katkıda bulunmuş insanlar olarak, kendimizi ülkemize hizmet etmiş olarak görüyor ve bununla da onur duyuyoruz.

İSTEĞİMİZ ÜNİVERSİTELERDE DERS KİTABI OLARAK OKUTULSUN

-İnsanlar bu kitaba nasıl ulaşacak?

Fatih Çil –
Üçüncü baskımız da öncekiler gibi ‘özel basım’ olacak. Sadece D&R raflarında olacak. Ancak arzu edenler internetten ulaşabileceklerdir. Ayrıca araştırmacı dostlarımızın kolay ulaşabilmesi adına önceki sayılarda olduğu gibi üniversite kütüphanelerinde olması için ayrıca takip edeceğiz.  

-Baskı sayıları nedir?

Fatih Çil –
Birinci ve ikinci baskı toplam 4.000 adet basıldı. Biliyorsunuz Türkiye’de baskılar 2 bin adet civarında yapılıyor. 2 bin adet bir iş kitabı için çok önemli. Ama isteğimiz 10’uncu baskısının 100 bin adet basması ve bütün üniversitelerde ders kitabı olarak okutulması ve bu yolla özellikle üniversite öğrencilerinin büyük şirketleri ve devleti yöneten insanların tırnak içerisinde sürdürülebilirliği nasıl anladığı ve hayata geçirdiğini anlamasını sağlamak. Bu kitap o yüzden önemlidir.

KAVRAMIN TÜRKİYE’DE KABUL GÖRMESİ İÇİN SAVAŞAN GAZETECİ

Fatih Çil kimdir?


18 Ağustos 1973 tarihinde Nişantaşı, İstanbul'da doğdu. Kocaeli Anadolu Lisesi'nden sonra, Uludağ Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Sırasıyla Ekovizyon, Energate, Önce Vatan, Isc Turkey, Life and Security ve Sustainable Economy, dergilerinde muhabir / editör / editoryal koordinatör olarak görev yapan Fatih Çil, bugüne kadar birçok işadamı, bilim insanı, kamu yöneticisi ve siyasetçi ile özel röportajlar yaptı. Birçok TV programının yapımına da katkıda bulundu. Fatih Çil, eş yazar olarak 'Sürdürülebilir Geleceğe Mektuplar’ 10. Büyük Ekonomi Notları, Yeni Normal' kitabına imza attı. 2 baskı yapan kitap, Rifat Hisarcıklıoğlu'nun sunuş yazısı ile çıktı. İlk baskısı Türkiye Katılım Bankaları Birliği, ikinci baskısı ise dünyanın en büyük ve halka açık şirketi ExxonMobil katkılarıyla yapılan kitap, birçok üniversitenin kütüphanesine de girdi. Fatih Çil, Maliye Hesap Uzmanları Derneği yayınlarından çıkan 'Vergide Doğru Bilinen Yanlışlar' kitabına ise editör olarak katkıda bulundu. 2000 yılından bu yana 'Sürdürülebilirlik' yazıları yazan ve konuyla ilgili röportajlar yapan Fatih Çil, kavramın Türkiye'de kabul görmesi ve yaygınlık kazanmasında kilometre taşlarından birisi olarak görülmekte olup; halen Sustainable Economy Dergisi Genel Yayın Yönetmeni olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Fatih Çil, iyi derecede İngilizce bilmektedir
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)