Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, AA muhabirine, sözleşmeli üretim modelinden çiftçinin de sanayici gibi fayda sağladığını söyledi.
Bu modelde üreticinin satış kaygısı olmadan üretime yönelik ekip biçme işlemini gerçekleştirdiğine işaret eden Poyraz, vişne üretiminin sanayiciye satışıyla başladıkları projenin genişletilerek yeni ürünlerle süreceğini bildirdi.
Poyraz, meyve suyu konusunda yaptıkları çalışmaların önemine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Üretici diyor ki, 'Ben vişneyi üretip 1 liraya satıyorum.' Sanayici, 'Ben bunu 3 liraya alıp meyve suyu üreterek kaç liradan satacağım ki ihracatta pazar rekabetimi koruyayım?' diye soruyor. Bir ortak proje geliştirdik ve 'Piyasa fiyatının bir tık üstünde yapalım ama fiyatı aşağı düşürmeyelim.' dedik. Sanayicimiz bu formüle razı oldu. Piyasa fiyatı 1,5 liraydı, '1,9 liradan sanayiciye teslim edelim.' dedik. Sanayici baktı, dedi ki 'Bu ne güzel bir şeymiş.' Yani sanayicinin de işine geldi. Bu çerçevede, vişnenin yanı sıra kiraz, kayısı ve şeftalide de üreticimizden bu sene yaklaşık 200 bin ton alım yapıp sanayicimize teslim edeceğiz. Geçen hafta bu konuda anlaşmaya varıldı."
"Makarna sanayicileriyle de protokol imzalandı"
Çiftçiyle kurulan doğru ilişki sayesinde pazarın ihtiyacı olan ürünü bir sonraki sezon için ürettirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Poyraz, bu şekilde makarna sanayicileriyle de protokol imzaladıklarını söyledi.
Poyraz, sanayicinin ürün talebine göre üretim planı yapılmasına engel bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti:
"Biz ortaklarımıza şunu söyleyeceğiz, 'Buğday üreteceksin ama şu gübreyi, şu ilacı kullan. Ürünle ilgili satış kaygın olmasın, gel ben senden alacağım.' Böylece sağlıklı üretim garantilenmiş oluyor. Üretici arkadaşlarımızın, ürettikten sonra 'Kaça satarım, nasıl satarım' kaygısını ortadan kaldırmamız lazım. Bunun yolu da kooperatif örneklerinde olduğu gibi, diğer aktörlerin talebine bağlı olarak ürün planlaması çerçevesinde, üreticiden alacağı ürünleri öncesinden sipariş edip ürettirmekten geçiyor. Sözleşmeli üretimle tarımda kalite artacak. Üretici satış kaygısından kurtulduğu zaman sadece kaliteli üretime odaklanacak. Bu, Tarım ve Orman Bakanlığının havza bazlı üretim projesiyle de örtüşüyor. Sözleşmeli Üretim Projesi, çiftçinin yanında sanayicinin de işine geliyor."
hiç bir halt olduğu yok her geçen gün daha kötüye gidiyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.