Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çok uluslu otomobil üreticisi Stellantis, hafta başında hatalı hava yastıkları nedeniyle 530 bin DS3 ve C3 aracını geri çağırdığını duyururken, Fransa'da skandalın boyutunun sanılandan çok daha büyük olduğu, 1.4 milyon aracın etkilendiği düşünülüyor.
Fransız gazetesi Le Parisien'de Perşembe günü yayınlanan bir röportaja göre, çok uluslu otomobil üreticisi Stellantis'in karıştığı bir güvenlik skandalı, daha önce bildirilenden daha fazla aracı etkiliyor.
Stellantis'ten çarşamba günü yapılan açıklamada, 2009 ile 2019 yılları arasında üretilen 530 bin aracın hatalı hava yastıkları ile ilişkili riskler nedeniyle geri çağrıldığı duyuruldu.
Japon otomotiv firması Takata tarafından üretilen hava yastıkları, ısı ve nemden kaynaklanan hatalar nedeniyle bazıları ölümle sonuçlanan bir dizi kazayla ilişkilendirilmişti.
Skandalın boyutu, ülkenin Ekolojik Geçiş Bakanlığı'na bağlı otomobil gözlemcisi SSMVM'nin başkanı Catherine Bieth'in Le Parisien'e verdiği röportaj ile ortaya çıktı.
Stellantis'ten daha önce yapılan açıklamada, DS3 ve C3 araç sahiplerine bu araçları kullanmayı bırakmaları çağrısında bulunuldu. Basın açıklamasında, "Takata hava yastıklarıyla ilgili riskler rutin geri çağırmalar yoluyla sürekli olarak izlenmekte ve yönetilmekte," ifadeleri yer aldı.
Bieth ise C4, DS4, DS5 ve Opel araçlarının da soruşturmalardan etkilendiğini söyledi. Bu araçların sahiplerine, üretici tarafından güvenlik endişeleri konusunda bilgilendirildikleri iddia edilmesine rağmen araçlarını kullanmayı bırakmaları söylendi.
Başı hava yastıkları nedeniyle dertte olan Takata, güvenlik skandalıyla bağlantılı milyarlarca dolarlık cezai tazminatların ardından 2017 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) iflas başvurusunda bulunmuştu.
Hava yastıkları ile bağlantılı endişeler ise ilk olarak 2007 yılında ortaya çıkmış ve Honda, Takata'nın hava yastıklarıyla donatılmış araçlara yönelik ilk geri çağırma işlemini 2008 yılında gerçekleştirmişti.
2013 yılında Toyota, Honda, Nissan ve Mazda dünya çapında 3 milyondan fazla aracı geri çağırmış, New York Times 2014 yılında Stellantis'in örtbas ettiği iddiasını haberleştirmişti.
Son olarak, geçtiğimiz ayın sonunda Nissan da Takata hava yastıklarının yarattığı risk nedeniyle yaklaşık 84 bin müşterisini eski araçlarını kullanmayı bırakmaya çağırmıştı.
Geçen yıl Kasım ayında Fransa'nın güney batısındaki Hautes-Pyrénées bölgesinde 51 yaşında bir adam Citroen C3 model aracıyla yaptığı kazada hayatını kaybetmişti. Olayın ardından adli soruşturma başlatılırken, yetkililer, söz konusu kişinin aracında "Takata hava yastığı bulunduğunu" açıklamıştı.(Euronews)
Stellantis, teknoloji personelinin yüzde 2'sini işten çıkarıyor
Stellantis, İtalya'daki ilk Batarya Teknoloji Merkezi'ni açtı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.