Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
1 Ekim 2008’de SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, SGK adı altında birleşti. 1 Ekim 2008 öncesi ilk kez sigortalı olmuş işçiler, esnaflar ve memurlar, hâlâ eski kanunlarının korunan hükümleri ve geçiş hükümlerine göre emekli oluyor. İlk kez 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olmuş kişiler ise 5510 sayılı kanundaki hükümlere göre emekli olacak. Bu kanunda işçi, esnaf, memur yok, 4/A’lı, 4/B’li, 4/C’li var. Bir kişinin ne zaman emekli olacağının hesabı ilk kez ne zaman çalışmaya başladığına ve prim durumuna göre belirlenir.
PRİMLER DİKKATE ALINIR
Örneğin ilk kez 1 Ocak 1983’te SSK’lı olmuş bir kişi SSK’dan 47 yaşında emekli olabilir. İlk kez sigortalı olunan tarih geciktikçe emekli olunacak yaş yükselir. Tek başına primin dolması veya yaşın gelmesi emekli olmalarına yetmez. Bu nedenle sigorta girişi kadar, prim ödenen gün sayısı da emeklilikte çok önemlidir. Önce işçi yani SSK’lı daha sonra esnaf yani Bağ-Kur’lu veya memur yani Emekli Sandığı mensubu olanlar için ise SSK girişi değil, SSK’lı olarak ödenen primler çok önemlidir.
Hesaplanırken ilk tarih büyük önem taşıyor
SSK’lı olup sonra memur olarak çalışmaya devam edenlerin emeklilik tarihi hesaplanırken önemli olan 23 Mayıs 2002’ye kadar adına ödenen primlerdir. İlk kez 1 Ocak 1983’te SSK’lı olarak çalışmaya başlayan bir kişi SSK’lı olarak 47 yaşında emekli olabilir. Ancak bu kişi daha sonra memur olmuşsa ve 1 Ocak 1983’ten 1 Haziran 2002’ye kadar yalnızca 4 yıl SSK’lı çalışmışsa memur olarak 57 yaşında emekli olabilir.
Son 1261 gün etkili oluyor
Önce SSK’lı sonra esnaf veya memur olan kişinin SSK’lı olduktan sonraki çalışmalarında aralıklar varsa, bunlar emekli olmalarına 1261 gün yani 3.5 yıl kala tekrar SSK’lı olarak çalışmaya başlarlarsa SSK’dan daha erken emekli olabilir. Ancak bu karar verilirken emekli aylığı ve geride kalanlar için ölüm aylığı alma hakkı da düşünülmelidir.
Kritik tarih 1 Haziran 2002
Önce SSK’lı olup daha sonra Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya devam eden kişilerin emekli olacakları tarih hesaplanırken önemli olan 1 Haziran 2002’ye kadar bu kişiler adına ödenen primlerdir. İlk kez 1 Ocak 1983’te SSK’lı olarak çalışmaya başlayan bir kişi SSK’lı olarak 47 yaşında emekli olabilir. Ancak bu kişi daha sonra Bağ-Kur’lu olmuşsa ve 1 Ocak 1983’ten 1 Haziran 2002’ye kadar yalnızca 4 yıl SSK’lı çalışmışsa Bağ-Kur’dan 57 yaşında emekli olabilir. 1 Haziran 2002’ye kadar ödenen primler fazla ise Bağ-Kur’lu olarak da erken, az ise geç emekli olunabilir. (Okan Güray Bülbül/Akşam)
Emekli olsak ne olacak ki,ayda 1000 TL aldıktan sonra?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.