Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarını teyit ederken, görünümü 'durağan' olarak korudu.
S&P yaptığı değerlendirmede, kısmen global ortamdaki değişimden kaynaklı olarak Türk lirasında yaşanan zayıflığın Türkiye'nin net dış yükümlülüklerinin GSYH'ya oranının bu yıl yüzde 62'ye çıkarmasını
beklediğini bildirdi. Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının ciddi seviyede olmaya devam ettiğini belirten S&P, bununla birlikte para politikası esnekliğinin ve mali genişleme için anlamlı hareket alanının önemli tamponlar sağladığını not ettiklerini de belirtti.
S&P, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notlarını BB+/B, yerel para cinsinden kredi notlarını ise BBB/A-2 olarak teyit etti.
S&P, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.0, gelecek yıl yüzde 3.6 büyüyeceği tahmininde bulunurken, 2013 sonunda enflasyonun yüzde 8 olacağını öngördü. S&P, Türk lirasının istikrar kazanması ile
birlikte enflasyonun gerilemesini beklediklerini de vurguladı.
Türkiye'nin kredi notlarını sınırlayan faktörlerin başında büyük cari işlemler açığının ve yüksek net dış yükümlülük pozisyonunun yarattığı yüks dış riskleri işaret eden S&P, TCMB verilerinin şirketlerin net döviz kısa pozisyonunun GSYH'nın yüzde 20'si seviyesinde bulunduğuna işaret ettiğini, bunun Türkiye'de yatırım aktivitesini ve büyümesi kur gelişmelerine kırılgan hale getirdiğini vurguladı.
S&P, notları sınırlayan faktörlere arasında Türkiye'nin ılımlı gelir seviyesini, yüksek kayıt dışı ekomnomi oranını ve ekomnomik büyüme için hızlı kredi büyümesine bağımlılığı da saydı.
S&P, dış finansmana ağır bağımlılık dikkate alındığında Türkiye'nin global piyasalarda değişimlere kırılgan olduğunu, Türkiye'nin net dış yükümlülük pozisyonunun bu yıl cari işlemler gerilreninin 2 katından fazlaya yükselmesini beklediklerini belirtti. S&P, dış borç, net resmi rezervler ve
finans sektörü dış varlıklarının cari işlemler gelirlerinin yüzde 120'sine yükselmesini beklediklerini, bu oranın 2009'da yüzd 100'ün altında olduğunu ifade ederken, bunun borç finansmanına bağımlılıkta son yıllardaki artışı yansıttığını vurguladı.
S&P, büyük dış finansman ihtiyacı dikkate alındığında Türkiye'nin global likiditede azalma halinde en kırılgan gelişmekte olan üllkeler arasında yer alacağına inandıklarını belirtirken, Türkiye'de politik
tatminsizliğin artması halinde kırılganlığın artabileceğini ifade etti.
S&P raporunda 2014 yerel seçimleri ve 2015 genel seçimleri dikkate alındığında Türkiye'nin mali politikasının ılımlı şekilde genişlemeci olacağını inandıklarının belirtirken, TL'nin reel efektif değerinin istikrarlı seyredeceğini, genel kamu borç yükünün düşüş trendini sürdüreceğini öngörmeyi sürdürdüklerini de vurguladı. S&P, ekonomik perfornmansın zayıflaması halinde hükümetin ekonomiyi canlandırmak ve istihdam büyümesini desteklemek için açıkları ve borçlanmayı artıracağına inandıklarını da belirtti.
S&P yaptığı değerlendirmede, durağan görünümün Türkiye'nin kredi notunun gelecek yıl düşürülmesi veya yükseltilmesi olasılığının üçtebirden az olduğu görüşünü yansıttığını belirten S&P, bu görüşe
neden olarak cari işlemler azığını ve pahalı dış finansman risklerinin Türkiye'nin güçlü ekonomik büyüme görünümü ile dengelenmesini gösterdi.
S&P, Türk otoritelerin seçimlerden bağımsız olarak maliye ve para politikaları uygulamaya devam etmeleri, dış borçlanmaya mdaha az bağımlı daha dengeli ekonomik büyümeyi desteklemeleri halinde Türkiye'nin notlarını artırmayı düşünebilecelerini belirtirken, istihdam ve yatırımları artımaya yönelik yapısal reformların Türkiye'nin büyüme potansiyeli için beklentilerin ciddi şekilde yukarı yönlü revize edilmesine yol açması halinde de notu artırmayı düşünebileceklerini vurguladı.
S&P, kredi büyümenini dahada hızlanması, cari işlemler açığının önemli oranda genişlemesi veya Türkiye ekonomisindeki dış kaldıraç oranının kayda değer oranda artırması halinde notu düşürebileceklerini ifade ederken, dış borçmanmanın ciddi şekilde daha pahalı hale gelmesi halinde de notu indirmeyi değerlendireceklerini belirttti.