Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile eşi Esra Albayrak’ın dördüncü çocuklarının dünyaya gelmesinin ardından Twitter’da yapılan çirkin ve hakaret içerikli yorumlar, sosyal medyaya düzenleme tartışmasını bir kez daha gündeme getirdi.
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, hesap sahiplerinin gerçekten kim olduğunun bilinememesi, sosyal medyayı hakaret, tehdit, hedef gösterme, özel hayatın gizliliğini ihlâl suçlarının kolaylıkla işlendiği bir mecra haline dönüştürebiliyor. Dikkat çeken noktalardan biri; siyasette, magazinde ya da sporda bazı isimlerin özellikle hedef alınması. Bu isimlerden Berat-Esra Albayrak çiftinin maruz kaldığı saldırı her kesimin tepkisini çekerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan paylaşımları “can acıtıcı” olarak niteledi ve söz konusu mesajları atanlarla hukuk önünde hesaplaşacağını söyledi. “Niçin YouTube, Twitter, Netflix’e karşı olduğumuzu anlıyor musunuz?” ifadelerini kullanan Erdoğan, sosyal medya mecraları için bir yasa teklifi hazırlanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından siyasette sosyal medya düzenlemesiyle ilgili tartışma başladı.
Erdoğan’ın tepkisini “anlık refleks” olarak değerlendirenler olsa da gelişmeler böyle değil. Erdoğan daha önce de pek çok kez sosyal medya konusunda görüşlerini belirtmişti. Erdoğan, bir mitinginde şu ifadeleri kullanmıştı: “Twitter birçok devletin kuralına uyuyor; ama mesele Ukrayna, Türkiye olunca; Twitter çıkıyor özgürlükten bahsediyor. Twitter anlaştığı ülkelerde buna neden özgürlük demiyor? Twitter ABD Başkanı’nın telefon konuşması yayınlansa özgürlük mü der?”
Teklif genişletildi
2019’un son günlerinde sosyal ağların vergilendirilmesi konusunda önemli bir yasa teklifi taslağı hazırlandı. İnternet yoluyla ciddi gelirler elde eden ancak bu gelirin karşılığı olarak herhangi bir vergi ödemeyen Twitter, YouTube, Facebook gibi şirketlerin “Dijital Hizmet Vergisi” ödemesini zorunlu hale getiren mevzuat çalışması, daha sonra geliştirilerek kapsamlı bir internet düzenlemesine dönüştürüldü ve hazırlanan çalışma geçtiğimiz nisan ayında, koronavirüs ile mücadelede ek tedbirleri kapsayan torba yasa teklifine eklendi. Teklif metninde sosyal ağlara, hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi için Türkiye’de temsilci bulundurma ve Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma zorunluluğu getirilmesi; bu ağların vergilendirilmesi öngörüldü. Ancak torba yasa teklifi, Meclis Başkanlığı’na sunulurken son dakikada düzenleme tekliften çıkarıldı.
‘Doğrudan bir bağlantısı yok'
AK Parti kulislerinde söz konusu düzenlemenin, Ramazan Bayramı sonrası baro düzenlemesiyle birlikte Meclis gündemine getirilmesi planlanan iki acil başlıktan biri olduğu dile getiriliyor. Ve AK Parti, son olay ile internet düzenlemesi arasında doğrudan bir korelasyon kurmuyor; bu düzenlemenin AK Parti’nin uzun süredir üzerinde yoğunlaştığı bir yasa çalışması olduğuna vurgu yapıyor. Düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclis’e getirilmesi bekleniyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.