Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir raporda, Mohamed Dabak önderliğindeki S&P analistleri, “pandemi ve petrol fiyatlarındaki düşüş yeni bir dönemin başlangıcına işaret edebilir” dedi. Raporun devamında “bu yeni dönemde, petrol zenginliğinde azalma, yerel ekonomilerde daha düşük bir çarpan etkisi ve daha düşük karlılık öne çıkacak” dendi.
Korona virüs sonrası yavaş gerçekleşen ekonomik iyileşme, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin altı üye ülkesinde kredileri durma noktasına getirebilir ve düşük karlılık dönemi S&P’ye göre “uzun süreli” olabilir. Kredi derecelendirme kuruluşu aynı zamanda bölgedeki bankaların varlık kalitesinin de hızla kötüleşebileceğini tahmin ediyor.
S&P analistleri “Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’ndeki derecelendirilmiş bankalar, ekonomik iyileşmenin yavaş olması ve mevzuattaki bazı konulara uyumsuzluğun artık tolere edilmeyecek olması nedeniyle gelecek 18 ayda sert güçlüklerle karşılaşacak” dedi.
Bloomberg’in haberine göre bölgedeki kredi kurumları baskıyla karşılaştığında buna, maliyetlerini düşürmek için konsolidasyonla ya da finans teknolojisi çözümleriyle cevap verebilir. Analistler, “birleşme ve alımlarda ikinci dalga, bankalardaki zayıf operasyonların etkisi ortaya çıktığında başlayabilir” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan’ın varlık temelindeki en büyük kredi kuruluşu National Commercial Bank’ın Samba Financial Group’u yakın zamanda satın alması, birleşme ve alımlardaki “ilk dalgayı” temsil ediyor. S&P analistlerine göre bu, varlıklarını yeniden düzenlemek isteyen hissedarların ısrarlarıyla gerçekleşti.
Rapora göre, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin üye ülkelerinde yeni anlaşmalar gerçekleşebilir.
S&P, “yönetimde, geçmişte gördüğümüzden daha agresif hamleler gerektirebilir” dedi. Raporda “ikinci dalga fırsatçı olabilir ve ekonomik gerekçelerden kaynaklanabilir. Bankaların operasyonları, bazı bankaları daha güçlü bir hissedar bulmaya ya da dirençlerini arttırmak için başka bankalarla işbirliği yapmaya itebilir” dendi.
Rapora göre, bölgedeki kredi büyümesi “durgun kalacak” ve 2021 yılında birçok ülke için %5 bandında olacak. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerindeki bankaların kredi büyümesi, 2020 yılının ilk yarısında yavaşladı. Rakamlar S&P’nin 2019 yılında kaydettiği %9,4’e kıyasla, yıllık %6,6 olarak gerçekleşti. S&P’nin baz senaryosuna göre, Suudi Arabistan’ın kredi büyümesinin hızı 2020’den itibaren yavaşlayacak ancak yine de 2021 yılında diğer Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkelerini geçmesi bekleniyor.
Ülkelerde batık kredilerin oranının önümüzdeki 12 ila 24 ay içinde %5 ila %6 artış göstereceği tahmin ediliyor. Batık kredilerin tüm kredilere olan oranı, 30 Haziran tarihinde %3,7’ye ulaştı. Bu oran 2019 yılı sonunda %3,2 olarak gerçekleşmişti.
S&P’nin tahminleri arasında petrol fiyatlarının varil başına 50 dolar seviyesinde sabitlenmesi ve korona virüs aşısının 2021 ortasında yaygın olarak bulunabilecek olması. Analistler herhangi bir “önemli teşvik programını” tahminlerinin dışında tuttu.
OPEC'in petrol üretimi eylülde azaldı
Jim Cramer: Petrolün geleceği karanlık
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.