Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kazakistan’ın kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in istifa kararı aldığını açıklaması gündemin dünden bu yana en çok konuşulan konularından biri olurken, istifa kararının arkasında ne olduğu ve Türkiye’nin bu karardan nasıl etkileneceği sorusu da yanıt bekliyor. Türkiye’deki Enerji Ekonomisi Derneği Başkanlığı görevinin yanı sıra Dünya Enerji Ekonomisi Birliği’nin Avrasya stratejisi sorumlusu olan Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu hem süreci değerlendirdi hem de bu sorulara yanıt verdi.
1991 yılından bu yana görevinin sürdüren Nazarbayev’in istifasının önemli yansımaları olabileceğine değinen Kumbaroğlu, istifa kararından bir gün önce Kazakistan’da yaşanan bazı enerji gelişmelerine dikkati çekti.
İstifadan bir gün önce OPEC kararı
İstifasından bir gün önce Kazakistan Enerji Bakanı Kanat Bozumbayev’in çok önemli bir açıklama yaptığını hatırlatan Kumbaroğlu, şunları söyledi:
“Kazakistan Enerji Bakanı, OPEC’in üretim kısıntısına destek vermek üzere ülkenin dev petrol sahası Kashagan’da üretimin durdurulacağını açıkladı. OPEC üyesi bile olmayan Kazakistan’ın OPEC’e destek vermek üzere günlük üretiminin yüzde 11’ine denk gelen 200 bin varillik dev bir kısıntıya gidecek olması enerji çevrelerinde şaşkınlıkla karşılandı.”
Kumbaroğlu, Nazarbayev’in bundan tam bir ay önce ülkede yaşanan ekonomik darboğaz nedeniyle hükümeti feshettiğinin altını çizerek, “Ülkenin ekonomik darboğazdan geçtiği bir dönemde petrol gelirlerinde önemli ölçüde düşüşe yol açacak bir karar alınması, OPEC anlaşmasına kraldan çok kralcı bir yaklaşımla destek verilmesi Nazarbayev için bardağı taşıran son damla olarak değerlendirilebilir. Bu gelişmeyle bir petrol devi daha siyasi belirsizliğe sürükleniyor” dedi.
Nazarbayev’in istifası Türkiye’yi nasıl etkiler?
“Kazakistan’da siyasi belirsizlik ortamı petrol ve gaz sahalarına yönelik yatırımları olumsuz etkiler” ifadesini kullanan Kumbaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Belirsizlik kısa sürede giderilmezse ülkedeki ekonomik kriz daha da derinleşir. Türkiye, 2018 yılında toplam ham petrol ithalatının yüzde 5.8’ine denk olarak Kazakistan’dan 1.2 milyon ton ham petrol ithal etti. Nazarbayev’in istifası ham petrol temininde Türkiye’yi yeni arayışları gerektirebilecek bir noktaya taşıyabilir. Dost ve kardeş Kazakistan’ın bu sıkıntılı dönemden hızlı bir şekilde güçlenerek çıkmasını temenni ediyoruz.
Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği IAEE olarak da Avrasya konferansımızı bu yıl Kazakistan’da gerçekleştirme kararı aldık.
Kaygıyla izlediğimiz gelişmeleri 17-19 Ekim 2019 tarihlerinde Nazarbayev Üniversitesi’nde tüm yönleriyle masaya yatıracağız.”
Başka iş var bence bunda, o kadar uyarıldı TR tarafından bu ülkeler son 2 yıldır
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.