S&P iki ülkenin notunu teyit etti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's iki ülkenin kredi notunu teyit etti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Almanya'nın "AAA" olan kredi notunu teyit etti, görünümünü ise durağan olarak belirledi.
S&P'nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Almanya'nın büyük ekonomik ve finansal şoklara karşı dayanıklı, çeşitliliğe ve rekabetçi bir ekonomiye sahip olduğu belirtildi.
Almanya'nın kamu finansının ve güçlü dış ekonomik dengesinin potansiyel ekonomik ve finansal şoklara dayanıklı kalmaya devam edeceği ifade edilen açıklamada, Almanya'nın bu yıl yüzde 1,8 büyümesinin beklendiği dile getirildi. Açıklamada, ülkenin 2015 yılında da yüzde 2 büyüyeceği öngörüsüne yer verildi.
Ülkede tüketimin az da olsa artacağı kaydedilen açıklamada, konut piyasasının ülkede herhangi bir risk oluşturmadığı vurgulandı. Açıklamada, konut fiyatlarının uzun dönemli ortalamanın yüzde 10 altında seyrettiğine işaret edildi.
Açıklamada, ülkedeki cari fazlanın Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranının 2017 yılına kadar yüzde 7,5'tan yüzde 5,8'e gerileyeceği, yüzde 74 olan kamu borcunun ise 2017 yılına kadar yüzde 65'e gerileyebileceği aktarıldı.
euro bölgesindeki krizin Almanya'yı başka yönlerden etkilediğine dikkat çekilen açıklamada, ülkenin İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'a ihracatının 2013 yılında yüzde 4 azaldığının altı çizildi.
Almanya'nın euro bölgesine üyeliğinin, ülkenin parasal esnekliğini azalttığı belirtilen açıklamada, ancak Almanya'nın rezerv para birimi olarak eurodan yararlandığı vurgulandı.
Açıklamada, kamu borcunun GSYH'ye olan oranının yüzde 80'lere yaklaşması ya da bankacılık sektöründeki borçların artması durumunda Almanya'nın notunun düşürülebileceği uyarısına da yer verildi.
Ukrayna'nın da notu teyit edildi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Ukrayna'nın "CCC" olan notunu teyit etti, görünümünü ise negatiften durağana çevirdi.
S&P'nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Ukrayna'ya yaptığı yardımların, ülkenin gelecek yıl dış finansal ihtiyaçlarını karşılaması için yeterli olabileceği belirtildi. Ukrayna'nın yeni Başbakanı Arseniy Yatsenyuk'un, istikrarlı ve yapıcı bir tavır sergilediği ancak jeopolitik risklerin ve makroekonomik veriler üzerinde baskı oluşturan resesyonun IMF'nin yardımını etkileyebileceği ifade edildi.
Ülkenin "CCC" olan notunun teyit edildiği, görünümünün ise negatiften durağana çevrildiği vurgulanan açıklamada, IMF'nin yapacağı 17 milyar dolarlık yardımın, ülkenin makroekonomik verileri üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu dile getirildi.
Açıklamada, Ukrayna'daki ekonomik zayıflığın ülkedeki ekonomik reformların pozitif etkilerini sınırlandırabileceğine işaret edildi. Jeopolitik riskin ülke üzerindeki en büyük tehlike olduğu aktarılan açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin, ülkenin politik ve ekonomik durumunu olumsuz etkileyeceğine dikkat çekildi.
Açıklamada, Ukrayna ekonomisinin bu yıl yüzde 7 daralacağı ve 2016 yılına kadar ekonomik iyileşmeye geçemeyeceği öngörüsüne yer verildi.
Ülkede finansal sektörün kırılgan yapıda olduğu kaydedilen açıklamada, 2013 yılında yüzde 40 olan genel hükümet borcunun Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının bu yıl yüzde 60'a çıkacağı öngörüldü.
Açıklamada, cari açığın ise yüzde 3'e gerileyeceği beklentisi ifade edildi.
Belirsizliklere rağmen IMF'nin ülkeye uygulayacağı ekonomik programın devam etmesi gerektiği belirtilen açıklamada, jeopolitik durumda düzelme olması halinde Ukrayna'nın notunun yükselebileceği de vurgulandı.