<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakStüdyo dairelere yasak!----

Stüdyo dairelere yasak!

Stüdyo dairelere yasak!
10 Eylül 2013 - 08:18 www.finansingundemi.com

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatlarla ilgili birtakım değişiklikler yaptı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşa edilecek yapılarda uyulması gereken standartları Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile belirledi. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, 8 Eylül Pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik bazı çevrelerin “Bizim aile yapımıza uygun değil” diye eleştirdiği stüdyo daire olarak ifade edilen 1+0 daire dönemini kapatacak.
NİŞ FORMÜLÜ ZORLAŞTI
Yeni düzenlemeye göre en küçük dairede oturma odası en az 12, yatak odası 8, mutfak 3.3, banyo 3 ve tuvalet 1.2 metrekare olacak. Böylece bir daire toplamda 27 metrekareden daha küçük olamayacak. Buna göre yatak odası oturma odasının bir nişi (girintisi) olsa bile en az 8 metrekare olacak. Yani arada kapı olmasa bile ayrı bir oda yapılması zorunlu olacak. Yönetmeliğe göre 3 veya daha az odalı konutlarda yıkanma yeri ile tuvalet aynı yerde düzenlenebilecek. Yani diğer alanlar (yatak odası ve oturma odası ile mutfak) ayrı olacak. Eski yönetmelikte aynı madde olmasına rağmen oturma ve yatak odası büyüklükleri belli olmadığı için müteahhitler niş (girinti) yöntemi ile yönetmeliği deliyordu. Artık odaların büyüklüğü belli olduğu için müteahhit oturma odasına ek olarak 8 metrekarelik yatak odasını yapmak zorunda.
PARKLARIN ALTI OTOPARK OLACAK
Yönetmeliğe göre yol ve kaldırımların otopark olarak kullanımını engellemek için park ve meydanların altı otoparka dönüştürülecek. Yeni yapılacak alanlarda, bina altında bulunan otoparklar da her bina altından ayrı otopark çıkışını önlemek için yeraltından kamuya açık otoparklarla birleştirilecek.
EMSAL YÜZDE 20'YE DÜŞTÜ
Yönetmelikte karma kullanım alanlarının sınırları da çizildi. “Karma kullanım projelerinde konut kullanımları, alandaki parsellerin toplam emsalinin yüzde 20’sini aşamaz” maddesi eklendi. Böylelikle yüzde 25 emsal hakkı yüzde 20’ye düşürüldü.
MERKEZLERDEN GAZİNO GİTTİ CAMİ GELDİ
Hazırlanan yönetmelikte ilginç bir değişiklik de şehirlerin merkezlerine getirilen merkezi iş alanı tanımında oldu. Eski yönetmelikte merkezi iş alanı tanımı yapılırken olması gerekenler arasında sayılan gazino yeni tanımda yerini camiye bıraktı. Yeni yönetmeliğe göre kentin merkezinden uzakta olan yerleşim yerlerinde merkezi iş alanları olmayacak. Daha önce merkezi iş alanlarında gazino açılabiliyordu, şimdi açılamayacak. Şimdiye kadar merkezi iş alanlarında mescit açılıyor, ancak alan tanımında cami olmadığından cami açılamasında imar planı yönünden zorluklar bulunuyordu. Şimdi bu alanlarda cami yapılabilecek. Vergi.com.tr internet sitesi uzmanları yapılan bu değişikle ilgili “Yapılan bu değişikliklere göre, kent merkezlerinde örneğin Beyoğlu Caddesi, Bağdat Caddesi ve Kadıköy Meydanı ile ilgili imar planlarında gazino yer almayacağından bu yerlerde içkili gazinolar açılamayacak” yorumunda bulundu.
HAVUZ ARTIK BRÜTÜN İÇİNDE DEĞİL
Yönetmelikle çok yüksek miktarlarda gösterilen brüt ve net metrekare farkı yeniden düzenlendi. Böylece yüksek belirlenen ve konut satın alanları yanıltan brüt metrekare hesabı artık yapılamayacak. Bağımsız bölümün içerisindeki; duvarlar, kolonlar, sıva payları, merdiven sahanlıkları ve basamakları ile bu merdivenlerin altlarında kalan yerlerle sadece bağımsız bölüme ait ve bağımsız bölümün içinden doğrudan bağlantılı olan; balkonlar, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, açık çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri brüt alana dahil alanlar olarak sayıldı. Bu alana ışıklıklar, galeri boşlukları, bağımsız bölümün eklentileri ve havuz gibi bazı ortak alanların bağımsız bölüme düşen payları dahil edilmedi.
REZİDANSLAR KONUT SAYILACAK
Yönetmelikle konut olarak kullanılan rezidanslar, ticari alan kapsamından çıkarılarak ‘yüksek nitelikteki konut’ kapsamında konut olarak tarif edildi. Böylece vergilemede rezidansların konut sayılıp sayılamayacağı tartışmalarına son verildi. Bunlar konut sayılacak. Yönetmeliğe göre rezidanslar, “Yüksek nitelikli konutlar yönetmelikte en az konut şartlarını sağlayan; resepsiyon, güvenlik ve günlük temizlik servisi mekânlarının bulunduğu, sağlık hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, taşıma, yemek ve alışveriş servisi hizmetleri ile spor salonu ve yüzme havuzu gibi hizmetlerin de verilebildiği birden fazla bağımsız bölümü ihtiva eden konut binalarıdır” şeklinde tanımlandı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Terim10 Eylül 2013 09:18

    Bu uygulamalar daha önce olmalıydı çok geç kalındı İstanbul rezidansa ve stüdyo dairelerle dolu.