Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Küresel krizde İslami finansmana artan ilgi dünya genelinde İslam hukukuna uygun yatırım ve borçlanma araçlarına olan talebi artırdı. 2003 yılında dünyada 2 milyar dolar olan sukuk piyasası 2013’te 300 milyar doları aştı. Akşam'ın haberine göre, İslam hukukuna uygun, faizsiz bono veya kira sertifikası olarak da adlandırılan sukuk da bunlardan birisi. Türkiye’de de başta Hazine ve bankalar olmak üzere sukuk ihraçları giderek artıyor. Dünya genelinde 32 milyar dolarlık bir fonu yöneten ve Az Global ile Türk sermaye piyasalarına giren İtalya merkezli Azimut Grup da bunlardan birisi. Avrupa ve Türkiye’de ilk kez oluşturulan Global Sukuk Fonu ile 1,5 ay içinde Türkiye’ye 150 milyon dolar geldiğini söyleyen AZ Global Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, Global Sukuk fonuyla Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım çekeceklerini söyledi.
ASIL HEDEF İSLAM COĞRAFYASI
AZ Global Genel Müdürü Barış Hocaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa’da sukuka yatırım yapan 2 tane fon var. Bir tanesi Templeton fonu diğeri bizim fon. UCITS adlı AB pasaportuna sahip ilk sukuk fonu. Türkiye’nin prestiji açısından önemli bir gelişme. Şimdilik talep Avrupa’dan geliyor ama asıl hedef İslam coğrafyasındaki yatırımları çekmek. Avrupalılar sukuku sosyal sorumluluğa uygun gelişmekte olan bir ülke bonosu gibi görüyor. Bu fonu alanların çoğu İtalyan yatırımcı. İlgi artarak devam edecek.”
AVRUPA’DAN BÜYÜK TALEP GELiYOR
Yurtdışında son yıllarda ‘Sorumlu Yatırımcı’ prensipleri diye bir trend oluştuğuna dikkat çeken Hocaoğlu, “Bu prensipler İslam hukukuna uygunluk prensipleri ile örtüşüyor. Bu yatırımcılar alkol, kumar, tütün ve eğlence ve savunma sanayi ile iştigal eden firmalara yatırım yapmak istemiyor. İslam hukukuna göre buna helal olmayan yiyecekler ve faiz ürünlerini de koyuyoruz.
SUKUK İHRACI İÇİN ÖNCE FETVA ALINDI
Barış Hocaoğlu, “Çıkardığımız sukuk fonunun İslam hukukuna uygunluğunu denetlemesi için ‘İslam Hukuku Denetleme Komitesi’ kurduk. Komite dünya çapında kabul görmüş akademisyenler olan Dr. Mohamed Ali Elgari, Dr. Muhammad Amin Ali Qattan, Dr. Mohd Daud Bakar ve Dr. Osama Al Dereai’den oluşuyor” dedi.
300 MİLYAR DOLARLIK BÜYÜKLÜĞE SAHİP
Sukuk ihraçlarının 2000’li yıllardan sonra piyasalara girdiğini belirten AZ Global Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, ilk yıllarda 3 milyar dolar olan sukuk fonlarının büyüklüğünün 2013 itibarıyla 300 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti. Hocaoğlu, sukuk fonlarının önümüzdeki dönemde çok daha hızlı büyüyeceğini öngördüklerini belirtti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.