BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisStarbucks’ta CEO değişimi aktivist yatırımcı darbesi----

Starbucks’ta CEO değişimi aktivist yatırımcı darbesi

Starbucks’ta CEO değişimi aktivist yatırımcı darbesi
14 Ağustos 2024 - 16:32 www.finansgundem.com

Starbucks’taki sürpriz değişimin ardında aktivist yatırımcıların baskısı olduğu ortaya çıktı. Fortune’un haberine göre Elliott Investment, Starbucks’ın CEO değişiminde başrol oyuncusu konumunda

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu hafta Wall Street'teki en büyük haberlerden biri, dev kahve zinciri Starbucks'ın Chipotle'nin yıldız CEO'su Brian Niccol'u göreve getirmesiydi. Fortune’un haberine göre lider değişikliği aktivist yatırım firması Elliott Investment liderliğindeki yatırımcıların Starbucks’ta değişim için baskı yapmasının ardından geldi. Son iki çeyrekte azalan satışlar sırasında firmaya CEO’luk yapan Laxman Narasimhan görevden alındı. Yıl başından bu yana devam eden borsa rallisi sırasında yaklaşık %18 değer kaybeden Starbucks hisseleri lider değişiminin ardından %20 yükseldi.

Tüm bu gelişmeler Starbucks’ta hisse biriktiren ve değişim için baskı yapan Elliott Investment’ın haklı çıktığını gösterir nitelikte. Elliott aktivist yatırımcılar arasında en tanınmış isimlerden biri olarak tanınıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre aktivist yatırımcılar şirketlerin nasıl yönetildiklerini inceleyen ve şirketin yönetim biçimlerini etkilemek amacıyla hisse satın alan fonları ifade ediyor. Aktivist bir yatırımcı bir şirket içerisinde önemli miktarda hisse elde ettiğinde genellikle işletmeleri yeniden yapılanmaya, varlıklarını satmaya veya yönetimi değiştirmeye zorlayabilir.

1977 yılında Eş CEO Paul Singer tarafından kurulan ve yaklaşık 70 milyar dolarlık varlığı yöneten Elliott için Starbucks darbesi, işletmelerde bazı büyük değişikliklere yol açan halka açık tartışmalarıyla ünlü bir fon için bir dizi zaferin yalnızca sonuncusu. Elliott’un diğer yüksek profilli aktivist hamleleri ise şöyle:

Twitter’ı sarstı

Elliott'ın en ünlü mücadelelerinden biri Twitter'da meydana geldi. Kasım 2019'da, Twitter'ın kurucu ortağı ve ardından CEO'su olan Jack Dorsey, altı aya kadar Afrika'ya taşınacağını söyledi. Dorsey’nin açıklamasının arından birçok kişinin şu anda Block olarak bilinen Square'i ve Twitter'ı kimin yöneteceğini merak etmeye başladı.

Şubat 2020'nin sonlarında Elliott, Twitter'da büyük bir hisse satın aldı, şirketin yönetim kuruluna dört yönetici aday gösterirken Twitter'ın CEO'su olarak Dorsey'in yerini almak için bastırdı. Twitter daha sonra mart ayında Dorsey'i şirketin başına getirmek için Elliott ile bir anlaşmaya vardı.

New York Times'a göre, anlaşma Twitter'a 1 milyar dolar yatırım yapan özel sermaye şirketi Silver Lake'i getirdi. Elliott'tan Jesse Cohn’a ve Silver Eş CEO'su Egon Durban'a yönetim kurulu koltukları verdi. (Dorsey, Kovid-19 salgını nedeniyle Afrika'ya taşınmamaya karar verdi.) Elbette Elon Musk'ın Ekim 2022'de Twitter'ı 44 milyar dolara satın almasıyla her şey değişti.

Teknoloji firmasında CEO’yu saf dışı etti

Elliott bu yılın başlarında, teknolojik sensörler geliştiren, üreten ve satan Sensata Technologies'in en büyük yatırımcısı olarak ortaya çıktı. Sensata, 29 Nisan'da Elliott ile bir işbirliği anlaşması imzaladı. Aynı gün, Sensata CEO'su ve başkanı Jeff Cote, emekli olacağını duyurdu ve Gentherm'in Başkanı ve CEO'su olan Phillip Eyler'in yönetim kurulunda yer alacağını bildirdi.

Emlak devi Elliott’un baskısına yenik düştü

Elliott, 2023'te ABD’nin gayrimenkul devi Crown Castle'ı hedef aldı ve şirkette 2 milyar dolarlık bir hisse biriktirdi. Elliott, Crown Castle'ın analizini göz ardı ettiğini ve önerilen değişiklikleri görmezden geldiğini iddia etti. Fon, Kasım 2023'te yapılan açıklamaya göre, yeni yönetici ve yönetim kurulu liderliğinin yanı sıra Crown Castle'ın fiber altyapı işletmesine dair stratejik bir incelemesi çağrısında bulundu. Bir ay sonra, aralık ayında, Crown Castle CEO'su Jay Brown emekli olacağını açıkladı.

Enerji şirketi CEO’sunu cezalandırdı

Geçen yıl Elliott, NRG Energy'nin %13'lük hissesi için yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yaptı. Fon, Haziran 2023'te yapılan açıklamaya göre, NRG'de yeni bir CEO için bastırmanın yanı sıra yönetim kuruluna direktörler atadı ve bir işletme incelemesi başlattı. Reuters, Elliott'un NRG'nin "son on yılda enerji ve kamu hizmetleri sektöründeki en kötü anlaşma" olarak nitelendirdiği 2,8 milyar dolarlık Vivint Smart Home satın alımı sürecini de eleştirdiğini bildirdi. Aylar sonra, kasım ayında, NRG'nin Başkanı ve CEO'su Mauricio Gutierrez şirketten istifa etti.

Salesforce’ta değişim için zorluyor

Wall Street Journal'ın Ocak 2023'te yayınladığı bir habere göre, Elliott geçen yıl Salesforce'a milyarlarca dolarlık bir yatırım yaptı. Haberde, Salesforce'un iş gücünün %10'unu işten çıkardığı ve bazı pazarlarda ofis alanını azalttığı belirtildi. Reuters, Elliott'un Salesforce'un yönetim kuruluna bir dizi yönetici aday gösterdiğini, ancak şirketin daha iyi bilançolar bildirmesiyle ve maliyet kesintileri için sözler vermesiyle bir anlaşma sağlandığını ve bir vekalet savaşından kaçınıldığını bildirdi.

Starbucks'ın hisseleri uçuşa geçtiStarbucks'ın hisseleri uçuşa geçti

 

ABD'li gıda devi Pringles'ı satın aldıABD'li gıda devi Pringles'ı satın aldı

 

Starbucks'ın değeri 35 milyar dolar gerilediStarbucks'ın değeri 35 milyar dolar geriledi

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nokta14 Ağustos 2024 18:35

    Starbucks candır dünyanın tek geçilen en büyük gencin yaşlının ortak severek giderek tükettigi ortak oldugu mükemmel bir kahve zinciridir

  • Trrr15 Ağustos 2024 16:52

    Be yobaz Starbucks ile çocuk ölümlerinin ne ilgisi var hamasın yaptıklarından bahset konu starbuksta kahve değil konu arabın arap sevicilerin Türkiyeyi siyasi olardk kullanması

  • Cevap15 Ağustos 2024 16:35

    Son nokta senin bu dediklerin arap palavrası sende buna inanıyorsun çocukların öldürülmesinin tek sorumlusu islami terör örgütüdür sen bunu görmeyip tamamen sahtekar arap ideolojisinin insanlığı kan ve vahşet içinde bıraktığını bir kere bile sorgulamıyorsun Starbucks üzerinden din ticareti yapıyorsun

  • son nokta15 Ağustos 2024 10:12

    Sturbucks  tan alınan kahve ıle çocuk öldürülmesi ve müslüman öldürülmesi kabul edilebilir değil ,her yerde kahve var. Dünyada kahve ile ölüme ortak olan bir kahve zinciridir.