Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın en büyük süpermarket zincirlerinden biri, kabul edilemez fiyat artışlarını protesto etmek için birkaç PepsiCo ürününün satışını durduracağını açıkladı. İki yıldan fazla süredir artan fiyatlar gıda üreticileri ile satıcılar arasındaki soğukluğu gözle görülür hale getirdi.
Wall Street Journal’ın haberine göre 30’dan fazla ülkede faaliyet gösteren Carrefour Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika’da Pepsi, Doritos ve diğer ürünlerin satışını durduracağını bildirdi. Fransız market zincirinin sözcüsü perşembe günü yaptığı açıklamada kararlarını müşterilerine açıklamak için mağazalarındaki raflara notlar eklemeye karar verdiklerini de söyledi.
Habere göre market zinciri söz konusu ülkelerde Lay’s, Doritos ve Cheetos cipslerini, Benenuts atıştırmalıklarını, Alvalle gazpacho, Lipton, Pepsi ve 7 Up alkolsüz içeceklerini ve Quacker markasını satmayacaklarını söyledi.
PepsiCo sözcüsü ise konuyla ilgili açıklamasında, “Carrefour ile aylardır görüşüyoruz ve ürünlerimizin mevcut olmasını sağlamak için iyi niyetle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi ve daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.
Ekim ayında PepsiCo Finans Müdürü Hugh Johnston WSJ’de verdiği demeçte ürün fiyat artışlarının 2024’te yavaşlayacağını ve genel enflasyon oranıyla uyumlu olacağını söylemişti. Market zincirinin tepkisi PepsiCo’nun alkolsüz içeceklerine, atıştırmalıklarında ve paketlenmiş gıdalarında iki yıldır görülen keskin fiyat artışlarını takip etti.
Önümüzdeki ay son çeyrek sonuçlarını paylaşması beklenen şirket kur etkileri hariç 2023 yılında %13’lük bilanço ve %10’luk gelir artışı öngörüyor.
Kovid-19 pandemisi boyunca birçok şirket marka gücünü kullanarak satışlarına ciddi miktarda zarar vermeden fiyatlarını artırabilme yetenekleriyle övündü. Johnston, PepsiCo ürünlerinin geniş bir müşteri kitlesine hitap ettiğini ve insanların zor ekonomik zamanlarda bile cips ve soda gibi ürünleri uygun fiyatlı lüksler olarak tercih etme eğiliminde olduğunu söyledi.
ABD’deki süpermarket işletmecileri ise genel enflasyon oranı yavaşlasa bile bazı birimlerde fiyat artışlarının endişe verici olduğunun sinyallerini verdi. Walmart İcra Kurulu Başkanı Doug McMillon Kasım ayında yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki aylarda bir deflasyon dönemini yönetiyor olabiliriz ve bu bizim üzerimizde daha fazla birim baskı oluşturacak olsa da bunu memnuniyetle karşılıyoruz, çünkü müşterilerimiz için daha iyi durumda olacak” dedi.
2023’ün ilk dokuz ayında PepsiCo küresel gelirlerinin yaklaşık %14’ünü, diğer bir deyişle 9 milyar dolarlık kısmını Avrupa pazarı temsil etti. Bernstein Analisti Callum Elliott, Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'daki Carrefour mağazalarında satılan PepsiCo ürünlerinin firmanın küresel gelirinin %0,25'ini temsil ettiğini tahmin ediyor.
Fransa'da gıda fiyatları enflasyonu 2022'de çift haneli rakamlara yükseldi ve Mart 2023'te yaklaşık %16'ya ulaştı. Aralık ayı itibariyle gıda fiyatları son 12 ayda %7,1 arttı. Fransız hükümeti ise buna karşın büyük gıda üreticileri eleştirdi ve şirketleri fiyatları düşürmeye zorlayacağını açıkladı.
Carrefour'un PepsiCo ürünleriyle ilgili kararı, perakendecinin gıda ürünlerinin gramajını düşürerek fiyatını aynı tuttuğu yönündeki eleştirilerinden dört ay sonra geldi.
FAO: Uluslararası gıda fiyat endeksi yüzde 10,1 geriledi
Euro Bölgesi'nde enflasyon rakamları açıklandı
Satmaya devam edin. Ne gerek var. Ülkemiz İsrail ile ticarete tam gaz. Bunu Devletin kendi verileri söylüyor.
Satmamalarının arkasında mutlaka çıkarlarına dokunan birşeyler vardır meşrubat üreticileri zaten kitapsız Allahsız gramajdan çaldıkları kesin ancak boykot onların dürüstlük ahlak anlayışına ters asla masum değiller meşrubatcılar malzemeden calarken yıllardır insanları kazıklarken bildikleri halde sesleri çıkmadı çünkü çıkarları onu götürüyordu savunmaları sahtekarlık üzerine kurgulanmış
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.