<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSokakta da, ofiste de taciz----

Sokakta da, ofiste de taciz

Sokakta da, ofiste de taciz
03 Aralık 2013 - 00:20 www.finansingundemi.com

Değişik ülkelerden 822 kadın gazeteciyle yapılan ankete göre, kadına yönelik şiddet ve cinsel tacizden gazeteci olanlar da nasibini alıyor

Dünyada kadın gazetecilerin üçte ikisinin görevleri başındayken veya sokakta istismar, taciz ve şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı.

 Birleşmiş Milletler'in (BM) Medya ve Cinsiyet Küresel Forumu'nda yayımlanan ve Uluslararası Haber Güvenliği Enstitüsü (INSI) ile Uluslararası Kadın Medya Vakfı (IWMF) tarafından yapılan araştırmaya göre, kadına yönelik şiddetten nasibini kadın gazeteciler de alıyor.

Dünyada kadın medya çalışanlarına yönelik taciz ve şiddeti ortaya çıkarmayı amaçlayan ve alanında ilk kez gerçekleştirilen araştırmaya 875'i kadın olmak üzere toplam 958 kişi katıldı.

İşyerinde de, sokakta da...

BM Medya ve Cinsiyet Küresel Forumu'nda kamuoyuna duyurulan araştırmaya göre, kadın gazetecilere dönük tacizlerin erkek patron ve amirlerin bulunduğu işyerlerinde gerçekleştiği ifade edilirken,  işyerinde tacizle ilgili soruya yanıt veren 822 kadının yüzde 48'i işyerinde ''korkutma, tehdit ve taciz''e uğradığını söyledi. Katılımcıların yüzde 60'ı işyeri bağlantılı fiziksel şiddete maruz kaldığını açıklarken, yüzde 40 oranındaki kadın gazeteci ise sokakta şiddetin hedefi haline geldiğini aktardı.

Ankete katılan kadın medya mensuplarının 251'i Asya ve Pasifik, 189'u Kuzey Amerika, 172'si Avrupa, 111'i Afrika, 98'i Latin Amerika ve 47'sinin Arap ülkelerinden olduğu bildirildi.

"'Korkutma, tehdit veya taciz''

Araştırmada 185 kadın gazetecinin işyerinde ''güç veya otorite''ye bağlı istismara maruz kaldığı ortaya çıkarken, 173 kişi sözlü, yazılı veya fiziki yöntemlerle tehdit edildiği, 154 gazetecinin ise kişilik haklarına zarar verecek şekilde ve onur kırıcı girişimlere muhatap bırakıldığı belirtildi. Araştırmada ayrıca, tacizlerin yüzde 28'inin patronlar,  yüzde 13'ünün müdürler, yüzde 12'sinin çalışma arkadaşları, yüzde 7.23'ünün işe alım sürecinde mülakatlar esnasında, yüzde 27'sinin ise ''diğer'' faktörlerce yapıldığının tesbit edildiği belirtildi.

"Ofis de düşmanca çevre"

INSI Direktörü Hannah Storm, ''gazetecilerin güvenliğiyle ilgili olarak, çoğunlukla savaş bölgelerinde, çevresel felaketlerdeki güvenliği düşünüyoruz ama ofisi düşmanca bir çevre olarak ne sıklıkla görüyoruz'' ifadesini kullandı. IWMF İcraa Direktörü Elisa Lees Munoz ise ankete katılan 822 kadın gazetecinin yüzde 64.48'inin ''korkutma, tehdit ya da taciz'' deneyimi olmasını ''şok edici'' olarak yorumladı. Munoz ayrıca kadın gazetecilerin yüzde 20'sinin de, dijital gözetim ve saldırı gibi fiziksel tacize uğradıklarını ifade etti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)