<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSPK'ya dava açılıyor----

SPK'ya dava açılıyor

SPK'ya dava açılıyor
28 Ağustos 2013 - 15:41 www.finansingundemi.com

Kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan birçok aracı kurum SPK'nın düzenlemelerine karşı davaya hazırlanıyor

Aracı kurumlar, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Temmuz ayında yayınladığı ve aracı kurumlara daha yüksek sermaye şartı getiren tebliğin iptali için dava açmaya hazırlanıyor. wsj.com.tr'den Kerim Karakaya'nın haberine göre, özellikle düzenlemeyle kapanma tehlikesi yaşayan küçük aracı kurumların, Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) Danıştay'a dava açmasını istediği öğrenildi.
Ancak bunun için birliğin genel kurulundan üyelerin çoğunluğunun katılımının aranacağı öğrenildi. TSPAKB, pazartesi günü yapılan toplantı sonrasında üye aracı kurumlara mektup göndererek görüşlerini sordu.
Aracı kurumlarına gönderilen dilekçelerde, idari dava açılmasına destek veren kurumların dilekçeleri imzalanması istendi. Ayrıca, Yatırım Tazmin Merkezi'ne ilişkin düzenlemelerin iptali içinde dava açılıp açılmaması üyelerin görüşüne açıldı.
Edinilen bilgilere göre 71 üyesi olan TSPAKB, genel kurulun çoğunluğunun onayı durumunda dava açacak. Ancak bunun öncesinde SPK'ya bir mektup göndererek düzenlemenin gözden geçirilmesi istenecek. SPK olumlu cevap vermez ise Danıştay'a dava açılması gündeme gelecek.
The Wall Street Journal'a konuşan TSPAKB Başkanı Atilla Köksal, "Bazı aracı kurumlar sermaye artırımına karşı görüşle geldiler. Çoğunluk bu kararı alırsa biz birlik olarak dava açacağız. Ancak yönetim kurulu olarak bizim ilk izleyeceğimiz yol bir mektup ile SPK'dan düzenlemenin gözden geçirilmesini istemek olacak" dedi. Köksal, aracı kurumların bireysel olarak da dava açmasının önünün açık olduğunu sözlerine ekledi.
SPK yetkililerine konuya ilişkin olarak ulaşılamadı.
SPK, Temmuz ayında yayınladığı "Aracı Kurumların Sermaye Yeterliliğine İlişkin Esaslar Tebliği" ile aracı kurumların sermaye yeterlilik şartlarını artırmıştı. Düzenlemeyle aracı kurumların faaliyetleri 3 gruba ayrılmış, sırasıyla 2 milyon lira, 10 milyon lira ve 25 milyon lira tutarında asgari özsermaye şartı getirilmişti. Yalnızca emir iletimine aracılık eden kurumlara 2 milyon lira, sınırlı saklama ve portföy yönetimi faaliyetlerini de yapacak kurumlara 10 milyon lira, genel saklama hizmeti ve aracılık yükleniminin tamamını yürütecek kurumlar için 25 milyon lira asgari sermaye şartı getirilmişti.
Mevcut durumda sadece aracılık faaliyeti yapabilmek için en düşük sermaye miktarı 845 bin lira düzeyinde. Aynı faaliyeti yapabilmek için yeni düzenlemede 10 milyon lira asgari sermaye isteniyor. Düzenleme 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.
TSPAKB Başkanı Atilla Köksal, daha önce yaptığı açıklamalarda düzenlemenin 40'ın üzerinde aracı kurumun olumsuz etkileneceğini söylemişti.
Ekonomi yönetimi, sermaye piyasalarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde aracı kurum sayısının azaltılması için çalışma içerisine girileceğini açıklamış ve ilk olarak sermaye yeterlilik miktarları artırılmıştı. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, daha önce The Wall Street Journal'a verdiği röportajda aracı kurum sayısının fazla olduğunu ve azalmasını istediklerini söylemiş ve eklemişti: "Nispeten yüksek sermayeli, kurumsal ve teknik alt yapısı yüksek, sektöre katma değer sağlayan, yatırım bankası gibi faaliyet gösteren aracı kurumların yer aldığı bir aracılık sektörünü hedefliyoruz"
Türkiye'de halen 100 aracı kurum bulunuyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)