<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaS&P kararının piyasaya etkisi ne olur?----

S&P kararının piyasaya etkisi ne olur?

S&P kararının piyasaya etkisi ne olur?
10 Şubat 2014 - 06:44 www.finansingundemi.com

Ekonomistler S&P'nin Türkiye'nin görünümünü negatife düşürmesinin piyasalara olası etkilerini değerlendirdi

Standard & Poors'un Türkiye'nin görünümünü negatife düşürmesini ve bu kararın piyasaya etkilerini ekonomistler değerlendirdi.

ALTINSAÇ: TL'DE BASKI GÖREBİLİRİZ

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç S&P'nin kararının borsa tarafında kısmen negatif algılanabileceğini söyledi. Altınsaç, "TL'de de görece baskı görebiliriz" dedi. DİĞER

AJANSLARDAN DA BEKLİYORUZ

"Diğer ajanslarda da negatife düşürme bekliyoruz" diyen Altınsaç, "S&P'nin alt detayları oldukça olumsuz" ifadelerini kullandı.

ALTUĞ: ANA TRENDLERİ DEĞİŞTİRMEYECEK

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, Türkiye'nin görünümünün negatife çevrilmesiyle ilgili olarak, "Bu görünüm aksiyonu ana trendleri dğiştirmeyecek ama piyasadaki endişelerin mevcut seviyesinde kalmasına neden olacak" değerlendirmesini yaptı.

'HER CUMA STRESLE BEKLEYECEĞİZ'

Türkiye için Nisan'dan önce gözden geçirme olmayacaktı" diyen Altuğ, "Artık her Cuma günü seans öncesi ve sonrası yeni rating değişimi olur mu diye stresli şekilde bekleyeceğiz" diye ekledi.

'MOODY'S VE FITCH'E BASKI YAPACAK'

S&P'nin Türkiye'ye zaten yatırım yapılabilir notu vermediğini hatırlatan Altuğ, bu kararın Türkiye'yi yatırım yapılabilir notta tutan Moody's ve Fitch üzerindeki baskıyı artıcağını söyledi.

BÜRÜMCEKÇİ: MOODY'S VE FITCH' GÖRE ETKİSİ SINIRLI KALIR

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, S&P'nin zaten Türkiye'ye diğer iki büyük kredi derecelendirme kuruluşuna göre daha negatif yaklaştığını ve yüzden de yatırım yapılabilir kategorisine yükseltmediğini söyledi. S&P'nin şimdi de görünümü negatife alarak Türkiye'nin notunun mevcut kademenin de altına indirebileceği mesajını verdiğini ifade eden Bürümcekçi, "Yine de piyasa üzerindeki etkisinin diğer iki kredi derecelendirme kuruluşunun benzer bir kararı almasına göre çok sınırlı kalacağını düşünüyorum" dedi.

USKUAY: FAZLA ETKİSİ OLMAYACAK

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P), Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmesinin piyasa üzerinde çok fazla etkisi olmayacağını söyledi. Uskuay, S&P'nin Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çekmesine ilişkin yaptığı açıklamada, S&P'nin, Merkez Bankası'nın faiz artırımından sonraki süreçte Türkiye büyümesinde sert bir şekilde iniş gerçekleşebileceği ihtimaliyle görünümü negatife düşürdüğünü belirttiğini ifade etti.

EKİNCİ: ŞOK ETKİSİ YARATTI

Economics Consulting (EEC) Kurucusu ve Ekonomist Şevin Ekinci, S&P'nin kararının şok etkisi yaratmış olabileceğini belirterek, kararın cuma akşamı gelmesinin piyasalar için bir nebze olumlu olduğunu ifade etti.

'FAİZ ARTSIN DİYE BASKI YAPIYORLARDI'

S&P'nin raporunda Merkez Bankası'nın aldığı para politikası kararlarına atıf yapıldığını söyleyen Ekinci, şunları kaydetti: "Ancak unutmamak gerekir ki şu anda Merkez Bankası'nın aldığı faiz artırım kararının büyümeye etkisini sorgulayan aynı insanlar; Merkez Bankası faizi artırmadan önce faizleri artırsın diye baskı yapan insanlardı. Burada bir seçim yapılması gerekiyordu ve Merkez Bankası spekülatif hareketlere karşı bir önlem aldı; alması gereken bir önlem aldı. Tam bu hareketten bir hafta sonra bunun büyüme üzerine risk teşkil ettiği yönünde karar alıp görünümü negatife çekmenin acemice bir davranış olduğunu düşünüyorum."

'S&P İLE ANLAŞMA YOK'

Türkiye'nin S&P ile anlaşması olmadığını anımsatan Ekinci, bu açıdan Moody's veya Fitch kararı kadar etki alanı yaratmayacağına dikkati çekti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)