Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global yayınladığı raporunda Türk bankalarını değerledi.
S&P Global Ratings bugün yaptığı açıklamada, dış dengesizliklerin azalması sayesinde Türk bankaları için daha düşük ekonomik riskler gördüğünü bildirdi.
S&P, "Ekonomik risk trendimizi pozitiften durağana, sektörel risk trendimizi ise durağandan pozitife revize ettik" dedi.
TCMB'nin sıkı parasal duruşunun enflasyonun düşmesine ve rezerv birikimine olanak sağladığını belirten S&P Global, "Haziran 2023'ten bu yana, TCMB kredi koşullarını sıkılaştırmak için bir dizi önlem almıştır. TCMB, diğerlerinin yanı sıra, politika faizini %8,5'ten %50'ye çıkarmış; yeni kredilere aylık büyüme limiti getirmiş ve bankacılık sistemindeki mevcut likidite miktarını azaltmak için bankaların belirli mevduat türlerindeki zorunlu karşılıklarını artırmıştır. Bu durum kredilerde güçlü bir yavaşlama, enflasyonda düşüş, daha istikrarlı bir Türk lirası ve Türkiye'nin dış hesaplarında yeniden dengelenme ile sonuçlanmıştır. Bu durum, cari açığın düşmesi ve TCMB'nin döviz rezervlerinin artmasından anlaşılmaktadır" değerlendirmesini yaptı.
"Kademeli dezenflasyonun devam etmesini bekliyoruz" diyen S&P Global, sıkı finansman koşullarının devam etmesi ve 2025'ten itibaren daha düşük maaş artışları nedeniyle reel ücretlerdeki erozyonun hanehalkı harcamalarını azaltmasının muhtemel olduğunu belirtti. "Ayrıca, 2023'te %63 olan enflasyonun 2025'te kademeli olarak %25'e düşmeden önce yılı %43 civarında tamamlayacağını öngörüyoruz" dedi.
"2024-2025 yıllarında daha yüksek kredi zararı bekliyoruz" diyen S&P Global, "Bunun nedeni, Türkiye'nin ekonomik faaliyetlerinin soğumaya devam edeceğini ve 2021-2023 yılları arasında ortalama %7,3 olan reel GSYH büyümesinin bu yıl tahmini %3,1'den 2025'te %2,3'e gerileyeceğini öngörmemizdir. Türk lirası enflasyona paralel olarak değer kaybedecektir" dedi.
Fitch Ratings: Türk bankalarının beklentileri iyileşiyor
JP Morgan: Türk bankaları için zorlu çeyrek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.