Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Milyarder yatırımcı George Soros, yılın ilk çeyreğinde ABD hisse senetlerine yaptığı yatırımı yaklaşık üçte bir düşürürkeni dünyanın en büyük altın üreticisi Barrick Gold Corp.'un 264 milyon dolarlık hissesini satın aldı. Soros'un bu hareketi yatırımcıları şüphelendirdi. Habertürk ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım bugünkü köşesinde Soros'un bu kararının oluşturduğu algıyı köşesinde paylaştı. İşte Yıldırım'ın o yazısı;
Yaptığı büyük spekülatif yatırımlarla tanınan George Soros, hisse satıp altın almış. Bu hareket, kendisini defalarca ispatlamış bir piyasa kurdundan gelince yankısı da büyük oldu. Soros altında maden mi buldu ki, böyle bir dönemde 123.5 milyon dolarlık yatırım yaptı.
- Altın, kazanmak veya parayı korumak amacıyla yatırım yapılan bir araç. Daha çok kriz dönemlerinde ve fırtınalı havalarda güvenli liman özelliği taşıyor. Normalde altına bu yatırımı da ilk bakışta kriz beklentisine, finansal varlık fiyatlarında dramatik gerileme meydana geleceği korkusuna yorumlamak gerekli.
- Öyle ya, altının arkasında bir merkez bankası, bir ülke ekonomisi, enflasyon ve para yaratan bir mekanizma yok. Sınırlı bir üretim söz konusu, arzı hemen bollaştıramıyorsunuz. Ne kadar küresel çapta yaratılan piyasa likiditesi, para birimlerinin değer kaybı ve faiz oranlarının düşüşü varsa, sahibi bulunmayan altın da o kadar değerlenebiliyor. Altın fiyatları adeta dünyada büyük ekonomilerin yarattıkları likidite miktarının dünya altın miktarına bölünmesiyle bulunuyor diyebiliriz.
- Bu mekanizma küresel kriz öncesinde piyasaların yarattığı likidite nedeniyle altın fiyatlarının artması, kriz sonrasında da merkez bankalarının krize ilaç diye yarattıkları resmi likidite etkisiyle işlemeye devam etti. Altın fiyatları da 2001’den başlayıp 2011’de tepe yaptıktan sonra düşüşe geçti. 6 Eylül 2011’de de 1920 dolarlık ons fiyatıyla zirveyi gördükten sonra gerileme dönemine girdi. Altını daha sonra emtia fiyatları ve gelişmekte olan borsalar izledi.
- Altın 3 Aralık 2015’te 1045.4 dolara inerek son 7 yılın en düşüğünü gördü ve tepe noktasına göre yüzde 45.7 değer kaybetti. Soros’un alım yaptığı haberi de altının yeniden yukarı yönlü hareketine başladığı bir döneme denk geliyor.
- Soros’un yatırımını hemen kriz beklentisine yormak işin kolayına kaçmak olur. Çünkü aynı Soros geçmişte altına yatırım yapmış. 22 Mayıs 2003 tarihli Sabah Gazetesi’nde Soros’un ABD hükümetini doların değer kaybına göz yummakla suçladığını ve bu nedenle “Dolar satıp altın alıyorum” dediğini görüyoruz. Soros’tan altın konusunda yaklaşık 7 yıl hiç ses çıkmadı. Ocak 2010’da Davos toplantısında Soros “Faiz oranları düşük kalınca varlık balonları oluşması için koşullar oluşur ve şu anda balonlar büyüyor. En tepedeki varlık balonu da altın” dedi.
- Soros’un 2011 sonu itibarıyla altını sattığını ise ABD’nin SPK’sı SEC’in 3 aylık bülteninden gördük. Ortalama fiyatın 363 dolar olduğu 2003’te alıp yapan Soros fiyatın ortalama 1.567 dolara çıktığı 2011’de satmış. Satış için 8 yıl beklemiş ve yaklaşık 5 milyar dolar kazanmış. Arada dünyanın 100 yılda bir gördüğü belirtilen küresel kriz yaşanmış. Krizden 4 yıl önce almış, krizden 2 yıl sonra satmış. Yani Soros’un bundan önceki altın hareketi krizin bir göstergesi veya korkusundan değil, sadece paranın peşinden giden bir tecrübenin göstergesi gibi geliyor bize.
- Şimdi Soros yine altın aldı. Mutlaka kâr etmek veya sermayeyi korumak amacıyla almıştır. Satmak için kaç yıl bekleyecek, sığınılacak liman güdüsü mü yoksa risk iştahı mı ağır bastı, kazanacak mı kaybedecek mi, bunu zaman gösterecek. Geçmişin kazancı geleceğin kârı değildir ama Soros’un altına geçmesi de önemlidir.
- Böyle bir figürün yüklüce altın alması, küresel ortamda tam bir kriz veya yüksek enflasyon beklemese dahi, en azından paraların değersiz ve faizlerin düşük kalmaya devam edeceği tahminine dayanabilir. Soros’u izlemeyi düşüneceklere en azından geçmişteki yatırım süresini hatırlatmak isterim.
bencede murat kardeş en önemliside altının onsu 1600 dolar çok ama cok önemli asıl kırılma burada olur
altın aldığına gğre faizlerin artmayacağını tahmin ediyor ama asıl riskin faizlerin artmaması değilmi 2 si borsayı satıp altın alıyorki bu çok önemli bence.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.