Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz yıl süper yatların satışları rekor seviyelere tırmandı. Ancak değişen piyasa koşulları ve arz sıkıntısı nedeniyle bu sene fiyatların çok daha fazla yükselmesi öngörülüyor.
Denizcilik araştırma şirketi VesselsValue’nun son raporuna göre 2021 yılında 887 adet süper yat satışı yapıldı. 2019 yılına göre iki kat artan satışlar geçtiğimiz yıla göre ise %77 oranında yükseldi.
Bloomberg International’ın haberine göre, net serveti 174,7 milyar dolar olan Jeff Bezos, 127 metrelik yelkenli yatın teslimini bekliyor. Bezos’un dev yatı şu anda Hollanda’daki bir gemi tersanesinde üretimin son aşamasında. Yönetmen Steven Spielberg de süper yat siparişi veren ünlü isimler arasında yer alıyor. Spielberg eski yatını 158 milyon dolara listelemesinin ardından Kasım ayında açıklanmayan bir fiyata satmıştı.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz yıl düşük faiz oranları ve güçlü borsa performansları sayesinde dünyanın en zengin 500 insanı servetlerine toplamda 1 trilyon dolar ekledi. VesselsValue, yaratılan bu zenginliği ve Kovid-19 kaynaklı yalnızlaşma talebini süper yat satışlarının artmasındaki başlıca sebepler olarak sıraladı. Ucuz kredi olanakları sosyal mesafeli refahın satın alınmasını kolaylaştırdı.
Artan faiz oranları, pay piyasalarındaki dalgalı seyir ve stok eksikliği nedeniyle en azından önümüzdeki birkaç ay boyunca fiyatları düşürmesi olası gözükmüyor. Süper yatlar, inşası yıllar alan ve hemen satın almak isteyen alıcıların ikinci el piyasalarda ürün bulamadığı bir lüks olarak öne çıkıyor.
VesselsValue Süper Yatlar Başkanı Sam Tucker konuyla ilgili, “Satın almak için yeterince yat bulunmadığı açık” ifadelerine yer verdi.
Tedarik zinciri kesintileri ve istihdam kıtlığı piyasadaki durumu daha da kötüleştirdi. Tersaneler en alt sınırlarına kadar yavaşlatıldı ve yeni gemilerin inşası normaldekinden daha uzun sürüyor. Diğer taraftan mevcut sahiplerin elindeki yatların değeri de hızla yükseliyor.
Süper yatlar genellikle yatırım olarak kabul edilmezler. Yatların yıpranma hızı oldukça diktir ve yatın değerinin kabaca yüzde 10’u olan yıllık operasyon maliyetleri de oldukça yüksektir. Ancak pazardaki sıkılaşma yatların değerinin sadece 2021'de %5 ila %8 aralığında sıçramasına sebep oluyor.
Tucker konuyla ilgili açıklamasında, “Yat sahibi olanlar için oldukça iyi zamanlar. Bir yıl önce süper yat satın alanlar şimdilerde potansiyel olarak tam bir sezon boyunca yatın ücretsiz bir şekilde keyfini çıkarabilir ve üstelik kârla bir şekilde satabilir” dedi.
Kate Middleton ev işlerine yardımcı arıyor: Tek bir kuralı var
ABD büyük bir kış fırtınasına hazırlanıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.