BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinSosyal medyada yeni trend tutumluluk----

Sosyal medyada yeni trend tutumluluk

Sosyal medyada yeni trend tutumluluk
08 Şubat 2024 - 18:30 www.finansgundem.com

Servet sahibi bireylerin yaygınlaştırdığı “sessiz lüks” trendine orta direkten cevap geldi. Sıradan insanlar “gürültülü bütçeleme” trendiyle aşırı para harcama gerektiren akımlara karşı çıkıyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde yaygınlaşan bir sosyal medya trendi alışılanın aksine finansal sağlığınıza iyi gelebilir. CNBC’nin haberine göre “loud budgeting” (gürültülü bütçeleme) olarak adlandırılan bu trend, uzmanlara göre uygulanması çok zor bir yöntem de değil.

Akımın ana fikri ünlüleri ve ucu bucağı olmayan servetlerinin doğurduğu satın alma davranışlarını taklit etmek yerine, mali durumunuzu kontrol almanızı ve bilinçli karar verme konusunda sesinizi yükseltmenizi öneriyor. Trendin mucidi olan komedyen ve yazar Lukas Battle, akıma katılmanın “Hey, şu anda para harcamak istemiyorum” demek kadar basit olduğunu söyledi.

Battle fikrinin büyük ölçüde ses getirdiğini ve akımın sağladığı rahatlık sayesinde popülerliğinin tescillendiğini söyledi.

Ünlü komedyen, “Harcama yapmamız konusunda çok büyük bir baskı var. Özellikle de her zaman reklamı yapılan çok fazla ürün veya sizin için ulaşılması mümkün olmayan yaşam tarzları gördüğünüzde” diyor.

Bundan henüz birkaç hafta önde ünlü oyuncu Gwyneth Paltrow’un bir mahkeme salonuna 1.450 dolarlık Prada bot ve 300 dolarlık Smythson not defteri ile girmesi ‘sessiz lüks’ trendi tarafından haklı çıkarılıyordu.

Bu trende alternatif olarak doğan “gürültülü bütçeleme” akımı ise sosyal medyadaki ortalama insanları etrafında topluyor.

Battle trend haline gelen sosyal medya paylaşımında, “Şirketler ülke çapındaki enflasyon oranı hakkında bir mesaj gönderelim. Haydi bir tavır alalım. ‘Yeterince param yok’ değil, ‘Harcamak istemiyorum’” ifadelerine yer verdi.

Komedyen gerçek ultra zenginlerin gösterişli tüketimle daha az ilgilendiğini iddia ediyor. Bu açıdan bakıldığında ‘gürültülü bütçeleme’ trendi ‘daha şık, daha esnek’ bir dış görünüm de vadediyor.

Finans uzmanları ‘gürültülü bütçeleme’ye bayıldı

CardRates.com’un Bireysel Finans Uzmanı Erica Sandberg, “Sesinizi yükseltmek güçlendirici olabilir. Bu sayede öğle yemeğinizi beslenme çantanızda getirdiğinizde, kendi kahvenizi yaptığınızda veya otobüse bindiğinizde bununla gurur duyabilirsiniz” diyor.

Ayrıca, finansal kısıtlamalarınız konusunda açık olmak da kaygıyı azaltmanıza yardımcı olabilir ve kitle kaynaklı çözümler sunabilir.

Sandberg, "Tüketiciler yalnızca bütçeleme endişeleriyle ortak noktalar bulmakla kalmıyor. Aynı zamanda daha geniş çaplı hedeflere ulaşmak ve anlık heveslerle satın alımlarını azaltmak için bir topluluk desteği bulabilirler" dedi.

Amerikalıların çoğu aylık maaşlar sayesinde hayatlarını idame ettirebildiğini söylese de, tüketiciler rutin olarak karşılayabileceklerinden daha fazlasını harcıyor. Birçok çalışma özellikle de TikTok, Instagram ve Facebook gibi sitelerde reklamı yapılan ürünlerin ani hevesle satın almalara yol açtığını gösteriyor.

Sofi tarafından hazırlanan bir rapor tüketicilerin %56’sının internet alışverişlerini yarıdan fazla oranla Kovid sonrası değişen alışkanlıklar ve internet alışverişlerindeki artışlardan dolayı spontane kararlarla yaptığını ortaya koydu.

Sosyal medyada aşırı harcama yapmamayı ve tasarruf etmeye başlamayı öğütleyen akımların sayısı son dönemde giderek artıyor.

Battle konuyla ilgili açıklamasında "Yoksunluk amaç ya da sonuç değildir. Gerçek bireysel değer bir yaşam tarzının yaratılmasıdır. Bu da hayatta öncelik verdiğiniz şeylere para harcamak ve kaynak tahsis etmek, yapmak istemediğini şeylerle ilgili kaynağı da acımasızca kesmekle ilgilidir” dedi.

Zenginlerin yeni moda trendi: Sessiz lüks

 

Zenginlerin ‘sessiz’ lüksü yatırımcılara kâr getiriyor

 

Küresel istihdam piyasasında diplomasız çalışan trendi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)