BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinSözleşmelilere kötü haber----

Sözleşmelilere kötü haber

Sözleşmelilere kötü haber
08 Haziran 2011 - 08:24 www.finansingundemi.com

4-B kapsamındaki sözleşmeli kamu personelinin kadroya geçmesine imkân veren yeni düzenlemede bilinmeyenler ortaya çıktı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçime günler kala açıkladığı, “sözleşmeliye kadro müjdesi”, kadro bekleyen kamu personeli arasında heyecan yaratırken, yapılacak kaydırmaların ne kadar kişiyi kapsayacağı tartışma konusu oldu. Kararnamedeki “boş kadro” şartı, atamaların hemen yapılmayacağını ortaya koyarken bir başka endişe de kapsam dışında kalan kadrosuz meslek grupları açısından yaşanıyor. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kararname ile 657 sayılı Kanun’un 4-B maddesi ve 4924 sayılı Kanun uyarınca çalıştırılan 192 bin kişinin kadroya geçirildiğini 100 binin üzerinde sözleşmeli personelin yok sayıldığını savundu. Kapsam dışı kalan sözleşmeliler hükümetten kadro istedi.
Kadro boşaldıkça atama
Kararnamede 4-B’den 4-A statüsüne atanacak personelle ilgili yer alan, “Bulunduğu pozisyon unvanıyla aynı unvanlı memur kadrosu olmaması halinde” ifadesi, atamanın boş kadroya bağlı olduğu sonucunu ortaya koydu. Buna göre; atamalar, kadro boşaldıkça yapılacak. Önümüzdeki aylarda kaç kadronun nasıl boşalacağı ise merak konusu oldu. Kararnamede atanacak personelle ilgili “190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye ekli cetvellerde yer alan kadro unvanlarıyla sınırlı olma” şartı da getirildi.
Koncuk, kararnamenin “kısmen başarı” olduğunu söyledi. Düzenlemede sadece 4-B ve 4924 sayılı Kanun’a tâbi olarak çalışanların kapsama alındığına dikkati çeken Koncuk, birçok sözleşmeli personelin bu kapsamın dışında kaldığını vurguladı. Belediyelerde, il özel idarelerinde ve teşkilat kanunlarına dayalı olarak bazı kamu kurumlarında çalıştırılan sözleşmeli personel ile 4-C’lilerin kadroya kavuşamadıklarını belirten Koncuk, “Bütün bu hususlar incelendiğinde, sayıları 300 bine dayanan sözleşmeli ve geçici personelden yalnızca 657 sayılı Kanun’un 4/b maddesi ve 4924 sayılı Kanun uyarınca çalıştırılan yaklaşık 192 bin kişi kadroya geçirilmiş, 100 binin üzerinde sözleşmeli personel ise yok sayılmıştır” dedi.
‘Gönül alma girişimi’
Sözleşmeli personelin, “esneklik” adı altında, güvenceden mahrum, tayin hakkı olmayan, aile bütünlüğünün korunmadığı, istismara açık şekilde çalıştırıldığını savunan Koncuk, kamuda özel kesime benzer yapı oluşturma hedefinin, son 9 yılda sözleşmeli personel sayısının 10 binler dolayından 300 bine çıkmasına neden olduğunu ifade etti.
Hemşireler de istedi
Kararname dışında kalan sözleşmeli gruplar da kadro istedi. Türk Sağlık-Sen vekil ebe-hemşireler ile 4/C’lilere de kadro verilmesi için Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı’na başvurdu. Kamuda görev yapan 4-C’li personel ile vekil ebe-hemşirelerin kapsama alınmamasının anayasaya aykırı olduğu belirtildi.
Antrenörlere kadro
Büro Memur-Sen, 4-C’lilerin, spor uzmanlarının ve sözleşmeli antrenörlerin de kadroya alınmasını talep etti. Güvenpark’ta basın açıklaması yapan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, “4-C’lilerin, sözleşmeli spor uzmanlarının ve antrenörlerin kadroya alınma vakti geldi” dedi.
Hedef sözleşmeli  personeli artırmak
Koncuk, ağustos ile birlikte, kamuya personel alımlarının yeniden başlayacağını, bu alımların büyük çoğunluğunun, yine 657 sayılı Kanun’un 4-B maddesi uyarınca gerçekleştirileceğini söyledi. Koncuk, “Dolayısıyla sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, yalnızca mevcut sözleşmeli personel açısından bir anlam ifade etmektedir. Kamuda sözleşmeli, geçici ve güvencesiz istihdam uygulaması, aynı şekilde devam etmekte ve mantık değişmemektedir” dedi. Hükümetin, “yaptığı hatayı kabul etmesine” rağmen, sözleşmeli personel uygulamasına son vermeyerek bir büyük yanlışa imza attığını iddia etti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)