<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSüleyman Aslan'ın mesleği elinden alınacak mı?----

Süleyman Aslan'ın mesleği elinden alınacak mı?

Süleyman Aslan'ın mesleği elinden alınacak mı?
15 Şubat 2014 - 08:25 www.finansingundemi.com

17 Aralık operasyonu kapsamında tutuklanan Halkbank eski genel müdürü Süleyman Aslan hakkında BDDK karar açıklayabilir

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonları kapsamında yapılan aramalarda evinden ayakkabı kutusu içinde 4.5 milyon dolar çıkan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan tahliye edildi. Taraf'ın haberine göre, Aslan hakkında yutdışına çıkış yasağı getirilmezken, gözler BDDK’ya çevrildi. Aslan’ın bankacılığa devam edip etmemesini belirleyecek lisans iptaliyle ilgili kararı BDDK verecek. Bankacılık kaynakları, BDDK’nın şu ana kadar konuyla ilgili harekete geçmediğini, mevcut siyasi şartlar altında eski Halkbank Genel Müdürü’nün lisansının iptalinin beklenmediğini belirtiyor.

Bankacılık Kanunu’nun “Genel müdür ve yardımcılarının çalışma ve imza yetkisi yasağı”nı düzenleyen 26. maddesinde Kurum denetimleri sonucunda; Bankacılık Kanunu’nun veya ilgili diğer mevzuat hükümlerini ihlâl ettikleri ve bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürdükleri tespit edilen ve haklarında kanunî kovuşturma talep edilen banka mensuplarının, imza yetkileri geçici olarak kaldırılabilir” deniyor. Ayrıca bu kimselerin, Kurul’un izni olmadıkça imza yetkisini haiz personel olarak hiçbir bankada çalıştırılamayacağı kanunda yer alıyor.

Öte yandan, Bankacılık Kanunu’nun 27. Maddesi’nde bankaların yönetim kurulu üyeleri ile müdürlerin Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu hükümlerine göre mal beyanında bulunması gerektiği vurgulanıyor. Süleyman Aslan ise ayakkabı kutusundan çıkan parayı kayda geçmemesi için bildirmediğini ilk ifadesinde açıkça dile getirmişti. Aslan ayrıca, tutuklanması hâlinde lisansının iptal edilebileceğini belirterek tutuksuz yargılanma talep etse de ifadesinin ardından tutuklanmıştı.

Erdoğan savundu, mahkeme bıraktı

Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, gözaltında verdiği ifadede “Rüşvet alma ya da verme, kamu görevlisi olmadığım için söz konusu olamaz” demişti. Geçtiğimiz günlerde de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Al Jazeera ’ye verdiği demeçte ayakkabı kutusundan çıkan paranın Halkbank’ın parası olmadığını ve devletin kasasından para çıkmadıkça yolsuzluk sayılamayacağını söylemişti. Erdoğan’ın sözleri üzerinden bir hafta geçmeden Aslan serbest bırakıldı.

HER ŞEY HAYIR İÇİN

Süleyman Aslan, gözaltında verdiği ifadesinde toplanan paraların bağış olduğunu, hayırseverlik kastı taşıdıklarını iddia etmişti. Rıza Sarraf’ın hayırseverliğine sık sık vurgu yapan Aslan, şunları söylemişti: “Bizim bankamız İran ile olan işleri tek başına yapan bir bankadır. Rıza Sarraf’ta hayırsever bir kişiliği olduğunu ve hayırlara vesile olmak istediğini söyleyince o anda aklıma mezun olduğum Çorum Osmancık İmam Hatip Lisesi geldi. İhtiyaçları ona aktarınca masrafları ödemeye hazırım dedi. Doğduğum yer, okuduğum okul olduğunu düşününce bu fikri yerel yöneticilerle ve Çorum milletvekilleri ve de okul yöneticileri ile paylaştım. Ancak teknik nedenlerle projeye başlayamadığımız için söz konusu hayır amaçlı olarak verilen paraları kendi nezdimde tuttum.”

Aslan ayrıca hayır amaçlı olarak 7 milyon lira biriktirdiğini ve Makedonya’da bir üniversiteye bağış yapmayı planladıklarını da kaydetti.

Hapisteyken 711 bin TL kazandı

​Süleyman Aslan’ın evindeki 4.5 milyon dolar 17 Aralık’ta 2.0320 TL olan dolar kurundan hesaplandığında 9 milyon 144 bin liraya denk geliyordu. Aradan geçen dönemde dolar kurunda yükseliş yaşanırken, dolar 2.30 TL’nin üzerine kadar çıktı. Dolar, Aslan’ın tahliye edildiği saatlerde ise 2.19 TL seviyesinde bulunuyordu. Aslan’ın evindeki ayakkabı kutularındaki 4.5 milyon doların değeri böylece 9 milyon 855 bin liraya yükseldi. Yani aradan geçen sürede ayakkabı kutusundaki paranın değeri 711 bin lira artmış oldu.
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dlbyz16 Şubat 2014 08:15

    adam atı çoktan almış üsküdarı geçmiş bu aysberkin gözüken kıs mı be

  • rakamlar15 Şubat 2014 15:23

    bu ülkede yılda 15-20 milyar dolar arası rüşvet haraç döndüğü kanısındayım gelişmekte olan bir ülke için fena rakam değil

  • Ali Aga15 Şubat 2014 13:24

    Ayağı göstererek baş saklanamaz...Asıl bu işlerin arkasındakilere bakmak gerekir...

  • Vatandaş15 Şubat 2014 10:23

    Bence AKP tarafından kullanıldı. Demek ki kulanılmaya çok müsait. Bundan sonra milletin ve ailesinin yüzüne nasıl bakacak. Önemli olan bu.

  • adalet15 Şubat 2014 09:37

    az önce söylediklerimin yanında şunu da söylemezsem eksik kalacak: masumiyet karinesine de saygı duyulmalıdır. Süleyman Bey, soruşturma sonuçlanıncaya kadar hukuki olarak suçlu değildir, ancak şüphelidir. bunu da vurgulamış olayım.

  • adalet15 Şubat 2014 08:54

    aşka bankacı olsa bir daha GM, GMY, YK üyesi, Teftiş Kurulu Başkanı olması filan yasaklanırdı. nitekim 2000li yılların başından beri bir çok bankacıya bu yapıldı. ama burada durum farklı. bddk nın bu kadar cesurca davranabileceğine inanmıyorum. Eğer beni yalancı çıkaracak şekilde bu yönde bir karar alabilirlerse bunun bddk ya faturası ağır olur. Geceyarısı meclisten geçen bir torba kanunla tüm kurul üyeleri görevden alınır, bddk da hazineye bağlanır. personel dağıtılır.