Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Bundan sonra özellikle gelişen ülkelerde negatif reel faizi çok gerçekçi bulmuyorum” dedi.
Vatan'ın haberine göre, dünyanın uzun süre negatif reel faizlerle gittiğini belirten Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Bundan sonra özellikle gelişmekte olan ülkelerde negatif reel faizin çok gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Çünkü Amerika faizleri artırdı. Türkiye’de mevduat faizleri yüzde 6’lardan yüzde 8-8.5’lara geldi. Faizde artış süreci devam edecek. Bir bankanın hayatta kalabilmesi için kredi faizinin de yükselmesi gerekir. Mevduat faizi yüzde 1-1.5 artınca bu kredi faizine de yansıdı” dedi.
BİST hâlâ tercih ediliyor
Akbank Euromoney’nin ‘2013 Mükemmellik Ödülleri’ kapsamında ‘Türkiye’nin En İyi Bankası’ seçilirken, Londra’da düzenlenen ödül töreni öncesinde Hakan Binbaşgil, sorular üzerine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Hakan Binbaşgil, kriz döneminde ekonomisini ayağa kaldırmak için tedbir alan ve diğer ülkelere göre çok daha iyi bir yönetimsel performans gösteren Amerikan ekonomisinin artık büyüme trendine girdiğini anlattı. Binbaşgil, Amerikan ekonomisindeki bu değişimin Fed’in yavaş yavaş likiditeyi çekeceği anlamına geldiğini de ifade ederek “Amerika kontrollü bir şekilde likiditeyi geri çekecek. Amerikan 10 yıllık tahvil faizlerinin 1 puan yükseldiği bu dönemde tüm gelişmekte olan piyasalardan çıkış yaşandı. Türkiye’de kur,
faiz ve borsa diğer gelişmekte olan ülkelerden daha fazla etkilenmedi. Dünya çok fazla reaksiyon gösterdi. Biz biraz daha düşük bir tepki bekliyorduk. Türkiye’deki ekonomi yönetimini tebrik etmek lazım. Türkiye, hep tedbirli davrandı. Düşüşe rağmen borsamız hala tercih ediliyor” dedi. Binbaşgil, Merkez Bankası’nın elinde çok etkin araçlar olduğunu vurgulayarak “Ellerindeki veri seti bizden daha kuvvetli” görüşünü ifade etti. Binbaşgil, MB’nin elindeki araçları sayarken, zorunlu karşılıkların önemli bir avantaj sağladığını, rezerv opsiyon mekanizmasının önemli bir silah olduğunu,
faiz koridorunu çok yaratıcı bulduğunu ve rezervlerin de kuvvetli olduğunu aktardı.
TL gelişmekte olan ülkelerden ayrışmadı
Türkiye’nin dünyadaki gelişmelerden çok kötü etkilenmediğini vurgulayan Hakan Binbaşgil, kurda negatif ayrışma yaşanmadığını söyledi. Binbaşgil, “Türkiye’de kur,
Faiz ve borsa diğer gelişmekte olan ülkelerden daha fazla etkilenmedi. Türkiye, kurda daha kötü bir yere gitti, diyemeyiz. Böyle bir şey yok. Türkiye kurlarda diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrışmadı. Dünya çok fazla reaksiyon gösterdi. Biz biraz daha düşük bir tepki bekliyorduk. Türkiye’deki ekonomi yönetimini tebrik etmek lazım. Türkiye, hep tedbirli davrandı. Düşüşe rağmen borsamız hala tercih ediliyor” dedi. Binbaşgil, Merkez’in elinde çok etkin araçlar olduğunu vurgulayarak “Ellerindeki veri seti bizden daha kuvvetli” görüşünü ifade etti. Binbaşgil, MB’nin zorunlu karşılık, rezerv opsiyon mekanizması, faiz koridoru ve güçlü rezerv silahı olduğunu vurguladı.
Kredinin payı % 65’e çıkacak
2012’de müşteri odaklı bir büyüme gerçekleştirdiklerinin altını çizen Hakan Binbaşgil, “Kredilerin aktiflerimiz içindeki payı 2012’de yüzde 53.1’den yüzde 56.5’e yükseldi. Bu önemli değişim, ‘müşteri odaklı’ bankacılığın en önemli göstergesidir. Müşteri odaklı bankacılığa devam edeceğiz. 3 yıl içinde kredilerin toplam aktifler içindeki payını yüzde 65’lere çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Şube sayısı 1.000’i aşacak
Sektörün üzerinde kârlılık içinde büyümeye önümüzdeki yıllarda da devam edeceklerini vurgulayan Hakan Binbaşgil, “2013-2015 arası dönemde aktif, kredi ve mevduatta sırasıyla yıllık ortalama yüzde 16, 20 ve 16 büyüme gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 2013’te yaklaşık 50 şube açacağız ve şube sayımız 1.000’in üzerine çıkacak. 240 adet yeni ATM ile ATM sayımız 4.250’nin üstüne çıkacak” dedi.
5. kez Türkiye’nin en iyi bankası
Dünyanın önde gelen
finans yayın grubu Euromoney’nin “Türkiye’nin En İyi Bankası (Best Bank of Turkey) ödülünü Akbank kazandı. Akbank son 10 yılda bu ödülü beşinci kez kazandı. Ödülü Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil aldı.