Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yapılan bir araştırma, koronavirüsten kaynaklanan ölümlerin yaş, sosyo-ekonomik durum, hane halkı büyüklüğü ve hava kirliliği ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.
İstanbul’da artan nüfus, yapılaşma, sanayi ile trafik yükü beraberinde hava kirliliğine bağlı sağlık sorunlarına neden oluyor. Hava kirliliğinin yarattığı riskler ise bilim insanları tarafından sürekli araştırılıp, tartışılıyor.
Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre; 39 ilçe ve 962 mahalleye sahip megakentte Kovid-19 ölümlerinin sosyo-ekonomik düzey ve hava kirliliği ile olan ilişkisini ortaya koymayı amaçlayan son bilimsel araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edildi. Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Nilüfer Aykaç ile halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler’in yaptığı ‘İstanbul’da Kovid-19’a Bağlı Ölümlerde Hava Kirliliği ve Sosyoekonomik Düzeyin Etkisi’ başlıklı araştırmada pandemi öncesi dönemdeki partikül madde (PM10), kükürt dioksit (SO2) ve nitrojen bileşikleri ile pandemi dönemindeki veriler karşılaştırılmalı olarak analiz edildi. İlçe bazında gerçekleştirilen karşılaştırmalı analizlerle, hava kirliliğinin daha yüksek olduğu bölgelerde Kovid-19 kaynaklı ölümlerin de arttığı tespit edildi. Öte yandan ilçe düzeyinde sosyoekonomik durumdaki her yüzde 20’lik kötüleşmenin ek ölümlerde yüzde 4’lük artışa yol açtığı saptandı.
GELİR DÜŞÜK, ÖLÜM YÜKSEK
Çalışmada ayrıca, ilçedeki yaşlı nüfusun yüzde 10’un üzerinde olmasıyla, toplam nüfustaki Kovid-19 ölümlerinin yüzde 35, 65 yaş üstü nüfustaki ölümlerin ise yüzde 3 oranında arttığı görüldü.
Araştırmaya imza atan isimlerden göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Nilüfer Aykaç, “İstanbul’da Kovid-19 pandemisi boyunca gerçekleşen ölümler yaş, sosyo-ekonomik durum, hane halkı büyüklüğü ve hava kirliliği ile ilişkili çıktı. Öyle ki, Kovid-19’a bağlı ölümlerin sosyo-ekonomik düzey ile doğrudan ilişkisi var ve kişi başına gelirin düşük olduğu kişilerde hastalığın ve ölümlerin de daha yüksek olduğunu saptadık” ifadelerini kullandı.
ÖLÜMLER GENÇ NÜFUSU KAPSIYOR
Dr. Nilüfer Aykaç, çalışma hakkında şu bilgileri paylaştı: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Hava Kalitesi İzleme Merkezi’ne ait 26 ve Marmara Temiz Hava Bölge Müdürlüğü’ne ait 12 sabit hava kalitesi ölçüm istasyon verilerini kullandık. İstanbul’da hava kalitesini ölçen bu 37 istasyonun 1 Ekim 2019 ile 31 Mart 2020 arasındaki günlük ölçüm değerlerini hesapladık. Sonrasında, İBB Coğrafi Bilgi Sistemleri Müdürlüğü istasyonlarının 1 km ve 5 km çapı içindeki mahallelerin listesi elde edildi. Ölçüm istasyonlarının 1 km çapı içinde 209 mahalle yer alırken diğer 561 mahalle, istasyonun 5 kilometrelik çapı içinde kaldı. Böylece 770 mahallenin hava kalitesi değerlerine ulaşmayı başardık. Ancak şunu belirtmemiz gerekir ki, 39 ilçedeki nüfus, nüfus yoğunluğu, hane halkı büyüklüğü, 65 yaş üstü kesimin oran ve sosyo-ekonomik durumu oldukça heterojen. İlçelerin nüfusu 16 bin ile 957 bin arasında. Kilometrekareye düşen kişi sayısı 48 ile 134 bin arasında değişiyor. Hane halkı büyüklüğü 24 kişi, 65 yaş üstü kesimin oranı bazı ilçelerde nüfusun yüzde 35’ini, bazı yerlerde ise yüzde 19.7’sini oluşturuyor. İstanbul’da 2020’de gerçekleşen ek ölümlerin 65 yaş üstü nüfus yüzdesinden bağımsız olması, ek ölümlerin görece genç nüfusu da kapsadığını ve yaştan bağımsız başka bir sosyal belirleyicinin ek ölümler üzerinde daha etkili olduğuna işaret ediyor.”
Afrika'da hava kirliliği, 1 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oldu
İstanbul hava kirliliği raporu: İki ilçe alarm veriyor!
GELİR DÜZEYİ DÜŞÜK AİLELER YETERİNCE BESLENEMEZ SOĞUKTAN KORUNACAK KADAR GİYİNEMEZ ISINAMAZ İSE MECBUREN SOLUNUM/DOLAŞIM YOLLARI HASTALIKLARINA YAKALANACAKLARDIR BU DURUMDA OLAN AİLELERDEN GIDA YARDIMI TALEP EDENLERE GIDA YARDIMI GİYECEK TALEP EDENLERE GİYECEK YARDIMI ISINMA YARDIMI TALEP EDENLERE ISINMA YARDIMI ELEKTRIK/SU BORÇLARIN ÖDENMESİ GİBİ YARDIMLAR İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARCA YAPILMALIDIR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.