<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkSorunlu krediler finans krizinden nasıl etkilendi?----

Sorunlu krediler finans krizinden nasıl etkilendi?

Sorunlu krediler finans krizinden nasıl etkilendi?
12 Nisan 2016 - 13:33 www.finansingundemi.com

TCMB, sorunlu kredilerin küresel finans krizinden nasıl etkilendiğini ortaya koyan bir çalışma yayınladı

Merkez Bankası bünyesinde yayınlanan yeni bir çalışma, son günlerde hızlı artışıyla gündeme gelen sorunlu kredilerin küresel finans krizinden nasıl etkilendiğini ortaya koyuyor.

Merkez Bankası Kıdemli Ekonomisti Vuslat Us tarafından kaleme alınan çalışma tebliğinde, 2008 yılında yaşanan küresel krizin Türk bankacılık sektöründeki sorunlu kredilerin belirleyicilerine olan etkisi inceleniyor.

Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, takipteki alacaklar olarak da bilinen sorunlu kredilerde atalete işaret ediyor. Elde edilen sonuçlara göre bu durum özellikle küresel kriz sonrasında daha belirgin hale gelse de, diğer değişkenlerin de kalıcı etkisi var.

Us'un makalesinde en dikkat çekici noktalardan biri kriz öncesi dönemde sorunlu kredilerin daha çok bankaya özgü faktörlerde değişiklik gösterirken, krizden sonra ağırlıklı olarak makroekonomik ve politikaya ilişkin değişkenler tarafından belirlenmesi.

Çalışmada, "Özellikle, GSYİH, politika faizi ve kamu borcunun kriz sonrası dönemde anlamlı olması canlı ekonomik faaliyet, sıkı para politikası ve güçlü mali dengenin sorunlu kredileri kısıtlayarak finansal istikrarı artırdığını göstermektedir" deniliyor.

Us'a göre, enflasyonun her iki dönemde anlamlı bulunması ise fiyat istikrarı hedefine bağlı kalmanın sorunlu kredileri sınırlamak ve finansal istikrara katkı sağlamak açısından vazgeçilmez olduğunu gösteriyor.

Bu bağlamda, önümüzdeki dönemde de sorunlu kredilerdeki değişim için makro şartların önemi büyük olacak.

Küresel para politikalarının normalleşme hızının ve yönünün, finansal şartların seyrini belirlemesinin beklendiğini söyleyen Us, sorunlu kredilerin dinamiklerinin ve finansal istikrarın da bu unsurlarla yön bulmasının beklediğini vurguluyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)