BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSpaceX roketi uzayda infilak etti, uydular yanlış yörüngede----

SpaceX roketi uzayda infilak etti, uydular yanlış yörüngede

SpaceX roketi uzayda infilak etti, uydular yanlış yörüngede
13 Temmuz 2024 - 14:21 www.finansgundem.com

20 Starlink uydusu taşıyan, Falcon 9 344. fırlatılmasında uzaya girdikten birkaç dakika sonra arıza bildirerek kırıma uğradı. SpaceX uyduların yarısıyla temas kurulduğunu bildirdi. Kazanın, insanlı uçuşları nasıl etkileyeceği tartışılıyor

Space X'in Falcon9 roketi 344 fırlatmanın ardından ilk kez kırıma uğradı. İnsansız uçuşta starlink uydularını yörüngeye taşıyan roket, teknik arızanın ardından uzayda infilak etti. SpaceX, kazanın ardından uyduların yarısıyla temas kurulduğunu ve yerleşik iyon iticileri kullanarak onları daha yüksek bir yörüngeye çıkarmaya çalışıldığını söyledi. 

Fırlatmanın ardından ikinci aşama roket motorda ateşleme arızası yaşandığı bildirildi. Kamera kayıtlarında, roketin dış gövdesinde çok miktarda buz biriktiği görülüyor.


Araçtan ayrılan starlink uyduları istenen yörüngeye ulaşamadı. İkinci aşama roketin uzayda "infilak ettiği" açıklandı.

Sığ bir yörüngeye yerleştirilen 20 Starlink uydusu Dünya atmosferine yeniden girecek ve yanacak.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından yapılan bildiride, SpaceX arızanın nedenini araştırıp, roketi tamir edene ve FAA'nın onayını alana kadar yere indirileceğini söyledi. Bu süreç, arızaya ve düzeltme planına bağlı olarak birkaç hafta veya ay sürebilir.


Kaza, 2016'dan beri 344 fırlatmanın ardından Falcon 9 roketlerinin ilk kırım olayı olarak kayıtlara geçti.

Astronotlarını Uzay istasyonuna taşımak için Falcon 9 roketlerini kullanan NASA ise açıklama yapmaktan kaçındı.

Space X'ten açıklama

Space X şirketi, uçuş kontrolörlerinin Starlink uydularının yarısıyla temas kurmayı başardığını ve yerleşik iyon iticileri kullanarak onları daha yüksek bir yörüngeye çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Şirketin X hesabından yapılan açıklamada, yörüngelerinin Dünya'ya yalnızca 135 kilometre yüksekte olması nedeniyle "mevcut maksimum itme gücümüzün uyduları başarılı bir şekilde yükseltmek için yeterli olması muhtemel değil" dendi.

Kazanın ardından yeni gönderilen uydular devre dışı kalırken şu anda yörüngede bulunan 6.000'den fazla Starlink dünyanın en ücra köşelerindeki müşterilere internet hizmeti sağlıyor.

ABD Federal Havacılık İdaresi, Falcon roketlerinin tekrar uçabilmesi için sorunun giderilmesi gerektiğini duyurdu.

İnsanlı uçuşları etkileyecek mi?

Kazanın SpaceX'in yaklaşan mürettebat uçuşlarını etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmiyor. Bir milyarderin 31 Temmuz'da Florida'dan ilk özel uzay yürüyüşünü gerçekleştireceği uzay uçuşunun ardından Ağustos ortasında NASA için Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir astronot uçuşu gerçekleştirmesi planlanıyor.

Özel uçuşa liderlik edecek teknoloji girişimcisi Jared Isaacman yaptığı açıklamada, SpaceX'in Falcon 9'unun "inanılmaz bir geçmişe" ve acil kaçış sistemine sahip olduğunu söyledi.

Space X'in son fırlatma arızası 2015 yılında bir uzay istasyonu kargo seferi sırasında meydana gelmişti. Bir başka roket de ertesi yıl yerdeki testler sırasında patlamıştı.

SpaceX testinde patlamaSpaceX testinde patlama

 

Rus ve ABD’li 4 astronotu taşıyan SpaceX roketi ISS’e gönderildiRus ve ABD’li 4 astronotu taşıyan SpaceX roketi ISS’e gönderildi

 

Gezeravcı yurda dönüyor: SpaceX saat verdi!Gezeravcı yurda dönüyor: SpaceX saat verdi!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)