Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sompo Sigorta’nın karında düşüş sürüyor. 2021 yılı üçüncü çeyreğinde karın 46 milyon liraya gerilemesi yıl sonu rakamlarını da aşağı çekti. Sigorta şirketi 2020 yılı üçüncü çeyreğinde 118 milyon lira kar açıklamıştı. 2020 yılını 382 milyon lira kar rakamıyla kapatan şirket 2021 yılı sonunda 323 milyon lira kar açıkladı. Sigorta şirketinin karı yüzde 15 oranında düşüş kaydetti. 2020 yılının ilk 9 ayında 436 milyon lira kar açıklayan şirket 2021 yılının aynı döneminde 237 milyon kar açıklayabildi. 9 aylık kayıp oranı yüzde 47.
KİLİT DENETİM KONUSU
Sompo Sigorta’nın bilançolarını inceleyen bağımsız denetim şirketi ‘kilit denetim konusu’ olarak, “Gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş tazminat yükümlülüklerini” ele aldı.
Bağımsız denetim şirketi bu konuda şöyle bir görüş beyan etti: “Şirket’in 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle toplam teknik karşılıkları 3.581.327.302 TL olup, bu tutar Şirket’in toplam yükümlülüklerinin yüzde 49’unu oluşturmaktadır. Şirket, sigorta sözleşmeleri için ileride ödemesi muhtemel muallak hasarlar için net 2.445.375.713 TL karşılık ayırmıştır. Bahse konu muallak hasar karşılık tutarının içinde muhasebeleşen Gerçekleşmiş Ancak Rapor Edilmemiş (IBNR) hasarlar karşılığının (1.893.916.021 TL, net) hesaplamasında Şirket Yönetimi, not 2 ve 17’de detaylı olarak açıkladığı aktüeryal varsayımlar ve tahminler kullanmıştır. Gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş tazminat bedeli karşılığı tutarının finansal tablolar içerisindeki tutarsal önemi ve karşılık hesaplamalarının yapısı gereği önemli aktüeryal yargı ve tahminleri içermesi nedeniyle, bu konu kilit denetim konusu olarak seçilmiştir.”
CEO DALAŞ DURUMU ÖNCEDEN GÖRDÜ
Sompo Sigorta CEO’su Recai Dalaş, Capital dergisine yaptığı sektör değerlendirmesinde, “Sigortacılığın durumu sanıldığı kadar iyi değil” demişti. Dalaş, bu yıl yeni şirketlerin pazardan pay alabilmek adına özellikle oto branşlarında fazlasıyla rekabetçi olduğunu ve bunun sektörde kârlılığı olumsuz etkileyeceğini önceden öngörmüştü. “Önümüzdeki bir yılda üçüncü kırılmayı bekliyorum” diyen Dalaş, bu kırılmanın küçük oyuncuları vuracağını söylüyor. Dalaş’a göre küçüklerin darbe yemesi ise sektörde sorun yaratabilir.
Sigortacılıkta dünyanın en büyük ikinci pazarı olan Japonya’nın en büyük sigorta grubu Sompo International Holdings'in yüzde 100 paya sahip olduğu Sompo Sigorta 2010 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Fiba Sigorta’yı satın alarak Türkiye’ye adım atan grup, kısa sürede önemli bir gelişme kaydetti.
Sompo Sigorta’nın kârında rekor düşüş
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.