Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Silikon Vadisi’nin girişim sermayesi makinası start-up şirketlerinin değerini yükseltmeye devam ediyor Adam Neumann tarafından kurulan WeWork de istisna değil. Şirketin çöküşe geçmesinden iki yıl sonra şirket büyümeye devam ediyor. Yakın zamanda gerçekleşen gösterişli partiler, aşırı cömert yatırımcılar ve oldukça popüler kurucusu WeWork’ün New York merkezli bir emlak şirketi olduğu halde teknoloji start-up’ı olarak göründüğünü unutturuyor.
Ancak şirketle ilgili rahatsız edici gerçek, oldukça tanıdık. Şirketin 2019 yılında yaşadığı çöküşte yaşadığı kayıplar şok yarattı. Ancak her büyük rakam şaşırtıcı olmadı. Financial Times’ın haberine göre WeWork’ün 1,6 trilyon dolarlık piyasa fırsatı potansiyeli kulağa oldukça fantastik geliyor olsa da oldukça standart bir ölçüt. Online taksi ve yemek siparişi şirketi Uber halka arz olduğunda, şirket potansiyel pazarının tüm restoranlarda harcanan para olduğunu iddia etmişti.
Tatil evi kiralama uygulaması Airbnb de turistlerin harcadığı her bir kuruşu kazanabileceğini öne sürdü. Bu nedenle aşırıya kaçan iddialar oldukça yaygın. Trilyon dolarlardan bahsetmeyen her şirket, yanlış yoldan yürüyor. WeWork’ün ofisleri yeniden düzenlerken ve kiraya verirken kaybettiği paralar da benzer bir şekilde yüksekti ve bu durum Japon teknoloji yatırımcısı SoftBank olmaksızın mümkün olmayacaktı.
Şirket halka arz olmayı denemeden bir yıl önce 1,9 milyar dolar kaybetti. Aynı zamanda yine SoftBank tarafından desteklenen Uber de halka arzından bir yıl önce 1,8 milyar dolar zarardaydı. Şirket bu zarardan üç yıl sonra zarar etmeye devam ediyor. Benzer şekilde Airbnb, Snap, Palantir, Lyft ve Slack de zarar ediyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta halka arz olan Robinhood da yılın ilk üç ayında 1,4 milyar dolar zarar bildirdi.
Yine de faaliyet zararları herhangi bir gelirleri ya da ürünleri olmaksızın halka arzlarını gerçekleştiren start-up dalgasına kıyasla iyimser görünüyor. Elektrikli hava taksisi şirketi Archer, müşterileri taşıyacağı herhangi bir araca sahip olmaksızın, halka arzını gerçekleştirmeyi planlıyor. WeWork’ün yaşadığı çöküş yatırımcılarına zarar ettirdi ve çalışanlarının işlerine mal oldu. Ancak zarar eden bir ofis kiralama şirketinin 47 milyar dolar değerinde bir şirkete dönüşmesini sağlayan çılgınlık halen devrede.
Şirket şimdi piyasa değerinin 100 milyar dolara ulaşmasını hedefliyor. Sermayeyi risk arayışına yönelten düşük faiz oranları da devam ediyor.
Emlak yatırımlarının 5 altın kuralı
Küresel sermaye, Çin tahvillerine koşuyor
HSBC'nin varlık yönetimi biriminden fintek hamlesi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.