Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sosyal güvenlik açığı için bütçeden ayrılan kaynak, yılın ilk 3 ayında rekor kırdı. Hacer Boyacıoğlu'nun Hürriyet'teki haberine göre 2015 yılının ilk üç ayında açığı kapatmak için sadece 350 milyon lira aktarılırken bu yılın ilk üç ayında bu rakam 6 milyar 390 milyona fırladı.
Bu da yüzde 1726’lık bir artışa işaret ediyor. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) aylık ekonomi raporunda bu artışın kaynağını masaya yatırıyor. TİSK’e göre artışta, asgari ücretin 1300 TL’ye çıkarılmasından sonra işverenlerin bir bölümüne verilen aylık 100 TL’lik destek de etkili oldu. Asgari ücret desteğinden yararlanan işverenler, mart ayından itibaren işçi başına primleri 100 TL daha az yatırmaya başladı. Asgari ücret desteği, brüt 2 bin 550 lira ve altı maaş alan işçileri kapıyor.
TEDBİR ALINMALI
TİSK raporunda cari transferlerin Mart ayında geçen yılın Mart ayına göre yüzde 51 arttığı ve ocak - mart dönemindeki artışın yüzde 29.9’a ulaştığı ifade edilirken, aynı dönemde sosyal güvenlik açık finansmanındaki artışın da yüzde 1726 (1725.7) olduğu belirtildi. 2016 yılı bütçesinde sosyal güvenlik açığının finansmanı için ayrılan toplam kaynağın yüzde 56.5’inin daha yılın ilk üç ayında kullanıldığı kaydedilen bültende, “Önümüzdeki aylarda tedbir alınmaz ise bu kalemdeki açıklar bütçe dengesini tehdit edebilir” denildi.
6.3 MİLYAR TL AYRILDI
Söz konusu artış, bütçe verilerinde de net bir şekilde görülüyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılı bütçesinde sosyal güvenlik açık finansmanı için toplam 11 milyar 309 milyon TL ayrıldı. Buna karşın ocak ayında bu kalemde bir ödenek transferi görülmezken, şubat ayında 2 milyar 790 milyon TL, lart ayında da 3 milyar 600 milyon TL’lik bir ödenek transferi oldu. Geçen yıl ilk 3 ayda sosyal güvenlik açık finansmanı için bütçeden 350 milyon TL aktarılırken; bu yılın ilk 3 ayında söz konuu rakam toplam 6 milyar 390 milyon TL’ye çıktı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.