Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yeni dönemde 65 yaş maaşı, özürlü maaşı gibi harcama kalemleri söz konusu bakanlıktan yapılacak. Bakanlık bünyesinde sosyal yardım uzmanları istihdam edilecek. Her bir aileden sorumlu sosyal yardım uzmanı olacak.CHP'nin aile sigortası vaadiyle gündeme gelen sosyal yardımlar konusunda hükümet yeni düzenlemeye gidiyor. Ayrı ayrı bakanlıkların bünyesindeki sosyal yardım kuruluşları tek çatı altında toplanarak bakanlık haline getirilecek. Seçimlerden sonra kurulacak Sosyal Yardım Bakanlığı'na Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, Başbakanlık'tan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü bağlanacak. Diğer sosyal yardım kuruluşları da bu kapsama alınacak.
Devletin halen ödediği 65 yaş maaşı, yoksulluk yardımı, çocuk yardımı gibi yardımlar bu bakanlık tarafından organize edilecek. Böylece her kurumun ayrı ayrı yardım yapması ve mükerrer ödeme yapılmasının önüne geçilecek. Sosyal yardımların hangi bakanlık çatısı altında yürütüleceğine ilişkin tartışmalardan yeni bakanlık kararı çıktı. Çalışma Bakanlığı, uzun süredir sosyal güvenlik reformunun ikinci ayağı olarak sosyal yardımların tamamının Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü çatısı altında toplanmasını istiyordu. Ancak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Devlet Bakanlığı, buna şiddetle karşı çıkıyordu. Bu nedenle sosyal yardımların nasıl dağıtılacağı ile ilgili düzenleme beklemedeydi. Gelinen noktada ayrı bir bakanlık olarak düzenlenmesine karar verildi. Yeni dönemde bir kişinin birden çok yardım almasını engellemek için veri tabanı oluşturulacak. 65 yaş maaşı, özürlü maaşı gibi harcama kalemleri bu bakanlık bünyesinden yapılacak. Geliri olmayan ailelere kaymakamlıklar ve valilikler aracılığıyla verilen para yardımları Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından ödenecek. Bu bakanlık bünyesinde sosyal yardım uzmanları istihdam edilecek. Her bir aileden sorumlu olan bir sosyal yardım uzmanı olacak. Sosyal yardım uzmanları, yardım yapılan ailelerin gelir sahibi olabilmeleri için proje üretecek. Bu aileleri yoksulluktan kurtarmanın çalışmasını yapacak. Hangi tür işi yapabileceğini, hangi eğitimden geçmesinin yararlı olacağını belirleyecek. Türkiye'de her yıl 4,5 milyon kişiye 4 milyarın üzerinde yardım yapılıyor. Bunların 1 milyon 359 bini, prim ödemediği halde ihtiyacına binaen SGK'dan maaş ödenenlerden oluşuyor. 840 bin kişi 65 yaş maaşı alıyor. 291 bin kişiye özürlü aylığı, 225 bin kişiye de bakıma muhtaç özürlü aylığı veriliyor. Kaymakamlıklar ve valilikler eliyle Sosyal Yardım Vakfı tarafından yaklaşık 3 milyon kişiye para yardımı yapılıyor.
Sosyal Yardım Bakanlığı'nın dışında kurulacak 3 bakanlık daha netlik kazandı. Bunlardan biri TÜİK, GAP ve DPT gibi kurumların çatısı altında toplanacağı Ekonomi Bakanlığı olacak. Diğer bir bakanlık ile Ticaret Bakanlığı olacak. Sanayi Bakanlığı'na ise teknoloji eklenecek. Böylece Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olacak. Zaman
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.