BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisStandard Charetered CEO’sundan ilginç yatırım tavsiyesi----

Standard Charetered CEO’sundan ilginç yatırım tavsiyesi

Standard Charetered CEO’sundan ilginç yatırım tavsiyesi
05 Mart 2024 - 14:06 www.finansgundem.com

Son dönemde yoğun bir eleştiri bombardımanına tutulan ESG yatırımları Standart Chartered CEO’su için hâlâ kârlı bir iş olarak görülüyor. CEO ESG’yi savunmak için ‘duyar kastığı’ eleştirilerine de yanıt verdi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya çapında siyasi görüşü sağa yatkın olan politikacılar ve Elon Musk gibi birçok isim, işletme kârından daha fazlasını sağlamayı hedefleyen işletmelere yoğun bir tepki gösteriyor. Ancak Standard Chartered CEO’su Bill Winters bu tepkileri pek umursamıyor gibi görünüyor.

Winters, çevresel, sosyal ve kurumsal (ESG) yatırım anlayışının yalnızca dünyanın sağlığı için iyi olmadığını aynı zamanda getirisi yüksek bir iş fikri olduğunu söyledi.

Ünlü CEO CNBC’deki açıklamasında, “Bir gün uyandığımda yaşayabileceğim bir gezegene sahip olmak istiyorum. Eğer bu yüzden duyar kasan bir insan oluyorsam beni hedef alın” dedi.

Sadece geçen yıl 9.9 milyon dolar kazanan banka CEO’su ESG yatırımları için, “Bu hayırseverlik değil, bu siyaset için duyar kasmak değil. Bu gezegen için doğru olanı yapmak, işletmeniz için doğru olanı yapmaktır. Bizim yaptığımız da tam olarak bu” ifadelerine yer verdi.

Winters, 170 yaşındaki İngiliz bankacılık devinin, 2025 yılına kadar kendi operasyonlarında ve 2050 yılına kadar da finanse edilen operasyonlarda net karbon sıfıra ulaşması ve sürdürülebilirlik stratejilerinin sürekli olarak iyileştirilmesi hedeflerinde ısrar ediyor.

CEO açıklamasında, “İlk başta, net sıfır ile ilgili politikalar açısından düşünce liderleri ve eylem liderleri olacağımızı söylemiştik ve müşterilerimiz bizimle tamamen ilgilendi. Bundan hiçbir geri adım görmedik. İkinci olarak müşterilerimizi desteklemek için bir işletme kuracağımızı söyledik ve bu işletme geçen yıl 720 milyon dolar kazandı ve gelecek yıl 1 milyar dolar kazanacağını söylüyoruz. Bu anlamsız değil. Bizim için iyi bir iş” ifadelerine yer verdi.

Winters’ın görüşlerinin kanıtı bankanın bilançolarında da görülebiliyor. Londra merkezli banka dördüncü çeyrekte beklentileri geride bıraktı ve yaklaşık 1 milyar dolarlık hisse geri alımına başlayacağını duyurdu.

CEO açıklamasında, “Beklentilerimizi yükseltiyoruz ve şimdi 2023’deki %10 yaklaşan bir maddi özkaynak getirisi hedefini 2024’te %11’le aşmayı ve bundan sonra büyümeye devam etmeyi hedefliyoruz” dedi.

ESG eleştirileri

Winters’ın ESG yatırımlarına dair iyimser açıklamaları bu yatırım alanının dünya çapında önemli bir tartışma konusu olduğu dönemde geldi. Örneğin ABD’deki muhafazakarlar ESG kriterlerinin fosil yakıt gibi sektörlere yönelik fonları azalttığını belirterek bu kesime “duyar kasan kapitalistler” yakıştırmasında bulunuyorlar.

Stratejik araştırma ve danışmanlık firması Pleiades Strategy'nin bir raporuna göre, yalnızca 2023'te 37 eyaletteki Cumhuriyetçi milletvekilleri, şaşırtıcı bir şekilde 165 ESG karşıtı yasa çıkardı.

Winters konuyla ilgili yorumunda, “Açıkçası ABD’deki siyasi ortam 10 kat daha zehirli ve bu yüzden insanlar sessizleşiyor. Ama bir istatistiği çok seviyorum: Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük yenilenebilir enerji merkezinin Teksas eyaleti olması. Öyle değil mi? Peki sizce ‘duyar kasan’ bir ajandası olan emeklilik fonu yöneticilerine karşı suçlamalara öncülük eden eyalet hangisidir?” ifadelerine yer verdi.

ABD Kongresi dışında da iş dünyası liderleri yıllardır bu konuyu tartışıyor. Ünlü borsa yazarı Tariq Fancy 2021’de ‘Sürdürülebilir Bir Yatırımcının Gizli Günlüğü’ adlı dört bölümlük bir makaleyi kaleme aldı ve bu makalenin etkileri piyasaları ciddi biçimde sarstı.

Fancy BlackRock’ın sürdürülebilir yatırım alanındaki baş yatırım sorumlusu olarak atanmasından sonraki iki yıldan az süreyi anlattı. Borsa yazarı sürdürülebilir yatırımın çevresel ve sosyal konulardan çok asıl değişimi engelleyen “tehlikeli bir plasebo” haline geldiğini belirtiyordu.

İngiltere’de de 2022’de HSBC Varlık Yönetimi biriminde yatırım başkanı olan Stuart Kirk merkez bankası yetkililerinin iklim değişiklikleri ile ilgili finansal riskleri abarttığı yönünde bir suçlamada bulunmuştu ve ardından pozisyonundan ayrılmak zorunda kalmıştı.

Daha yakın bir dönemde Elon Musk ESG’yi açıkça bir dolandırıcılık olarak nitelendirdi. Musk’ın eleştirisi elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın S&P 500 ESG Endeksi’nden atılmasından kısa bir süre sonra gelmişti.

Elbette ESG her şeyin yolunda gittiği bir alan değil. ‘Greenwashing’ olarak adlandırılan yeşil politikalar üzerinden beyin yıkama yöntemi ve ESG dolandırıcılığı oldukça yaygın. Ancak ESG hedefleri tamamen terk edilirse işletmeler sürdürülebilirliğe somut olarak önem vermemeyi seçebilir.

ESG tarihe mi karışıyor?

 

SEC’ten Alman varlık yöneticisine 25 milyon dolarlık ESG cezası

 

AB, ESG derecelendirme kurallarını katılaştıracak

 

CEO açıkladı: Vanguard ESG ittifakından neden çekildi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)