Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Merkez Bankası'nın bankaların kredi faizlerini indirmesini istemediğine dikkati çekerek, ''Sıkı para politikası dediğimiz şey bu... Eğer enflasyonu hedefe doğru yaklaştıracaksak, bu senenin birçok gününde olağanüstü günleri göreceğiz. Çok sıkı para politikası devam edecek. Bu söyleniyor. Bunu anlamak lazım. Birbirimizle uyum sağlayamazsak başımıza işler gelir'' dedi.
Düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özen, Tasarruf Paketi kapsamında açıklanan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısına ilişkin, bireysel emeklilikle ilgili alınan son kararları çok desteklediğini ve devletin katkı payı sağlamasıyla birçok insanın bundan yararlanacağını düşündüğünü ifade etti.
Özen, ''Bireysel emeklilikte devletin yüzde 25'lik katkı payı sayesinde 5 yılda 2,5 milyon insan, ilave olarak beklediğimizin üzerine gelebilir. 25 milyar lira ilave fon büyüklüğü söz konusu olabilir. Bizim çalışmalarımız bunu gösteriyor. Bu, buralarda doğru işler yapıldığını gösteriyor'' diye konuştu. Ergun Özen, sistemde de önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 7,5 milyon insana ulaşılmasını, fon büyüklüğünün de 88 milyar liraya ulaşmasını öngördüklerini bildirdi.
BES'te ikinci basamağın işveren destekli katkı payı olduğuna işaret eden Özen, ''Bunu zorunlu hale getirmeliyiz. Türkiye, bundan da kaçamayacaktır. Gelecektir. Eğer tasarruf oranlarını artırmak istiyorsak işveren de katkı yapacak. Yüzde 2-3... Biz bunu biliyoruz ve buna hazırlıklıyız'' yorumunu yaptı.
''Bu sene böyle bir sene değil''-
Ergun Özen, Merkez Bankası'nın faiz koridoru politikasına ilişkin soru üzerine, yumuşak inişi gerçekleştirmesi için Merkez Bankası'nın koridor politikasına alıştığının altını çizerek, burada iletişimin en önemli unsur olduğunu, Merkez Bankası'nın ne yapmak istediğini, piyasalarda ne olup bittiğini bankacıların anlamak zorunda olduğunu söyledi.
Hala bazı hatalar yapıldığını gördüğüne dikkati çeken Özen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Çok net şekilde söyleyeyim; burada hep Merkez suçlanıyor, ama bankacılık sektörünün de suçu var. 'Olağanüstü gün dediğin nedir- 2 gün olur, 3 gün olur, 4 gün olur. Dolayısıyla biz mevduat faizlerini çok sıkı tutmuyoruz, kredi faizlerini ilk fırsatta düşürelim. Daha fazla hacim yapalım, pazar payı kapalım.' Bunları doğru okumak lazım. Bu sene böyle bir sene değil. Merkez Bankası çok net bir şekilde ''Finansal istikrarın yanında fiyat istikrarına da her zaman bakıyorum, bunun için bana daha fazla araç lazım. Bunun için faiz koridorunu yarattım' diyor. Artık bunu tartışmanın anlamı yok. Merkez Bankası ile birbirimizi çok iyi anlamamız lazım. Bankacılar olarak 'Olağanüstü günler 2 gündür, 3 gündür geçer. Sonra faizler hemen yumuşayıverir, kredi faizlerini indireyim' yaklaşımı, politikaların işlememesine neden oluyor. Merkez Bankası, kredi faizlerini indirmemizi istemiyor. Sıkı para politikası dediğimiz şey bu... Eğer enflasyonu hedefe doğru yaklaştıracaksak bu senenin birçok gününde olağanüstü günleri göreceğiz. Çok sıkı para politikası devam edecek. Bu söyleniyor. Bunu anlamak lazım. Birbirimizle uyum sağlayamazsak başımıza işler gelir.''
''Bankalar, müşterinin ileriye dönük nakit akımına bakar''-
Teşvik Paketi'nden yararlanacak firmalara bankaların daha esnek davranmasının beklendiğine ilişkin sorular üzerine Özen, bankaların müşterinin ileriye dönük nakit akımına baktığını, nakit akımında verdiği vergi, ödediği sosyal güvenlik primi ve KDV gibi unsurların olduğunu söyledi.
Eğer şirket sağlıklı bilançodaysa bunların bankaların kredi vermesini kolaylaştıracağını vurgulayan Özen, ''Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki firmaların gayrimenkullerinin ipotek olarak kabul edilmemesi'' konusuyla ilgili ise şunları kaydetti:
''Bir bankacı, 'Burada sağlam teminat, sağlam gayrimenkul var, dolayısıyla ben krediyi analiz etmeden, bakmadan etmeden gireyim' dediği anda iyi bankacılık yapmış olmaz. Önce işe bakmak, sonra teminata bakmak zorundayız. İş doğruysa, yanılma payımız olduğu için teminatlarımızı isteriz. Tabii ki Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çok kıymetli gayrimenkuller var. Şube kiralarından ben bunu çok iyi biliyorum. Bir iki cadde var, 20-30 bin dolar ödediğimiz yerler var. Zaten bağımsız ekspertiz raporları yaptırmak zorundayız. Ancak kimse kredi süreçlerimizde bir değişikliği beklemesin açıkçası. Tabii ki teşvik çok önemli. Şirketlerin nakit akımlarını, iş planlarını çok olumlu şekilde etkileyecek. Bankacılık sektörü olarak biz tabii ki bunu göreceğiz. Ama şunu ayırt edelim 'İyi bir gayrimenkul var, hemen hiç bakmadan kredi ver' bu çok yanlış olur. İstanbul'da da bunu yapmayız, Antalya'da da Van'da da bunu yapmayız. Önce işe bakacağız. Bu, bankacılığın olmazsa olmaz kuralıdır.''
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 31 Mart 2012 itibariyle konsolide finansal tablolara göre, bankanın bu yılın ilk çeyreğindeki net kârının 962,2 milyon lira olduğunu anlattı.
Garanti'nin aktif büyüklüğünün 2011 sonuna göre yüzde 1 artarak 165,7 milyar liraya ulaştığını belirten Özen, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye 113 milyar 151 milyon lira destek sağladıklarını söyledi.
Bankanın özsermaye kârlılığı yüzde 20.9 iken, aktif kârlılığın yüzde 2.4 seviyesinde olduğunu belirten Özen, toplam nakdi kredilerde 91 milyar liralık düzeye ulaştıklarını, toplam kredilerde TL kredilerin payının yüzde 55, yabancı kredilerin payının yüzde 45 olduğunu, Garanti Bankası olarak gerçek bankacılık yapmaya devam ettiklerini vurguladı.
Sektörde takipteki krediler oranı yüzde 2.7 iken, bu oranın Garanti'de yüzde 1.9 olduğuna, bankacılık sektöründe sorunlu kredi oranının artmaya başladığına dikkati çeken Özen, ''Kredi kartlarında ve ihtiyaç kredilerinde çok net olarak bunu görmeye başladık'' dedi.
Sektördeki mevduat/kredi oranına işaret eden Özen, mevduatın önümüzdeki dönemde öneminin gittikçe artacağını söyledi.
'İLERİYE DÖNÜK YÜKLERİ TARTIŞMALIYIZ'
Türk bankacılık sektörünün sermaye yapısının oldukça güçlü olduğunun altını çizen Özen, ''Ancak ileriye doğru baktığımızda burada da ciddi azalmalar görüyoruz. BDDK açıklamasına göre, herkesin ortalama (sermaye yeterlilik rasyosu) 1.40 düşecek. Artık bankacılık sektörü 13-14 gibi bir yerde konumlanmaya başlıyor. Dolayısıyla bankacılık sektörü üzerindeki ileriye dönük yükleri de ciddi oranda tartışmamız gerekiyor'' diye konuştu.
'BİREYSEL EMEKLİLİKTEKİ SON KARARI DESTEKLİYORUZ'
Ergun Özen, bireysel emeklilikle ilgili alınan son kararları çok desteklediklerini, birçok kişinin bundan yararlanacağını düşündüklerini belirterek, ''5 yılda 2,5 milyon insan, ilave olarak beklediğimizin üzerine gelebilir. Fon büyüklüğü olarak da 25 milyar lira ilave fon büyüklüğü söz konusu olabilir. Bizim çalışmalarımız bunu gösteriyor. Bu, buralarda doğru işler yapıldığını gösteriyor'' dedi. Özen, sistemde ikinci basamağın işveren destekli katkı payı olduğunu belirterek, ''Eğer tasarruf oranlarını artırmak istiyorsak işveren de katkı yapacak'' şeklinde konuştu.
Halinin altina surulen sorunlar icin Allah yeni BDDK Baskani Mukim Oztekin e kuvvet versin...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.